Dilluns de la setmana passada vaig prendre aquesta imatge al port d'Ouchy, a Lausanne. Un dels rars dies en que els núvols ens deixaven veure les muntanyes de la riba francesa del llac.
Recordo que fa poc els científics del GISS (Goddard Institute for Space Studies) deien que el setembre del 2016 va ser el més calorós setembre enregistrat durant els 136 anys que hom utilitza els moderns sistemes d'enregistrament de la temperatura (1). I tots hem llegit als medis de comunicació que aquest any haurem depassat les temperatures més altes mai enregistrades al planeta.
Però si llegeixo el 20 minuts del 25.10.2016 me trobo amb que: Il n'a pas autant plu à Lausanne depuis 1940 (2). I si llegeixo el 24 Heures del 28.10.2016 me trobo amb que enguany hem tingut: Un mois d'octobre plus froid que d'habitude (3).
Es el tipus d'informació factual que segur que molesta enormement als conspiracionistes (aquells que veuen conspiracions governamentals per tot arreu) i aquells que estan equipats amb un cervell binari incapaç de realitzar que tot no és blanc o negre. Un tipus d'informació que ja aniria sent hora que es traduís en pedagogia destinada a tots aquells que, amb els diners dels seus impostos, financen que els savis i investigadors puguin obtenir aquestes dades. Una pedagogia orientada a informar de que el canvi climàtic i l'escalfament global també provoquen fenomens climàtics del tipus narrat per aquestes noticies. Fenomens climàtics que tenen uns mecanismes que, pel seu impacte en l'economia i, fins i tot en la nostra supervivència, seria més que interessant que tinguessin l'atenció que es mereixen a les nostres escoles.
- NASA Analysis Finds Warmest September on Record By Narrow Margin, NASA, 17.10.2016
- Il n'a pas autant plu à Lausanne depuis 1940, 20minutes.ch, 25.10.2016
- Un mois d'octobre plus froid que d'habitude, 24 Heures, 28.10.2016
No comments:
Post a Comment