Sunday, September 1, 2024

hartmut rosa - que perdons-nous à gagner du temps ?

Bernard Montangero - Un homme libre et heureux | Les archives de la RTS (1973), YouTube, 05.06.2021
Horizons - Bernard Montangero, RTS, 27.05.1973 (vidéo complet)
Si no estàs familiaritzat amb la llengua dels vídeos, recorda d'activar els subtítols seleccionant la teva llengua de preferència.

El 1973, una emissió de la RTS: Horizons, en antena des de 1961, emetia una entrevista molt interessant amb Bernard Montangero, un polifacètic cantant, artesà, escultor i escriptor suís (1) (2) (3). En un moment de l'entrevista, Bernard Montangero va dir quelcom que m'ha inspirat durant molts anys:
Perdre son temps, c'est la plus merveilleuse façon de le gagner. Alors que les gens disent que le temps, c'est de l'argent... Ce n'est pas vrai, ça! Perdre son temps, c'est fabuleux!
Molts anys més tard, vaig trobar recollida aquesta part de l'entrevista a Bernard Montangero a una emissió d'Arte TV que et recomano seguir: Les idées larges (4). Una emissió on Laura Raim (5) entrevistava a un remarcable filòsof alemany: Hartmut Rosa (6) sobre la concepció del temps a la societat del XXI segle: quin és el motiu pel qual, podent tenir tant de temps, vivim angoixats per la seva manca?

Una entrevista on els participants utilitzen amb normalitat el francès i l'alemany, que els adversaris del bilingüisme detestaran, però que és la marca de la casa a Arte TV. Una entrevista d'aquelles que, probablement, t'obrirà els ulls sobre qüestions que fan part de la teva vida quotidiana i que, probablement, mai no les has analitzat sota l'angle que ho fa Hartmut Rosa. Una entrevista per la qual et recomano trobar un moment per veure-la, car no et deixarà indiferent.
Si no estàs familiaritzat amb les llengües del vídeo (francès i alemany), recorda d'activar els subtítols seleccionant la teva llengua de preferència.

Altrament, si Arte TV publica vídeos a YouTube no li fa molta gràcia que la gent creï enllaços directes per alguns dels seus vídeos. Si quan punxes a la fotografia no et porta directament al vídeo de YouTube, prova amb l'enllaç que tens a la seva llegenda
Arte TV - Que perdons-nous à gagner du temps ? | Les idées larges | ARTE, YouTube, 30.11.2022

Si, pel que sigui, no has trobat el temps de veure el vídeo o no has acabat de comprendre el missatge que transmeten les reflexions d'Hartmut Rosa. O, fins i tot, si vols profunditzar molt més en elles, et proposo veure un vídeo excel·lent i molt recomanat de Claudio Alvarez Teran, amb el que tanco el post d'avui.

Claudio Alvarez Teran - La aceleración es el problema, la resonancia la solución. Hartmut Rosa, YouTube, 25.12.2023
Si no estàs familiaritzat amb la llengua dels vídeos, recorda d'activar els subtítols seleccionant la teva llengua de preferència.

  1. Les archives de la RTS: Horizons
  2. Les archives de la RTS: Bernard Montangero, Horizons, 27.05.1973
  3. Wikipedia: Bernard Montangero
  4. Arte TV: Les idées larges
  5. Katia Berger: «Les idées larges» de Laura Raim bousculent largement les idées reçues, Tribune de Genève, 07.04.2023
  6. Wikipedia: Hartmut Rosa [en] [fr] [es] [ca]

No comments: