Tuesday, May 14, 2024

va de cinema - operadors de càmera



Hi ha films amb els quals ens quedem bocabadats quan veiem les seves imatges d'acció. De vegades, pensem que són el resultat del treball dels drons, però sense ni tan sols imaginar que aquests poden amagar proeses tecnològiques com el Gimbal System (1) que pots veure al vídeo amb què he obert el post d'avui.

De vegades també ens quedem impressionats amb les imatges que ens presenten proeses esportives, sense ni tan sols imaginar que darrere de la càmera hi ha un operador que està fent una proesa que supera de llarg aquella que el film ens està presentant.


De vegades, també ens impressionem amb les accions espectaculars que realitzen els especialistes que doblen als protagonistes, i oblidem la feina feta pels operadors de càmera que les han filmat.


Quan s'acaba el film, sovint recordem la interpretació dels actors, el treball dels guionistes o la qualitat de la seva direcció. Rarament, pensem en aquells que s'han jugat la pell per enregistrar les imatges que tant ens han impressionat. Tanmateix, també és veritat que als crèdits que apareixen al final del film no és gens fàcil trobar-los.


  1. Jonathan Strickland: What is a gimbal and what does it have to do with NASA?, How Stuff Works, 30.11.2023

No comments: