Wednesday, August 28, 2024

sobre la vida, la muerte y el tiempo

Enric Sánchez: Una clase magistral sobre la vida, la muerte y el tiempo. Vidas Contadas, con Francesc Torralba, YouTube, 02.06.2024
Si no estàs familiaritzat amb la llengua dels vídeos, recorda d'activar els subtítols seleccionant la teva llengua de preferència.

L'Enciclopèdia Galàctica (1) forma part de l'univers de ficció de la saga de la Fundació (2) d'Isaac Asimov (3), especialment de la primera trilogia de novel·les d'aquella saga, on l'Enciclopèdia Galàctica és la col·lecció de tot el coneixement acumulat per una societat de mil milions d'individus que s'ha estès al llarg de la galàxia durant milers anys d'història.
Al llarg de la meva vida, he canviat sis vegades d'apartament. Hi ha llibres que han acabat embalats en caixes a les caves de cadascun d'aquests apartaments. Però els llibres de la saga de la Fundació d'Isaac Asimov, sempre han estat prop meu, a la meva biblioteca.
La idea d'una Enciclopèdia Galàctica ha estat reutilitzada per altres autors. Un exemple és Carl Sagan, al seu llibre Cosmos (1980), i al 12è episodi de la sèrie documental del mateix nom que pots trobar al final d'aquest post, per referir-se a una obra on hipotètiques civilitzacions extraterrestres haurien emmagatzemat tot el seu coneixement.

Probablement, pel fet de treballar amb ordinadors des dels anys 1980, fa molt de temps que no llegeixo llibres en paper. Tot va començar amb el vell navegador Netscape, del que algunes parts del seu codi encara es poden trobar en els navegadors actuals (4), i un motor de recerca que feia furor en aquells temps: Altavista. El 1992, moltes de les coses que llavors llegia amb el meu ordinador van començar a presentar-se en un format més amable, el PDF. El 1998, Larry Page i Sergey Brin van crear Google. I el 2005 va arribar una mena de revolució quan tres antics treballadors de PayPal van crear YouTube.

L'Enciclopèdia Galàctica, tal com la va imaginar Isaac Asimov a la seva obra, encara no existeix. Però vaig fent amb el que tinc a la meva disposició. I entre les coses que segueixo descobrint, hi ha el vídeo amb què he obert el post d'avui. Un vídeo que et recomano de trobar un moment per veure, perquè realment paga la pena.

El contingut d'aquest vídeo és una entrevista d'Enric Sánchez (5) publicada a un pòdcast: Vidas Contadas (6), on pots trobar unes entrevistes més interessants que altres. Però la que avui comparteixo amb tu, m'atreviria a qualificar-la de brutal. Es tracta d'una entrevista d'un personatge del qual coneixia poc més que un llibre seu que tinc a la llista de lectures pendents: L'art de saber escoltar (7). L'entrevistat és Francesc Torralba (8), que, a Wikipedia, ens presenten com a filòsof i teòleg, segurament per a resumir els seus quatre doctorats.

T'he de confessar que quan vaig veure que Francesc Torralba dirigeix la Càtedra de Pensament Cristià del Bisbat d'Urgell i la Càtedra Ethos d’ètica aplicada a la Universitat Ramon Llull se me'n van anar de cop les ganes de veure el vídeo. Però com ahir el vaig veure publicat a un tweet d'un asturià que segueixo des de fa temps a Twitter, vaig decidir-me a veure'l. I, la veritat, no me'n penedeixo d'haver-ho fet. No sent creient, no he trobat res en el discurs de Francesc Torralba on pugui dir que no coincideixo amb el que diu.

Carl Sagan - Cosmos: un viaje personal. 12. Enciclopedia galáctica, YouTube, 17.05.2012
TheScienceFoundation - Carl Sagan: Cosmos: A Personal Voyage, Episode 12 - Encyclopædia Galactica, YouTube, 01.02.2011


  1. Wikipedia: Encyclopedia Galactica [en] [fr] [es] [ca]
  2. Wikipedia: Foundation (book series) [en] [fr] [es] [ca]
  3. Wikipedia: Isaac Asimov [en] [fr] [es] [ca]
  4. Aaron Andersen: History of the browser user-agent string, WebAIM, 03.09.2008 || Debora Pape: 30 ans après, Netscape n’a pas complètement disparu, Galaxus.ch, 04.04.2024
  5. Enric Sánchez: Home page
  6. Enric Sánchez: Vidas Contadas, YouTube
  7. Francesc Torralba Roselló: L'art de saber escoltar, Pagès editors, S.L., 2015
  8. Francesc Torralba: Home page || Wikipedia [en] [fr] [es] [ca]

No comments: