Tuesday, July 14, 2015

MOOC: Massive Open Online Course



Seguint la descripció succinta que'ns fan al Wiki en català, Un MOOC (abreviació de Massive Open Online Courses) és un curs obert de formació a distància que, sovint, utilitza recursos educatius oberts. Aquests cursos s'ofereixen també gratuïtament (o no) per les universitats més conegudes arreu del món.

Els MOOCs, que es van introduir per primera vegada el 2008 i es van estendre com una manera popular d'aprenentatge en 2012, estaven destinats al seu inici a la participació il·limitada i l'accés obert a través del web. A més dels materials del cursos tradicionals, com ara conferències filmades, les lectures i els butlletins de tests, molts MOOC's proporcionen fòrums d'usuaris per donar suport a les interaccions de la comunitat entre estudiants i professors.

Els primers MOOCs sovint van emfatitzar les característiques del seu lliure accés, amb la concessió de llicències obertes tant pel contingut, com per l'estructura i els objectius de l'aprenentatge, per promoure la reutilització dels recursos. Alguns MOOCs posteriors van utilitzar llicències tancades pels materials de curs, tot i mantenir el lliure accés dels estudiants. Segons un article publicat a Vilaweb l'any passat, citant fonts de la Universitat Politècnica de València (UPV): les enquestes de sortida dels estudiants rebel·len un alt grau de satisfacció encara que, de mitjana, només al voltant del 15% dels inscrits els acaba. Tot i que alguns autors defensen que el seu pic de popularitat ja fa part del passat, crec que val la pena donar un cop d'ull al que Jeff  TAVERNIER presentava al seu blog com el resum de les grans ruptures de l'era de l'aprenentatge digital. I com a introducció, crec que també val la pena donar un cop d'ull a l'extracte del llibre de Xavier DELENGAIGNE Thérèse de LABOULAYEI: Apprendre à toute vitesse, Dunod, InterEditions, Paris, 2014.

Entre les plataformes més conegudes que ofereixen cursos MOOCs que, com ja hem vist, no sempre són oberts ni gratuïts, cal destacar:
  • edX: cursos en línia de les més prestigioses universitats, com ara MIT, Harvard, Berkeley, EPFL, ETHZ, Sorbonne, Cornell, Kyoto, San Diego, ...
  • Coursera: cursos en línia realitzats per més de 115 universitats, entre les que hom pot trobar l'EPFL o la UAB.
  • Udacity: cursos sobre tecnologies de la informació amb el support de google, facebook,  cloudera, at&t (nota: des de 2012, Mozilla proposa una nova formula pel reconeixement de competències al llarg d'una vida que es coneix amb el nom de Open Badges)
Pots trobar també una gran oferta a:
  • OpenCulture: amb més de 1000 cursos en línia oferts per un gran nombre d'universitats.
  • Open Education Europa: el portal de l'educació oberta de la Comissió Europea.
A nivell local, amb una oferta reduïda de cursos majoritàriament en espanyol i anglès:
  • XarxaMOOC: el portal de la Xarxa Vives d’Universitats (canal youtube de visita recomanada), coordinat per la Universitat d’Alacant. Un sol curs en català (Preparació per al nivell C1 - Valencià), la resta en espanyol o anglès.
  • UCATx: el portal de la xarxa de la Catalunya de les 4 províncies, coordinada per la UAB. Lligada molt estretament a la plataforma comercial Coursera, cursos principalment en espanyol o anglès.
  • Universitat Pompeu Fabra: Una de les més reputades universitats de la Catalunya de les 4 províncies, cursos principalment en espanyol o anglès.
  • Mooc.es: no conec cap referència sobre aquest portal espanyol, però podria ser interessant donar-li un cop d'ull.

No comments: