Friday, December 9, 2022

les bourbons et la suisse

La tele de tu vida: Muerte de Victoria Eugenia de Battemberg (1969), YouTube, 18.10.2013


Alguns espanyols encara recorden que el rei Juan Carlos I (1) va néixer a Roma el 1938. El seu avi, Alfonso XIII (2), s'havia traslladat a viure-hi durant el seu exili a la ciutat on vivia un gran amic: Benito Mussolini, amb qui l'unia, entre altres coses, la seva alta estima pel general Francisco Franco:
El 1934, Alfonso XIII havia demanat suport al dictador italià Benito Mussolini per a «un eventual cop d'estat a Espanya ( ...) per restaurar la monarquia». El dictador italià li va prometre diners i armes. Dos anys després, va recolzar amb entusiasme, diners, armes i soldats el cop d'estat dels militars revoltats contra la República.

La relació d'Alfonso XIII amb el general Francisco Franco era extensa i està ben documentada. A conseqüència dels seus "èxits" militars al Marroc va conèixer a Franco, que a poc a poc es va convertir en favorit reial (...) En començar el cop d'estat, Alfonso XIII va recolzar ferventment el bàndol revoltat, afirmant ser un «falangista de primera hora». (2).
Amb l'autorització d'Alfonso XIII, el seu fill: Juan de Borbón, va anar a Espanya per unir-se al bàndol dels militars revoltats contra la República (3):
L'1 d'agost de 1936 va travessar la frontera espanyola amb la intenció d'establir contacte amb la junta de govern Nacional de Burgos, però seguint ordres del general Emilio Mola, se'l va obligar a tornar a l'exili, cosa que va fer amb una curta pausa a Pamplona, on se'l va veure vestit amb la granota blava de la Falange Española i la boina vermella dels carlins.

A primers d'abril del 1939, després que els militars entressin a Madrid, Juan de Borbón va escriure a Francisco Franco: "Uno mi voz nuevamente a la de tantos españoles para felicitar entusiasta y emocionadamente a V. E. por la liberación de la capital de España. La sangre generosa derramada por su mejor juventud será prenda segura del glorioso porvenir de España. Una, Grande y Libre. ¡Arriba España! Juan de Borbón." (3)
Mentre els homes de la família flirtejaven amb el feixisme, la reina Victòria Eugenia de Battenberg (4), dona d'Alfonso XIII i neta de la reina Victòria del Regne Unit, vivia a Londres, separada del seu marit.

Un any abans de la carta del seu fill a Francisco Franco, el 1938, tota la família es va reunir a Roma pel bateig del seu net: Juan Carlos I, a càrrec del cardenal Eugenio Pacelli, que substituïa al moribund Papa Pio XI i es va convertir en el papa Pio XII uns mesos més tard.

A conseqüència de les simpaties polítiques del seu marit i del seu fill (el seu net seguiria el mateix camí anys més tard), el 1939, després de l'inici de la Segona Guerra Mundial, la reina Victòria Eugenia de Battenberg va ser expulsada de la família reial britànica (en realitat, havia deixat de fer part de la família des de que va renegar de la religió anglicana per casar-se amb Alfonso XIII) i va ser convidada a abandonar el Regne Unit

Es va traslladar a Lausanne (Suïssa) on, després de viure una temporada a l'hôtel Royal Savoy (5), va comprar un palauet anomenat Vieille Fontaine (6), molt a prop d'on es troba actualment el Musée Olympique. Actualment, Vieille Fontaine és propietat d'una institució financera suïssa: Bondpartners SA.
Nota personal: Va haver-hi un temps que el meu fill seguia els cursos de tarda de l'escola espanyola (7) a les aules de l'Etablissement Primaire et Secondaire de l’Elysée (8), just al costat de la Vieille Fontaine (6). Anava a recollir al meu fill quan acabava les classes, a les 20h00. Recordo que sempre anava entre 3/4h i 1h abans. A principis de la tardor i durant la primavera, perquè des del pati sud de l'escola hi havia una vista impressionant del llac Léman i els Alps i em quedava mig encantat mirant el paisatge encisador de la posta del sol. Des de la fi de la tardor i durant l'hivern, arribava quan ja era nit tancada i m'agradava anar de tant en tant a fer un tomb per veure les exposicions de l'antic museu de fotografia de l'Elysée. Però el que m'apassionava de veritat era passar una estona veient els entrenaments de la canalla que jugava a hockey sobre gel a l'aire lliure, a la piscina gelada de Montchoisi (9).
L'evolució de la guerra va aconsellar a Juan de Borbón deixar Itàlia i instal·lar-se a casa de la seva mare a Suïssa. El 1941 va buscar el suport de l'Alemanya nazi per a la restauració de la monarquia. Però el 1942, dos dies després de l'inici del desembarcament aliat al Marroc i a Algèria, Le Journal de Gènève va publicar unes declaracions seves que serien conegudes com el Manifiesto de Ginebra (10). Aquest cop sense vestir l'uniforme falangista, Juan de Borbón deia, entre altres coses: La meva suprema ambició és la de ser el rei d'una Espanya on tots els espanyols, definitivament reconciliats, podran viure en comú. Una declaració que, com va admetre anys més tard, amagava la seva por davant la possibilitat que els aliats, després d'apoderar-se del nord de l'Àfrica, decidissin envair Espanya i restablir la legalitat republicana (3).

Tres anys més tard, un mes i mig abans de la derrota de l'Alemanya nazi, Juan de Borbón va publicar el Manifiesto de Lausana (11), on trencava amb la dictadura del general Francisco Franco. Un règim que va definir com a «inspirat des del principi en els sistemes totalitaris de les potències de l'Eix». Juan de Borbón demanava al general Francisco Franco que abandonés el poder i donés pas lliure a la restauració de la monarquia en la seva persona, com a fill i hereu legítim del rei Alfons XIII, mort el febrer de 1941. Però millor escoltes la divertidíssima descripció que va fer d'aquest manifest Nieves Concostrina, al programa Acontece, que no es poco (SER) de Carles Francino.

El Manifiesto de Lausana, Acontece, que no es poco, Cadena SER, 19.03.2020

Qui seria el futur Juan Carlos I va viure a cavall entre Lausanne i Fribourg entre 1941 i 1946 (12). El 1948, Juan de Borbón pactava amb el general Francisco Franco que Juan Carlos I s'instal·lés a Espanya (13). A Fribourg, Juan Carlos I vivia durant el curs escolar a un internat privat catòlic: Villa Saint-Jean (14), originalment destinat als nens de l'elit francesa vivint a Suïssa.

Gairebé tots els edificis de la Villa Saint-Jean van ser enderrocats l'any 1981. L'únic edifici que queda avui fa part d'una escola publica amb ensenyament bilingüe (francès-alemany), mixt i aconfessional: Collège Sainte-Croix / Kollegium Heilig Kreuz (15).
Nota personal: He estat un parell de vegades a la sala polivalent d'esports d'aquesta escola durant els campionats en què participava la meva filla. Al bosc que hi ha darrere l'escola hi ha una drecera que porta a un riuet amb un bosc on és molt agradable passejar.
Just per acabar, l'any 1961 es va celebrar el compromís de Juan Carlos I amb la princesa Sofia de Grècia a l'hôtel Royal Savoy (5). 

Si et llegeixes l'article que Andrés Gil va publicar el 2020 a el diario (13), podràs assabentar-te de quatre coses sobre el patrimoni i els comptes bancaris dels Borbons a Suïssa i qui s'ho va quedar tot. O passar-te per Swissinfo i donar un cop d'ull a un article sobre els diners de Juan Carlos I que encara estarien dipositats a Suïssa (16). També pots assabentar-te de quatre coses sobre la subhasta a Ginebra de la col·lecció d'objectes i records de la reina Victòria Eugenia de Battenberg a un article publicat per el Confidencial en desembre del 2012 (17). Si vas a la perruqueria, també pots llegir a un vell Lecturas un parell de coses sobre el "modest" tren de vida que segueix la infanta Cristina a Ginebra (18).

Nom de bleu!  Tinc com el sentiment que a Suïssa no ens traurem mai del damunt als Borbons!!!


  1. Wikipedia: Juan Carlos I [en] [fr] [es] [ca]
  2. Wikipedia: Alfonso XIII [en] [fr] [es] [ca]
  3. Wikipedia: Juan de Borbón [en] [fr] [es] [ca]
  4. Wikipedia: Victoria Eugenia de Battenberg [en] [fr] [es] [ca]
  5. Hôtel Royal Savoy: Home page
  6. Google Maps: Villa Vieille-Fontaine
  7. Agrupación de Lengua y Cultura españolas de Lausana: Home page
  8. Etablissement Primaire et Secondaire de l’Elysée: Home page
  9. Ville de Lausanne: Patinoire – Montchoisi
  10. Wikipedia: Manifiesto de Ginebra
  11. Wikipedia: Manifiesto de Lausana
  12. Juan Carlos et la Suisse: une longue histoire, Swissinfo, 10.08.2020
  13. Andrés Gil: La huida de Juan Carlos encadena tres generaciones seguidas de Borbones fuera de España, eldiario, 03.08.2020
  14. Wikipedia: Villa Saint-Jean
  15. Collège Sainte-Croix (Kollegium Heilig Kreuz): Home page || Wikipedia
  16. Juan Carlos: los millones regularizados provenían de una fundación en Suiza, Swissinfo, 03.03.2021
  17. Los herederos de Victoria Eugenia reciben otros 130.000 euros por la venta de su joyero, Vanitatis, El Confidencial, 11.12.2012
  18. El pastizal que cobra la infanta Cristina por su trabajo en la Fundación Aga Khan, Lecturas, 03.02.2022

No comments: