Tuesday, April 15, 2014

troll stories: wikipedia

La setmana passada, els amics que compartim un altre blog on col·laboro ens vam veure assaltats per un munt de missatges enviats pel que, a l'argot d'internet, hom coneix com un troll.  En primer lloc, deixam dir que els missatges eren bon enfant car, abans de bombardejar-nos amb tones de publicitat, començaven dient-nos que li agradaven les nostres entrades per tal o qual motiu.

La tècnica utilitzada era interessant, car utilitzava les adreces de missatgeria dels membres del bloc per enviar-nos el que semblaven ser comentaris que mai no s'havien publicat en aquest. Desactivar l'atac no va ser complicat, però ens va obligar a fer que tots aquells que vulguin deixar un comentari ara hagin de identificar-se abans.


S'han dit moltes coses sobre els trolls, en particular sobre el perfil psicològic de la gent que s'amaga darrera de l'anonimat per amargar-li la vida als altres. Però el que jo no els puc perdonar és l'amenaça que representen per aquest espai de llibertat que és Internet i les excuses que donen a tots aquells que no tenen per objectiu sinó acabar amb ell.

Com ja pots imaginar-te, Wikipedia és un dels principals objectius dels trolls en la seva lluita contra la llibertat d'informació i la difusió del coneixement. Com pots veure en aquest article: How Wikipedia’s robots and cyborgs snuff out vandalism, cada dia comença un combat sense pietat: els robots eliminen tots aquells comentaris o articles no pertinents de l'enciclopèdia, pocs minuts (o segons) després de que'ls vàndals els hagin introduït. Un sol programa, Cluebot, va poder aturar més de 10'000 accions de vandalisme mensuals. Com ja et podràs imaginar, el gran problema son els falsos positius: aquells articles que no tenen res a veure amb actes vandàlics, però que els robots els han interpretat com a tals i els han refusat.

No afegiré res més sinó recomanar-te la lectura d'aquest excel·lent article. Potser també que, si consideres que l'enciclopèdia s'ho val, no deixis de fer un do per sostenir-la.

I perquè Wikipedia no és només l'enciclopèdia que tothom consulta assíduament et passo altres adreces que potser puguin interessar-te:

No comments: