Tuesday, July 9, 2024

sobre la democràcia corinthiana

Otra historia desconocida: La Democracia Corinthiana por Eduardo Galeano, Tranquilo Tv, YouTube, 17.06.2014


Aquesta setmana podràs veure els partits de les semifinals i la final de la UEFA EURO 2024

Arreu del món, a les cadenes de TV que disposin de drets de copyright per emetre les seves imatges, un munt d'experts et comentaran els partits i, gràcies als darrers gadgets de la infografia, et faran veure les jugades i les tàctiques de cadascun dels equips d'una manera en què ni tan sols els actors d'aquestes les han vist.

Els jugadors passaran així a ser una mena d'avatars en els jocs de vídeo en mans d'aquests experts i, el seu rendiment al campionat, marcarà el seu preu de mercat en les futures transaccions comercials entre clubs i comissionistes. 

Ens diran que això és el futbol. I a aquells -entre els que em pots afegir a la llista- que no ho veiem així, ens diran que no hem entès res.

Aquells que ho han entès tot, estic segur que mai han estat interessats per conèixer algunes de les històries que t'he explicat en aquest blog. 

Històries com ara la del CE Sagrerenc, el club on va jugar el meu avi matern (1). La passió de la meva infància com a seguidor d'un club del meu barri: el CF Damm (2). La descoberta a Amsterdam dels vestigis del club i les llegendes que van marcar la meva adolescència (3). Una adolescència que també havia marcat un dels millors jugadors de tots els temps: George Best (4). Jugadors de qui gairebé ningú recordava la seva ideologia maoista, com Paul Breitner (4). La llegenda urbana sobre l'origen gitano d'un Johan Cruyff que es va consagrar a un club jueu: l'Ajax d'Amsterdam (5). Un Johan Cruyff sobre el que es va comentar més aviat poc el seu ateisme (6):
No sóc religiós. A Espanya, els 22 jugadors fan el senyal de la creu abans d'entrar al terreny de joc. Per tant, si funcionés, tots els partits haurien d'acabar amb empat (Johan Cruyff).
Qui sí que és d'origen gitano (7), ateu, revolucionari, antifeixista i internacionalista (8) és Eric Cantona, a qui et proposo trobar a un documental que et recomano molt i molt de veure: Les rebelles du foot.

Un documental que desenvolupa el vídeo d'Eduardo Galeano amb què he obert el post d'avui i, a través d'entrevistes amb els seus actors principals, també desenvolupa l'experiència popular que va representar el que avui alguns encara recorden amb molta emoció: la Democracia Corinthiana (9). També amb molta tristor, per la manera com va acabar aquella experiència (10).

Et proposo doncs veure aquest documental. Pots trobar a continuació el seu original en llengua francesa. Però, si ho prefereixes, pots veure'l en altres dues versions traduïdes a l'anglès o a l'espanyol.
Portraits du Monde - Les rebelles du foot. Socrates, le docteur du football - vu par Eric Cantona, YouTube, 10.03.2024

Real Life. Portraits et Témoignages - Eric Cantona : engagé, il n'accepte pas les injustices, YouTube, 28.11.2023


  1. Veure Barcelona i la memòria històrica: La Sagrera, publicat en aquest blog el 28.07.2019
  2. Veure Barcelona i la memòria històrica - Nou Barris, publicat en aquest blog el 08.02.2019
  3. Veure Amsterdam 2013 - notes personals: futbol, publicat en aquest blog el 14.08.2013
  4. Veure Paul Breitner, publicat en aquest blog el 19.09.2023
  5. Veure Catalunya i la memòria històrica - el poble gitano, publicat en aquest blog el 04.09.2019
  6. Johan Cruyff Quotes. BrainyQuote
  7. Julio Muñoz Gijón: Bouche cousue sur les footballeurs d'origine tzigane, Huffington Post, 18.11.2012 || Famous Romani players in world football, Romea.cz, 22.05.2013
  8. Jean-Louis Beaucarnot: Aux origines d'Eric Cantona le révolutionnaire, La Révue française de Généalogie, 07.12.2010 || Éric Cantona : «Je ne me sens pas Français (...) Je viens de l'univers», La Dépêche, 14.11.2017
  9. Wikipedia: Democracia Corinthiana [en] [fr] [es] [ca]
  10. Sócrates et "démocratie corinthiane": la renaissance d'un football plus juste, RTS, 17.05.2020

No comments: