Tuesday, December 14, 2021

eppur si muove


El passat 25 de setembre, Wonder of Science (1) publicava un tweet amb un vídeo impressionant del moviment que hom pot observar quan el sòl del bosc està amarat d'aigua i el vent bufa fort.

Un enllaç permetia trobar més detalls sobre aquest fenomen a un article publicat en octubre del 2018 a un dels blogs dels col·laboradors científics de Forbes (2).
Durant un oratge, quan el sòl s'ha saturat d'aigua, a mesura que els forts vents mouen la part superior dels arbres, la força és transferida pel tronc, que actua com una palanca que transfereix la força a les arrels i el sòl comença a moure's.

Aquest mecanisme s'observa millor en els avets, que disposen d'un sistema d'arrels gairebé en forma de disc creixent a les capes més altes del sòl. Unes arrels molt resistents i amb força suficient per moure el sòl i les pedres abans de trencar-se. Només si el vent és prou fort o dura prou, l'arbre acabarà caient.

En pendents pronunciats els arbres poden estabilitzar el sòl amb les seves arrels, actuant com una mena de xarxa de seguretat. Tanmateix, segons la força del vent, la caiguda de l'arbre pot provocar una caiguda de roques i deixar oberta una ferida que afavorirà l'erosió del sòl.
L'autor d'aquesta descripció és David Bressan. Un geòleg que, malgrat haver publicat un munt d'articles científics a la seva Home page, a Forbes i a Scientific American (entre altres publicacions), presenta el seu compte a Twitter com "Un canal dedicat a la història de les Ciències de la Terra per un geòleg que busca feina" (3).

Just per acabar, com pots veure al tweet amb què he obert aquest post, dir que el vídeo va ser filmat per Jean Arthur Tremblay a Sacré-Coeur, al Québec,(Canadà).


  1. Wonder of Science: Twitter
  2. David Bressan: The Ground Looks Like It's 'Breathing' In This Video, Science, Forbes, 21.10.2018
  3. David Bressan: Home page, Forbes, Scientific American (bio), Twitter

No comments: