Sunday, December 27, 2015

what happened to the polar vortex?

El vòrtex polar és un cicló persistent a gran escala a prop dels pols terrestres, a la mitjana i alta troposfera i l'estratosfera. Envolta les altes polars i forma part del front polar. El vòrtex és més potent a l'hivern hemisfèric, quan el gradient tèrmic és més marcat, i disminueix o desapareix a l'estiu. El vòrtex àrtic sovint té dos centres, un aproximadament sobre l'illa de Baffin al Canadà i l'altre sobre el nord-est de Sibèria. En realitat, hi ha dos vòrtex, un a la capa de l'atmosfera superior coneguda com l'estratosfera i un a la part inferior, on vivim, anomenada la troposfera.

Quan el vòrtex polar és fort, com ho és actualment, l'aire de l'àrtic està confinat, el que explica les temperatures tant suaus que estem vivint actualment a Europa i a la costa oriental dels USA. Però quan el vòrtex es pertorba o es debilita, el doll d'aire es converteix en més inestable i pot enviar aire gelat en direcció del sud: com vam veure un seguit de vegades durant els dos últims hiverns.

Judah Cohen, consultant de l'empresa Atmospheric and Environmental Research (AER), ha fet una previsió meteorològica a Arctic Oscillation Analysis and Forecasts pel mes de Desembre d'enguany que't resumeixo a continuació :

  • (...) L'atmosfera està experimentant un impuls de la transferència d'energia des de la troposfera a l'estratosfera que durarà la resta de la setmana. Els models prediuen un segon impuls durant la primera setmana de gener i podem anticipar que la transferència d'energia seguirà durant uns dies. El vòrtex polar començarà a patir pertorbacions a partir d'aquesta setmana, i probablement arribarà al seu màxim en algun moment al gener
  • Durant el mes de gener, el vòrtex polar es debilitarà i acabarà afavorint una baixada de les temperatures i, potencialment, un augment de les tempestes de neu a les es latituds mitjanes de tot l'hemisferi nord, incloent l'est dels USA, Europa i Àsia.


Atmospheric and Environmental Research (AER, 2015). Arctic Oscillation Analysis and Forecasts | AER, 21.12.2015 [online] Available at: https://www.aer.com/science-research/climate-weather/arctic-oscillation [Accessed 27 Dec. 2015].

No comments: