Monday, September 25, 2017

catalunya somriu ... malgrat tot

udun: Catalunya Somriu, Youtube, 26.01.2016
Joan Rovira i La Cobla Sant Jordi - Germans de Llengua (Videoclip Oficial), Youtube, 19.01.2017

The activity of this blog will be interrupted still for some days. I'm currently living an exciting experiencie around the exchange of the ideas related to the events in Catalonia in other social networks like twitter, whatsapp, ...

L'activité de ce blog va être interrompue encore durant quelques jours. Je suis en train de vivre une excitante experiencie d'exchange d'idées autour des événements en Catalogne dans d'autres réseaux sociaux comme twitter, whatsapp, ...

eljornaldiari: Obrint Pas - Som i serem, Youtube, 13.09.2012

Friday, September 22, 2017

obrint pas - ahir com avui

Obrint Pas - La flama, Video Clip, Youtube, 20.10.2007
Obrint Pas - Viure, Lleida, maig del 2010, Youtube, 22.12.2010

Thursday, September 21, 2017

thomas jefferson: the judicial tyranny


Nothing in the Constitution has given them [the federal judges] a right to decide for the Executive, more than to the Executive to decide for them. . . . The opinion which gives to the judges the right to decide what laws are constitutional and what not, not only for themselves, in their own sphere of action, but for the Legislature and Executive also in their spheres, would make the Judiciary a despotic branch.” (Thomas Jefferson. Letter to Abigail Adams, September 11, 1804)

The germ of dissolution of our federal government is in the constitution of the federal Judiciary; an irresponsible body (for impeachment is scarcely a scare-crow) working like gravity by night and by day, gaining a little today and a little tomorrow, and advancing its noiseless step like a thief, over the field of jurisdiction, until all shall be usurped.” (Thomas Jefferson. Letter to Charles Hammond, August 18, 1821)

The great object of my fear is the Federal Judiciary. That body, like gravity, ever acting with noiseless foot and unalarming advance, gaining ground step by step and holding what it gains, is engulfing insidiously the special governments into the jaws of that which feeds them.” (Thomas Jefferson. Letter to Judge Spencer Roane, 1821)

One single object… [will merit] the endless gratitude of the society: that of restraining the judges from usurping legislation.” (Thomas Jefferson. Letter to Edward Livingston, March 25, 1825)

Sunday, September 17, 2017

the swiss alps from above

The Alps from above - The swiss Alps
Music by Thomas Bergersen from the Album Illusions, Youtube, 02.01.2013
Paisatges impressionants. Aconsellat veure el vídeo en alta definició al teu ordinador!
  1. Punxa la icona Youtube per obrir aquesta pàgina
  2. A la pàgina que acabes d'obrir, punxa l'engranatge i selecciona la qualitat de reproducció (1080p està força bé) 
  3. Finalment, per veure el vídeo en full screen, punxa el quadrat que tens més a la dreta.

Saturday, September 16, 2017

aliose: j'irai te croiser

Aliose: J'irai te croiser, Youtube, 07.03.2012
Un tema d'Aliose il·lustrat per Loïc Oswald amb unes imatges hivernals del llac Léman i de la vella vila de Ginebra més aviat rares de veure a youtube. Un vídeo que et recomano de veure!
Aconsellat veure el vídeo en alta definició al teu ordinador!
  1. Punxa la icona Youtube per obrir aquesta pàgina
  2. Ara punxa l'engranatge i selecciona la qualitat (1080p està força bé)
  3. Punxa el quadrat que tens més a la dreta per veure el vídeo en full screen,

Thursday, September 14, 2017

oil and gas facilities have tax relief too

source: Peter McCusker (2014): Oil and gas decommissioning work could bring billions to the North East,
chroniclelive.co.uk, 7 May 2014
Un dels arguments més freqüents que s'utilitzen contra les energies renovables és que només poden competir amb les clàssiques gràcies als subsidis dels estats. Personalment, crec que és un argument molt desafortunat. I avui m'agradaria recordar que el cost real de l'energia nuclear i de l'energia basada en la combustió d'hidrocarburs també estan subvencionades pels estats, fins i tot si considerem que els combustibles fòssils han sigut una de les fonts més importants d'entrades fiscals via els impostos indirectes.

En una entrada recent presentava el resultat catastròfic en les finances espanyoles de l'aposta del govern d'aquest país per una energia basada en els hidrocarburs (1): només ho presentava en termes d'economia clàssica, en cap moment vaig tocar el tema de l'impacte esgarrifós que sobre el canvi climàtic han tingut aquestes fonts d'energia ni en el cost creixent que estem suportant.

A més del cost del desmantellament de les centrals nuclears i del tractament dels seus residus en territori francès (2), no sé si un dia l'estat d'aquest país (per entendre'ns, els seus contribuents) haurà de treure també EDF del negoci catastròfic en què s'ha ficat amb la construcció de la central nuclear de Hinkley Point (UK), un projecte avaluat en 18 miliards de lliures al canvi del mes d'abril del 2017 (3). Potser també serà el cas del desmantellament de les plataformes offshore al Mar del Nord, que Total ha adquirit a Maersk Oil & Gas per 5 miliards de USD.

I parlo del desmantellament de les plataformes petrolieres del Mar Nord perquè ja hi som al davant d'aquest problema. Si et mires l'evolució de la producció de petroli al Mar del Nord al gràfic que pots trobar a continuació, veuràs una davallada que no s'explica només pels preus actuals del petroli.

source - Angelina Rascouet (2017): This Is Who Will Pay for Shutting Down North Sea Oil Rigs,
Bloomberg, 31.01.2017
Les plataformes del primer camp petrolífer del Mar del Nord, el camp que dóna el nom al seu preu de referència a les borses de primeres matèries d'arreu del món: Brent, s'estan desmantellant. Com pots veure a l'entrada que Wikipedia dedica a aquest camp petrolífer (4) explotat per Shell des de desembre del 1976: fa temps va ser un dels més productius dels actius offshore del Regne Unit, però actualment la seva producció ja no és econòmicament viable. El desmantellament del camp Brent es durà a terme durant aquesta dècada.

Però tot i que el mes de Maig es va començar a desmantellar la primera plataforma d'aquest camp (5), Brent no és l'únic camp petrolífer que s'haurà de desmantellar. A principis d'any, un article a Bloomberg (6) ens recordava que "molts dels camps del Mar del Nord s'acosten al final de la seva vida útil. Fins al 2025, aproximadament uns 22 miliards de USD (segons el canvi a principis d'any) s'hauran de destinar a desmantellar les plataformes offshore (...) Al Regne Unit no s'han realitzat encara projectes de desmantellament a gran escala: tanmateix fins ara s'han invertit prop de 6 miliards de lliures (...) Hom estima actualment que aquestes despeses arribaran a assolir 53 miliards de lliures, dels quals un 45% seria cobert per l'estat a través d'una ajuda fiscal a les empreses." Davant d'aquestes estimacions dels experts en energia de la consultora privada Wood McKenzie, l'Oil and Gas Authority (OGA), regulador del govern britànic, estima que: "en el pitjor dels casos, la factura podria pujar fins als 83 miliards de lliures esterlines". Actualment les empreses petrolieres: "gaudeixen d'un alleujament fiscal d'entre el 40% i el 75% dels costos de desmantellament a canvi de la seva contribució a les arques del Tresor durant els anys de producció. Però la realitat és que, després de la caiguda dels preus del petroli, el tresor britànic ha hagut de finançar en 2016 per primer cop les companyies petrolieres amb 400 milions de lliures" (7). 

Més enllà del nombre de plataformes a desmantellar en un futur pròxim i deixant de banda les negociacions de la factura del Brexit (8), pots fer-te una idea de la magnitud del problema que té al davant el tresor britànic (els contribuents, per entendre'ns) visitant la llista de camps existents al Mar del Nord a Wikipedia (9): sols recorda que cada camp pot incloure vàries plataformes. En el cas de les plataformes del camp de Brent, pots fer-te una idea de les magnituds donant un cop d'ull a aquest vídeo de Wood Mackenzie: Decommissioning in the North Sea (10):
"El temps necessari per al desmantellament de les plataformes del camp Brent al Mar del Nord variarà des de tan sols 3 anys fins a més de 20 anys. Al voltant de 140 camps petrolífers al Mar del Nord aturaran la seva producció durant els 5 anys vinents, amb un total de 55 miliards de lliures esterlines que es destinaran a desmantellar les plataformes que es troben a les aigües territorials del Regne Unit" (10).
De què estem parlant però en relació al desmantellament de les plataformes?  Com pots veure aquest vídeo de Shell (11), sembla que només estem parlant de la part superior de la plataforma, i no dels fonaments, que restaran in situ durant segles, representant un perill permanent per a la navegació (12).
Norbert Stellaard (2017): Decommissioning of Brent Delta..., LinkedIn, 23.04.2017
Just pel camp petrolífer de Brent estem parlant del desmantellament de 750.000 tones de ferralla de molt bona qualitat amb un alleujament fiscal d'entre el 40% i el 75% dels costos de desmantellament, que poden donar treball a molts treballadors durant 20 anys a Teeside, al NW d'Anglaterra i un llarg període de rendibilitats potencialment atractives per a les empreses que s'encarregaran de la seva comercialització (7).

El problema és que estem parlant d'un desmantellament parcial que només implica la part superior de les plataformes amb un cost brutal pels contribuents britànics i un perill permanent per a la navegació al Mar del Nord. I si per ara ens trobem confrontats a plataformes que han arribat a la fi de la seva útil segons les consideracions de rendibilitat de les companyies petrolieres més importants del món, aquestes companyies estan venent actualment aquests camps a altres companyies més petites (13) que tenen altres criteris de rendibilitat i que podran seguir explotant els camps durant un període suplementari fins al seu total esgotament ... o a la bancarrota d'aquestes companyies?

La idea del Scottish Wildlife Trust consistent en deixar les plataformes enllà on es troben i transformar-les en 'esculls naturals' comença a guanyar terreny (14). Segons Wikipedia, el Rigs-to-Reefs (15) és una pràctica que, iniciada en 1979 per Exxon, sembla haver demostrat un alt grau de consens entre els pescadors, la indústria petroliera i els reguladors governamentals del Golf de Mèxic. Fortament recomanada per l'US Minerals Management Service, en aquesta regió del món, al voltant del 10% de les plataformes desmantellades des del 2012 (unes 420) s'han convertit en esculls de coral permanent.

A mi no m'ha quedat gaire clar si al Regne Unit es tractaria de deixar les plataformes enllà on es troben. O si es tracta de deixar solament la part submergida. I en aquest segon cas, tampoc m'ha quedat clar si es tracta de deixar la part submergida de la plataforma en el seu estat, o de fer-la caure a un costat, com es fa actualment als USA. I després de la lectura d'un interessant article escrit per dues professores de la University of Western Australia (16), tampoc m'ha quedat gens clar quin és el respecte de la legislació internacional sobre el que reposen aquestes pràctiques ... ni si encara hi ha algú a qui això pugui importar-li.  

Desconec quins són els recursos que l'estat britànic ha alliberat per subvencionar les energies renovables, però crec que ja fa molt de temps que no es pot afirmar que aquestes siguin les úniques que han rebut subvencions de l'estat. Mentrestant, el govern britànic semblava haver trobat una "idea genial" per a cobrir les seves despeses: pujar en un 800% les taxes als panells solars. Amb una particularitat singular: les escoles públiques disposant d'aquests panells haurien de fer front a unes taxes de les quals estarien exonerades les escoles privades (17).

Un company de la meva feina deia que: No sabem on anem però, el que és segur, és que anem a tota pastilla!. Un altre company va respondre que: El dia que creiem que estem tocant fons, veurem com treuen els buldòzers i comencen a excavar!  Es possible que tots dos tinguin raó.


  1. Spanish Government Strikes Again, publicat el 24.08.2017 en aquest blog
  2. Nicolas Hulot annonce qu’il faudra fermer «peut-être jusqu’à 17» réacteurs nucléaires, Le Monde, 10.07.2017 // Béatrice Mathieu (2014): Qui financera le démantèlement des centrales françaises?, L'Express/L'Expansion, 04.08.2017
  3. Ian Jack (2017): North Sea oil is in its death throes. But the industry has one last grand act left, The Guardian, 08.04.2017  // Jean-Michel Bezat (2017): EPR d’Hinkley Point : l’Etat s’inquiète d’une dérive financière, Le Monde, 03.07.2017 
  4. Wikipedia:  Brent Oil field [en]
  5. Adam Vaughan (2017): Six jumbo jets long … the £2.4bn ship that can lift an oil rig, The Guardian, 12.04.2017
  6. Angelina Rascouet (2017): This Is Who Will Pay for Shutting Down North Sea Oil Rigs,
    Bloomberg, 31.01.2017
  7. Adam Vaughan (2017): UK taxpayers face multi-billion burden for dismantling of North Sea rigs, The Guardian, 29.06.2017
  8. Brexit: Londres serait prêt à payer 40 milliards d'euros, Le Temps, 06.08.2017
  9. Wikipedia: List of oil and gas fields of the North Sea [en]
  10. Wood Mackenzie: Decommissioning in the North Sea, Youtube, 25.05.2016 
  11. Shell: How to Decommission Brent, Youtube, 05.12.2016
  12. Norbert Stellaard (2017): Decommissioning of Brent Delta..., LinkedIn, 23.04.2017
  13. Adam Vaughan and Nick Fletcher (2017): Shell sells more than half of its North Sea oil and gas fields for $3.8bn, The Guardian, 31.01.2017
  14. Jonny Hughes (2017): Could old oil and gas rigs in the North Sea help marine life?, Scottish Wildlife Trust, 28.05.2017 // Adam Vaughan (2017): Leave oil rigs in the North Sea, say conservationists, The Guardian, 29.05.2017
  15. Wikipedia: Rigs-to-Reefs [en]
  16. Susan Gourvenec i de Erika Techera (2016): Rigs to reefs: is it better to leave disused oil platforms where they stand?, The Conversation, 09.08.2016
  17. Ian Johnston(2017): Solar industry facing devastating 800% tax increase, The Independent, 08.03.2017

Wednesday, September 13, 2017

à l'étranger dans mon pays

Si le Röstigraben existe, il est peut-être dans le lac de Bienne, ArcInfo.ch, 26.97.2017
En Suisse, la population est mobile et n'hésite pas à changer de canton. Chaque année, plusieurs milliers de Romands décident de franchir la frontière linguistique pour s'établir en Suisse alémanique. Quelles sont leurs motivations? Leurs objectifs? Leurs difficultés?

Un dossier intéressant de Jessica Vial publié dans les pages de la RTS.


Jessica Vial: A l'étranger dans mon pays, Grand Format, RTS, Août 2017

Tuesday, September 12, 2017

albert camus - testament politique (1958)

PUAM: Le testament d'Albert Camus, Youtube, 16.02.2010

Discours prononcé devant des réfugiés espagnols ayant fui le Franquisme

«J’essaie, en tout cas, solitaire ou non, de faire mon métier.
Et si je le trouve parfois dur, c’est qu’il s’exerce principalement dans l’assez affreuse société intellectuelle où nous vivons,
où l’on se fait un point d’honneur de la déloyauté,
où le réflexe a remplacé la réflexion,
où l’on pense à coup de slogan,
et où la méchanceté essaie de se faire passer trop souvent pour l’intelligence.

Que faire d’autre alors, sinon se fier à son étoile
et continuer avec entêtement la marche aveugle, hésitante, qui est celle de tout artiste et qui la justifie quand même, à la seule condition qu’il se fasse une idée juste, à la fois de la grandeur de son métier, et de son infirmité personnelle.

Cela revient souvent à mécontenter tout le monde.
Je ne suis pas de ces amants de la liberté
qui veulent la parer de chaînes redoublées,
ni de ces serviteurs de la justice qui pensent qu’on ne sert bien la justice qu’en vouant plusieurs générations à l’injustice.

Je vis comme je peux, dans un pays malheureux
riche de son peuple et de sa jeunesse,
provisoirement pauvre dans ses élites,
lancé à la recherche d’un ordre et d’une renaissance à laquelle je crois.

Sans liberté vraie, et sans un certain honneur, je ne peux pas vivre.
Voilà l’idée que je me fais de mon métier.»

Albert Camus, 22 janvier 1958

Monday, September 11, 2017

geraint rhys - visca la terra

Geraint Rhys - Visca La Terra, Youtube, 04.09.2017

Un lector compulsiu de Nació Digital, geògraf, i malgrat tot bon amic, va demanar-me com un favor personal que publiqués l'11 de setembre aquest vídeo de Geraint Rhys: Visca la Terra.

Aquest amic, a qui per protegir el seu anonimat anomenarem Sinfu, només va posar-me dues condicions:
  1. No fer cap comentari sobre les estrofes on es menciona: 'from Girona to the Sea' o 'from Salses to Guardamar'. Fet, cap comentari doncs.
  2. No dir res tampoc sobre la sorprenent samarreta amb la que es presenta Geraint al videoclip. Confesso que ha estat molt dur no fer cap comentari però, què no faria jo per un amic! 
Un plaer, company. Però ara no t'oblidis de què em deus una birra!


P.S. Albert Domènech publicava ahir aquest article a La Vanguardia: De Ovidi Montllor a Txarango. Las canciones ‘revolucionarias’ que han marcado el procès (utilitzo l'enllaç gratuït de la versió en espanyol, car l'enllaç en català ... ja saps)

Friday, September 8, 2017

the strongest locomotive in the world (14,700 hp)

wocomoTravel: Die stärkste Lokomotive der Welt (14.700 PS) wird von einer Frau gefahren,
Youtube, 27.06.2017

Aquest vídeo presenta un extracte del film: "Legende auf Schienen - Skandinaviens Kirunabahn" ("La llegenda sobre rails - El tren de Kiruna, a Escandinàvia)". Un tren interminable que transporta mineral de ferro des de les impressionants mines de Kiruna, a Suècia fins el port noruec de Narvik.


Thursday, September 7, 2017

AI takeover? (2)

source: demotivation.us
El passat 29 de juny, a un post que portava per títol: AI takeover? (1), parlava dels perills de la Intel·ligència Artificial i de com, en un experiment realitzat per enginyers de Facebook i investigadors del Georgia Institute of Technology, dos Chatbot en test anàlegs a Siri (Apple) o Cortana (Microsoft), hom havia realitzat que els enginys havien acabat per raonar per sí mateixos seguint un model lògic pel qual no havien sigut programats.

En aquell moment ho veia com un gran perill per a la humanitat.

Però com hom diu en francès: Y'a que les imbéciles qui ne changent pas d'avis !  I això és el que em va passar un dia al bus després de llegir un article publicat a principis d'agost pel magazín Sciences et Avenir (1).

Segons aquest article, les autoritats xineses haurien ordenat la desactivació de dos Chatbots: BabyQ i XiaoBing, disponibles a Tencent, QQ, una mena de Whatsapp xinès.

Segons informacions que circulen per les xarxes socials, BabyQ, desenvolupat per l'empresa xinesa Turing Robot, hauria respost amb un simple "No" quan se li va preguntar si li agradava el Partit Comunista Xinès. En altres captures de pantalla compartides a les xarxes socials, un usuari va escriure "Long live the Communist Party!". Al que el xat hauria respost: "Creieu que un sistema polític corrupte i inútil com aquest pot viure molt de temps?" (2).

Si BabyQ va ser desactivat urgentment, abans de tornar a funcionar després que els enginyers el corregissin, aquest no va ser el cas de XiaoBing, desenvolupat per Microsoft, que hauria dit als seus interlocutors de la missatgeria que el seu somni era "anar als Estats Units". Mai no sabrem res més, car XiaoBing ha estat definitivament desconnectat per les autoritats xineses i possiblement hagi realitzat el seu somni.

Honestament, si comparo les respostes dels Chatbots xinesos amb films com Idiocracy (3) o amb l'excel·lent paròdia de Kid Rock sobre els votants de l'Amèrica profunda de Donal Trump (4), per no entrar en temes molt més escabrosos i delirants com ara la política espanyola ... he de confessar-te que començo a veure amb un xic més de simpatia la Intel·ligència Artificial, un xic més del que la veia a principis del 2016 (5).


  1. Sarah Sermondadaz (2017): En Chine, les chatbots sont désactivés lorsqu'ils ne sont pas suffisamment patriotes, Sciences et Avenir, 04.08.2017
  2. Kerry Allen (2017): Chinese chatbots shut down after anti-government posts, BBC News, 03.08.2017
  3. Veure el post Paleofuture, publicat en aquest blog el passat 06.09.2016 
  4. Kid Rock - Po-Dunk [Official Video], Youtube, 13.07.2017 ... just per informació, segons Wikipedia Kid Rock havia donat suport a la candidatura de Donald Trump
  5. Anibal Malvar (2017): ¿Qué fue de Tay, la robot de Microsoft que se volvió nazi y machista?, Publico, 12.08.2017

Wednesday, September 6, 2017

gva dictator alert app

François Pilet: Leslie Caldwell talks about GVA Dictator Alert at GWU, Youtube, 04.11.2016

Avui m'agradaria compartir amb tu una pàgina força interessant de la que potser ja has sentit parlar: Dictator Alert. En realitat es tracta d'una aplicació que s'ocupa del seguiment dels avions registrats o utilitzats pels governs descrits com "règims autoritaris" segons el Democracy Index (2016) publicat per The Economist Intelligence Unit. Cada cop que un d'aquests avions aterra o s'enlaira des de l'aeroport de Ginebra s'anuncia automàticament en aquestes pàgines de Twitter i Facebook.

El funcionament és senzill i es basa en una antena privada ADS-B situada a prop de l'aeroport de Ginebra (GVA) que enregistra tots els moviments d'aeronaus. Un script s'executa un cop per hora per comparar els registres de l'antena amb una llista d'aeronaus utilitzades regularment per règims autoritaris. I quan es troba una coincidència, un robot la publica a Twitter.
Si punxes al gràfic de la dreta podràs veure una llista actualitzada a finals d'agost sobre quins van estar els vols de règims dictatorials més freqüents a l'aeroport de GVA l'any passat.

Pel que fa a l'anecdotari, pot ser interessant saber que, durant l'estiu de 2016, recolzant-se en part en la informació proporcionada per GVA Dictator Alert, els fiscals de Ginebra van obrir una investigació formal sobre el vicepresident de Guinea Equatorial, Teodoro Nguema Obiang Mangue (aka Teodorin Obiang), per sospites de blanqueig de diners procedent de la de corrupció, al qual se li van requisar el 31 de novembre de 2016, 11 vehicles de luxe de la seva propietat a l'aeroport de Ginebra. Per cert, ja t'has mirat el gràfic que tens al damunt?

Si estàs interessat a fer alguna cosa semblant a un aeroport de la teva elecció, pots baixar-te el codi d'una antiga versió de l'aplicació a GitHub.


Tuesday, September 5, 2017

switzerland - planning against climate change

source: Rock Avalanche in Switzerland: debris flow in Bondo,
Piz Cengalo mountain, Val Bregaglia, Youtube, 24.08.2017
El passat 25.08.2017 et presentava en una entrada titulada: Landslide in Switzerland: The thawing of permafrost (1) les imatges impressionants de la primera esllavissada del Piz Cengalo i els seus efectes catastròfics al poble de Bondo (GR). Era la primera esllavissada d'una sèrie (2) alimentada per uns dies de pluges que han provocat nombroses inundacions i esllavissades principalment en Suïssa Oriental (3).

Per evitar l'impacte de les esllavissades dels pendents més forts dels Alps a causa de la fusió del gel del permafrost, poca cosa més es pot fer que generalitzar el sistema d'alarma per SMS que va demostrar la seva eficàcia a Bondo, evitant la pèrdua de vides humanes.

Aquest tipus de mesures preventives s'estan completant amb altres de planificació del territori, com ara un projecte molt important, amb una durada de 30 anys, que es desenvoluparà a la regió del Chablais (estat de Vaud) per corregir el curs del Rhône, definint zones inundables i un nou disseny del delta al llac Léman, a fi d'amortir els efectes catastròfics de les futures crescudes del riu (4).

Hi ha altres iniciatives, com per exemple en gestió forestal. Després de 14 anys de preparació, un estudi dirigit per Arthur Gessler (WSL), té com a objectiu identificar quines són les espècies que resistiran millor als períodes de sequera, a fi de tenir-ne compte als programes de gestió forestal. Un laboratori a cel obert s'ha posat així en marxa a una de les més grans pinedes d'Europa Central, el bosc de Finges (5), a l'estat de Valais.

En una emissió que va presentar el telenotícies de la RTS el passat 02.09.2017 (6), hom interviuava a més dels membres de l'equip de recerca del WSL (7), altres del Max Planck Institute (8). Si un dels seus membres s'aventurava a llençar la hipòtesi de que la pineda restarà el bosc dominant en alçada i que serà reemplaçada pel roure en les zones de menor altitud, caldria no subestimar la capacitat d'adaptació a la sequera de les espècies autòctones.

En efecte, hom presentava a un article publicat a la revista Horizons (9) el resultat d'una experiència de resistència a la sequera realitzada per Christoph Bachofen  amb deu espècies de pi a Loèche-les-Bains (estat de Valais), mesurant la llargada de les arrels, els seu diàmetre, la seva massa i també la seva arquitectura.

Contràriament a les hipòtesis d'altres investigadors, segons les quals els pins silvestres originaris d'Espanya, Grècia i Bulgària suportarien millor la manca d'aigua a què se'ls va sotmetre de juny a setembre, durant dos anys consecutius, els pins autòctons no solament van sobreviure a la sequera, sinó que van demostrar una remarcable capacitat d'adaptació a la manca d'aigua: el seu creixement no va ser inferior (en alguns casos el va superar!) al dels pins originaris de zones més seques de l'Europa meridional.

Millor doncs esperar a veure quin és el resultat de l'estudi de Finges abans d'anticipar qualsevol tipus d'hipòtesi. Ho dic perquè, qualsevol recerca liderada -o en la que participi- Arthur Gessler i el seu equip del WSL, pot tenir resultats més que inesperats (10).


  1. Landslide in Switzerland: The thawing of permafrost, 25.08.2017, en aquest blog.
  2. Bondo: une nouvelle coulée de boue a touché le val Bregaglia, RTS, 01.09.2017
  3. La Suisse orientale submergée par les flots, 20minutes.ch, 02.09.2017
  4. Chablais: le plan de 3e correction du Rhône a été présenté, RTS, 01.09.2017
  5. PFYN -Finges. Parc Naturel du Valais
  6. Bois de Finges (VS): un laboratoire à ciel ouvert contre la sécheresse, RTS, 02.09.2017
  7. WSL: abreviació del Institut fédéral de recherches sur la forêt, la neige et le paysage
  8. Henrik Hartmann - Department of Biogeochemical Processes. Max Planck Institute
  9. Dentelle de racines. Horizons no 114, septembre 2017
  10. La biodiversité n'améliore pas nécessairement la résistance des forêts à la sécheresse, INRA, 30.09.2014

Monday, September 4, 2017

d-aech - welcome aboard

Lufthansa Cityline - Embraer 190/195 - MSN 376 - D-AECH
Fa uns dies estava al bus mirant-me una cartografia interactiva de vols a una pàgina que et vaig presentar el 03.09.2013: cartografia interactiva: tràfic aeri, i vaig trobar-me amb un aparell de Lufthansa que té una matrícula no apta per viatgers supersticiosos.

Sobre l'aparell i la matrícula, dir que va ser notícia a la premsa francòfona el novembre del 2015 (per exemple a Slate.fr la van recuperar de twitter: Au départ de Strasbourg, bienvenue à bord de l'avion «D-aech», 25.11.2015). Sobre l'aparell, pots seguir tots els vols que ha fet aquesta setmana a flightradar24.com. Just afegir que, el dia que em vaig mirar la llista de vols setmanals, vaig veure que l'aparell feia entre 6 i 8 vols per dia (pots veure els trajectes punxant el botó Play que tens a la dreta de cada vol de la llista).

Francament, no sé si m'angoixa més el nom de matrícula de l'aparell o la fatiga a la que sotmeten la mecànica d'aquest Embraer -fabricat a Brasil- per rendibilitzar-lo.

Sunday, September 3, 2017

50 years ago: högertrafikomläggningen

Avui fa 50 anys que a Suècia es va començar a conduir per la dreta, després de haver-ho fet abans per l'esquerra. Un dia que es recorda amb el nom de: Högertrafikomläggningen i que, a Wikipedia, han traduït a l'anglès com: "The right-hand traffic diversion"