Sunday, September 8, 2013

sobre la validació de la recerca científica

L'edició del mes de Març de la revista Reflex, editada per l'escola politècnica de Lausana (EPFL), publicava una noticia inquietant. Mencionava el cas d'una empresa Science Exchange, que ofereix un servei: Reproducibility Initiative destinat a la validació per un laboratori independent de les descobertes realitzades en el context d'una recerca científica.


El problema de la validació dels resultats de la recerca van ser  evocats per l'edició del mes d'Agost del 2012 de la revista Nature, en l'article: Independent labs to verify high-profile papers. En aquest article es mencionava una experiència realitzada per un equip de científics d'una empresa farmacèutica californiana (Amgen), que havien intentat repetir en laboratori 53 treballs sobre el càncer, qualificats com històrics, i només van reeixir a reproduir-ne 6 !!! 

Reflex afegeix que, si bé la comunitat científica saluda en general aquesta iniciativa, també s'interroga com farà Science Exchange per reproduir recerques de caràcter complex que reprodueixin les condicions en que es va realitzar l'estudi. I, d'altra banda, si els investigadors estaran disposats a pagar per un servei d'aquestes característiques.

La meva opinió personal és la següent: un investigador (o un equip) que no arribi a documentar detalladament la seva experiència té un problema professional que el centre on treballa té interès a resoldre ràpidament; una descoberta que no es pugui reproduir en laboratori pot ser una pista, però no un camí a seguir; finalment, un equip de recerca que no inclogui en el seu pressupost la validació científica del seu treball (a qualsevol altre centre independent), eventualment la demanda d'una patent, no fa res d'altre que anticipar el seu oblit als arxius del centre on s'ha realitzat. 

En resum, crec que qualsevol recerca que no vagi dirigida a la difusió de la seva utilitat social o científica no mereix cap altre finançament que el que vulguin donar-li les persones que hi participen. La resta, és fer perdre el temps i els diners a la societat. Es una opinió personal i, en aquest sentit, val el que val.

No comments: