Tuesday, April 22, 2014

aerogeneradors: impacte climàtic i polític-econòmic

M'agradaria compartir amb tu tres articles que he llegit darrerament i que estan relacionats amb l'energia eòlica. Si les hipòtesis que utilitzen (en negreta i vermell) poden estar basades en situacions excepcionals, els resultats als que arriben m'han semblat força interessants. 

aerogeneradors i atracció dels llamps

El Lightning Research Group de la Universitat Politècnica de Catalunya està especialitzat, des de la seva creació el 2001, en l'estudi dels llamps. Joan Montanyà, que el dirigeix, va publicar el passat mes de febrer un article al Journal of Geophysical Research: Lightning discharges produced by wind turbines (1). Ras i curt, en Joan Montanyà i el seu equip han constatat que, sota certes condicions climàtiques, un aerogenerador pot generar un llamp cada cop que una de les pales es troba al seu punt més alt, amb intervals de ~3s, durant períodes de temps que poden anar d'uns minuts a hores. Els llamps es poden propagar a varis quilòmetres d'alçada, i els retorns dels llamps a varis quilòmetres de l'aerogenerador. Deixant de banda els eventuals danys que sobre altres instal·lacions poguessin provocar cal afegir que, a diferència dels avions, protegits pel fuselatge d'alumini, les pales dels aerogeneradors estan construïdes amb carboni revestit de plàstic, i concebudes per suportar descàrregues elèctriques ocasionals, però no per suportar les descàrregues elèctriques a les que poden estar sotmeses freqüentment (2).

aerogeneradors i atenuació dels efectes dels huracans

En una clau més positiva que la de l'estudi de l'UPC,  Mark Z. Jacobson, professor de Civil and Environmental Engineering a la Stanford University de Califòrnia, ha revelat en un estudi publicat el passat mes de febrer a Nature Climate Change: Taming hurricanes with arrays of offshore wind turbines que uns parcs eòlics offshore amb milers d'aerogeneradors podrien haver atenuat els efectes dels huracans, disminuint la força dels vents i economitzant així milers de dòlars a causa de les catàstrofes que provoquen.

A partir d'un model desenvolupat pel seu equip i simulat en dos huracans: Katrina, que va devastar New Orleans en 2005 i Sandy, que van colpejar durament New York en 2012, va arribar a aquestes conclusions:
  • En el cas de Katrina, el model va revelar que una xarxa de 78'000 aerogeneradors hauria pogut fer baixar la força del vent de 147 km/h. 
  • En el cas de Sandy, el  model projectava una reducció del vent de 140 km/h . 
En ambdós casos, la reducció de la velocitat del vent hauria pogut fer disminuir l'alçada de les ones (una de les principals causes de les inundacions) fins un 34% en el cas de Sandy i fins un 79% en el cas de Katrina

    aerogeneradors i política econòmica del Congrés USA

    Què pot explicar que, al tercer trimestre del 2012, els USA arribessin al record d'instal·lar 8.4 GW de potència en energia eòlica, que el primer trimestre del 2013 aquesta xifra caigués d'un  99,98 i que durant el segon trimestre del 2013 no s'instal·lés un sol aerogenerador?

    Stephen Abbott i Dan Seif ens expliquen en un interessant article: Fickle Winds. Why U.S. New Installed Wind Capacity Fell 99.98% ... And What To Do About It? que la causa es troba en que, des del 1992, les instal·lacions per la producció d'energia renovable rebien uns incentius per cada MWh d'energia produïda que estaven associats a la Renewable Electricity Production Tax Credit (PTC). Quan aquesta disposició legal va arribar al seu termini, a finals del 2013, els inversors van paralitzar les seves activitats esperant que el Congrés dels USA penés una decisió.  Es una situació coneguda que ja va passar precedentment quan aquesta disposició va arribar al seu termini d'aplicació els anys 2000, 2002 i 2004. L'impacte en la industria i en els llocs de treball és brutal. Però també pel futur d'una energia renovable que no sembla comptar amb les mateixes simpaties que té el president Obama pel gas natural i el petroli, que poden beneficiar-se de l'exoneració dels impostos gràcies a la Master Limited Partnerships (MLPs).

    En contrast amb aquesta situació, cal rebre amb un cert optimisme la noticia de que Ikea, seguint amb la seva estratègia d'emissions de CO2 neutres a l'horitzó 2020, hagi anunciat la construcció d'un parc eòlic de 98 MW a Illinois, amb una produccio que doblarà el seu consum als USA i permetrà vendre localment l'excés de producció. Aquesta instal·lació completarà així la més important instal·lació de panells solars al sud de Florida, que també és propietat d'aquesta marca.


    1. Més informació a arsTechnica:Lightning bolts love wind turbines a little too much. Filming strikes helps researchers work out why i a newScientist: Spinning wind turbines spark clockwork lightning
    2. El 2009, durant una forta tempesta i sota els efectes dels llamps, un aerogenerador situat a Brandeburg (RFA) va acabar destrossat. I una de les seves pales, de 40 m de llarg, projectada a 150 m de la seva posició.
    3. Més informació a Stanford News: Offshore wind farms could tame hurricanes before they reach land, Stanford-led study says, Enerzine: Des parcs éoliens géants en mer pour protéger les côtes des ouragans (veure també el vídeo a youtube)

    No comments: