Wednesday, September 4, 2019

catalunya i la memòria històrica - el poble gitano

Canut Reyes y los gitanos, Youtube, 26.04.2015

François Marie Reyes, conegut com a Canut Reyes, és un guitarrista, cantant, compositor i pintor gitano català. Conegut per haver estat membre dels Gipsy Kings, és fill del fundador del grup, José Reyes, i cosí de Manitas de Plata i d'Hyppolyte Baliardo (1).
Els avis de Canut provenien de la Catalunya Sud, d'on van fugir arran de la Guerra Civil. Segons afirma el seu germà Paul en una entrevista, el seu avi Joanet era de Figueres i estava emparentat amb el pare d'en Peret. Com tota la seva família, Canut parla català i francès, tot i que canta sobretot en castellà. Els membres dels Gipsy Kings i les seves respectives famílies, tots gitanos catalans, estan repartits entre Arle i Montpeller.
Probablement, la majoria dels que llegiu aquest article ja havíeu sentit parlar dels gitanos de la Catalunya Nord (2). Probablement també havíeu vist l'emissió de Caçadors de paraules, on Roger de Gràcia entrevistava als gitanos de Perpinyà (3). Potser també havíeu llegit algun article sobre la importància d'aquesta comunitat en la supervivència del català a Perpinyà (4).

El que ja és menys probable és que sabeu que, a França, podeu trobar desenes de milers de catalanoparlants escampats per tot el país, més enllà de la Catalunya Nord. 150 comunitats de gitanos catalans escampades per tot l’hexàgon (5) que, en alguns casos, associen parlar en català amb parlar "gitano" (6).

Parlant dels meus avis a una entrada publicada el passat mes de juliol (7) explicava que, acabada la guerra, la meva àvia va haver de guanyar-se la vida venent roba als mercats. Vivia amb el meu avi a una planta baixa de la Sagrera, on l'habitació que havien deixat la meva mare i la meva tieta quan es van casar s'havia convertit en una mena de magatzem de roba.

De quan anava a veure els meus avis recordo que, de vegades, la meva àvia rebia a casa la visita de gitanes amb les quals feia negocis. Rarament les negociacions es feien en català, molt més sovint en espanyol i, de vegades, també en una llengua que jo no comprenia i que més tard vaig aprendre que era el caló (8). De fet, que millor per fer negocis utilitzant la llengua de la qual deriva la paraula calers? També recordo que, un parell de vegades que vaig acompanyar la meva àvia a comprar peces de roba a un majorista gitano, la conversa es feia en català. Jo era molt petit i no recordo molt bé a quin carrer es trobava el majorista que anàvem a veure, però tinc com el sentiment que la cosa es passava a Hostafrancs.

Barcelona.cat - Gitanos Catalans, Youtube, 07.03.2012

La majoria dels que llegiu aquest article ja sabeu que, probablement, hi ha més gent al territori de la Catalunya Sud que parla el caló (cf. 8) que no pas l'aranès, sense que aquella llengua sigui mencionada a l'Estatut. També sabeu que no és l'única discriminació que han patit els membres de l'ètnia gitana (9), o que les diferències culturals poden fer molt difícil la convivència sense un mínim de tolerància per ambdues bandes (10). Probablement, la majoria dels que llegiu aquest article ja sabeu que no tots els gitanos són catalanoparlants, i que no tots aquells que ho són viuen a Hostafrancs (11). Fins i tot, que a Hostafrancs també hi ha molts gitanos que no són catalans (12).

Però estic segur que molts no sabeu que alguns dels més grans futbolistes són d'ètnia gitana: Cristiano Ronaldo, Zlatan Ibrahimović, Andrea Pirlo, José Antonio Reyes, Daniel Güiza, Ricardo Andrade Quaresma, Enrique Sánchez Flores, Hristo Stoichkov, Eric Cantona, “Zarra” Telmo Zarraonaindía Montoya, Rafael van der Vaart, Gheorghe Hagi, Dejan Savićević, Giga Popescu, Siniša Mihajlović, Marius Mihai Lăcătuş, ... (14).

La hipòtesi que Cruyff també pugui ser d'origen gitano no l'he trobat enlloc més que a l'article de Cinta S. Bellmunt (cf. 9). Clar que, tampoc és que mai no ens hagin dit gran cosa sobre l'origen jueu de l'Ajax d'Amsterdam, ni de l'odi antisemita que pateixen els seus seguidors en els desplaçaments del seu equip als terrenys de joc dels seus adversaris. La vita è bella!


Altres referències:
  • Yeray S. Iborra: El pueblo gitano, más de 600 años en Catalunya, Publico, 14.11.2019
    La Generalitat ha declarado el 26 de noviembre como Día de la Llegada del Pueblo Gitano a Catalunya, un reconocimiento que las entidades celebran sin desatender sus reivindicaciones.

  1. Wikipedia: Canut Reyes [en] [fr] [es] [ca]
  2. Wikipedia: Gitanos - Països Catalans
  3. SalvemLesNeutres: El català dels gitanos - Caçadors de paraules (TV3), Youtube, 20.08.2014
  4. Gerard Bagué: El cor de Perpinyà parla gitano català, El País, 14.02.2008
  5. Albert Font-Tarrés: El mapa dels gitanos que parlen català a França, ara.cat, 19.06.2015
  6. Gustau Nerín: Eugeni Casanova: "Els gitanos de París, a parlar català, li diuen parlar gitano", naciodigital.cat, 16.12.2016
  7. Barcelona i la memòria històrica: la Sagrera, publicat en aquest blog el 28.07.2019
  8. Wikipedia: Caló [en] [fr] [es] [ca]
  9. Cinta S. Bellmunt: Gitanes i gitanos catalans. Les feines tradicionals: bestiar, ferralla i mercat, pensem.cat, 26.07.2019
  10. Montse Erra: Gitanos: el difícil equilibri entre la tradició i la modernitat, naciodigital.cat, 08.04.2017
  11. Agus Giralt: Per gitanos, Hostafrancs, Memòria de Sants, 18.04.2009
  12. Helena López: Los vecinos de Hostafrancs piden más vigilancia en la plaza de Herenni, El Periódico, 06.06.2009
  13. Futbolistas de etnia gitana, 20minutos.es, 03.12.2014
  14. Wikipedia: Amsterdamsche Football Club Ajax [en] [fr] [es] [ca]

No comments: