Thursday, September 28, 2023

ernst götsch and the syntropic farming

BBC News Mundo - Los agricultores que convirtieron un desierto en un bosque, YouTube, 18.11.2021


Ernst Götsch (1) és un agrònom i investigador suís. Va néixer el 1948 a Raperswilen (2) i és conegut per haver desenvolupat un mètode d'agricultura conegut arreu del món amb el nom d'agricultura sintròpica.

Quan Götsch va deixar el seu treball com investigador a l'Institut d'Agricultura de la Universitat Tècnica de Zürich (Institut für Pflanzenbau der ETH) es va instal·lar en 1982 al sud de l'estat de Bahia, al nord-est del Brasil, on havia adquirit una propietat, la finca d'Olhos D'Água, a una zona llavors degradada i abandonada després d'una tala intensiva de la seva vegetació. 

Per fer ras i curt, Götsch va plantar 500 hectàrees de bosc intercalant arbres de cacau, plàtans i una vegetació variada. Per més detalls, et proposo veure el vídeo amb què he obert el post d'avui.
Ernst Götsch, un suizo que allana el monocultivo ecológico, SwissInfo, 27.07.2023

Una dècada més tard, tècnics de l'Institut Brasiler de Medi Ambient i Recursos Naturals Renovables (Ibama), a Salvador (Bahía), es van sorprendre en veure unes imatges aèries de la regió que mostraven mostrava un bosc dens, que amagava una zona agrícola altament productiva. 

El sistema que va adoptar Götsch, més tard anomenat agricultura sintròpica (3), va regenerar la fertilitat del sòl, va fer reviure les fonts desaparegudes i va fer tornar la pluja, generant un cicle continuat de renovació. Com havia reeixit a fer-ho? "Treballant amb la natura i no en contra d'ella", va respondre Götsch. "A través d'estratègies que simulen el funcionament dels ecosistemes naturals" (4).

Res de millor per comprendre el concepte i les realitzacions de l'agricultura sintròpica que veure aquest vídeo de Dayana Andrade i Felipe Pasini, un curtmetratge d'Agenda Götsch (5) fet especialment per ser presentat a la COP21 - París, amb algunes de les experiències més destacades i les entrevistes que recullen l'entusiasme d'investigadors i agricultors que han vist els resultats de l'aplicació del mètode de l'agricultura sintròpica d'Ernst Götsch. No oblidis d'activar els subtítols del vídeo seleccionant la teva llengua de preferència.

Agenda Gotsch: Life in Syntropy, YouTube, 02.12.2015

Si la transformació de sòls altament degradats, convertint-los en terres fèrtils, ha fet que Götsch sigui considerat al Brasil com un revolucionari, gairebé un guru, actualment els seguidors l'agricultura sintròpica estan difonent les llavors de les seves idees arreu del món. Són joves i no són pocs. A través de cursos, xarxes socials i fins i tot en programes de televisió tipus reality, el concepte d'agricultura sintròpica s'està estenent lentament per tot arreu. En 25 anys, del 1993 al 2018, Götsch ha reeixit a convèncer milers de persones. Les dades actualitzades del 2023, parlen ja de més de 10.000 agricultors (6): al Brasil, a Costa Rica (7), Mèxic (8), Portugal (9), Espanya (10) (11), Austràlia (12), Hawaii (13) ...

Si parlem de Portugal, deixa'm dir-te que pots trobar força vídeos a YouTube dedicats a diferents iniciatives lligades a l'agricultura sintròpica. El vídeo que pots trobar a continuació presenta alguns dels resultats d'un projecte de la Unió Europea: trAEce (14), per la regeneració agroforestal a l'estació de Mertola (Portugal). Val la pena veure'l, però recorda no oblidar d'activar els subtítols del vídeo seleccionant la teva llengua de preferència.

trAEce: Syntropic Garden - Dryland Agroforestry in Southeast Portugal, YouTube, 16.05.2022

Si parlem d'Espanya, Ernst Götsch va visitar per primer aquest el país l'any 2016. Durant aquesta visita va visitar per primera vegada La Loma Viva (11), una explotació dirigida per dos sud-africans: Ryan Botha i Karen De Vries, als qui la visió del mar de plàstic de les explotacions agroindustrials de la costa andalusa va induir a trobar altres solucions alternatives basades en la permacultura i l'agricultura sintròpica. Felipe Pasini (10) ens presenta així aquesta explotació a les pàgines de la Ernst Götsch's Agenda (10):
La Loma Viva emergeix com un oasi d'esperança i ens dóna un excel·lent exemple de com és possible cultivar aliments sense plàstic sense danyar l'ecosistema. Ben al contrari, ajudant-lo a recuperar la seva fertilitat i capacitat de retenir aigua.
Tanmateix, el vídeo de Vimeo que acompanya l'article de Felipe Pasini (10) i el contingut de la pàgina web de La Loma Viva (11) no m'han fet l'efecte que aquesta explotació permeti viure de la seva producció als seus propietaris, que probablement necessiten complementar els seus ingressos amb l'activitat ecoturística per assegurar la seva rendibilitat.

Ernst Götsch també va visitar durant la primavera del mateix any l'anomenat Eco-Santuari de Can Lliure (15), a la Garrotxa (Catalunya), on s'havien organitzat dos tallers amb 60 persones vingudes d'arreu del món, amb l'objectiu d'aprendre com aplicar el mètode de l'agricultura sintròpica en un clima temperat (16). Pots veure un resum de les intervencions de Götsch a un vídeo de Berta Claramunt Serra publicat a YouTube en 2016 (17).
No sé si recomanar-te que activis els subtítols del vídeo seleccionant la teva llengua de preferència, perquè el fort accent en suís alemany de l'anglès que utilitza Götsch sembla haver trobat els límits de la capacitat tècnica de la traducció automàtica de YouTube i moltes de les frases són gairebé incomprensibles.
Cátedra Hijos de Rivera-UDC - Agricultura Regenerativa, YouTube, 27.04.2023

Crec que val la pena mencionar que, durant el segon trimestre del 2023, la premsa espanyola va publicar el llançament d'un treball de recerca dut a terme per la Cátedra Hijos de Rivera de Desarrollo Sostenible de la Universidad de A Coruña (UDC), que té per objectiu analitzar l'interès de les tècniques d'agricultura regenerativa en la recuperació dels sòls en plantacions intensives d'eucaliptus a Galícia, facilitant la seva productivitat agroalimentària (18).
Just per informació, la Cátedra Hijos de Rivera de Desarrollo Sostenible es va crear al febrer de 2019 i regula la col·laboració entre la Universidad de A Coruña (UDC) i la Corporación Hijos de Rivera, coneguda entre el públic pel nom de la seva marca de cervesa més popular, l'Estrella Galicia (19).
Com pots veure al vídeo, ni el mètode seguit pel projecte de la Cátedra Hijos de Rivera - UDC és exactament el proposat per Ernst Götsch, ni els membres de l'equip de projecte el presenten així. Tanmateix, m'ha semblat interessant recordar-ho perquè m'agradaria pensar que, si els resultats d'aquest projecte fossin els esperats, podrien obrir la via a altres projectes en el terreny d'altres monocultius extensius, com ara les oliveres, els arbres fruiters, les vinyes... I qui sap si, a poc a poc, estenent aquesta idea inicial, arribar a aplicar el mètode global d'Ernst Götsch.

Konzéntrika: Sintrópica - semillas de cambio (Teaser), Vimeo, 24.09.2022

Per tancar amb aquest apartat dedicat a l'agricultura sintròpica a Espanya, m'agradaria fer-ho amb un documental de RTVE: Sintrópica (20) (21), que fa un recorregut de diferents explotacions d'Espanya i Portugal on s'aplica el mètode de l'agricultura sintròpica desenvolupat per Ernst Götsch. Potser pel fet de viure a l'estranger no l'he trobat al catàleg de RTVE Play, si el trobes i tens l'oportunitat de fer-m'ho saber, t'estaré molt agraït.

Agenda Gotsch: Peace Farming Technology, YouTube, 13.02.2020

Ernst Götsch té ara 75 anys. Després de viure durant un temps a Portugal, actualment viu a la regió de Salento (Itàlia) (6), on està treballant en un nou projecte: Amadeco Project (22), quatre lots en 9 hectàrees de terreny dedicades a la formació, experimentació i recerca econòmica en agricultura sintròpica. I com ja has vist al vídeo precedent, Götsch també dedica part del seu temps al disseny de maquinària agrícola adaptada al seu mètode (23). En aquest cas, treballant en cooperació amb una empresa suïssa: rhenusTek (24). Pots seguir les seves activitats a l'enllaç del projecte (22), a la seva pàgina web o a Instagram.

Pel que fa a la granja Olhos D'Água, on Götsch va desenvolupar el seu mètode d'agricultura sintròpica, dir que la major part de la seva superfície es va transformar en Reserva Privada de Patrimoni Natural i, dins d'aquesta, una Reserva ecològica dedicada a l'educació ambiental. Solament 5 hectàrees es continuen utilitzant seguint els principis del mètode desenvolupat per Ernst Götsch per al conreu del cacau i altres aliments amb una molt alta productivitat (25).


  1. Wikipedia: Ernst Götsch
  2. Wikipedia: Rapperswil
  3. Dayana Andrade, Felipe Pasini, Fabio Rubio Scarano: Syntropy and innovation in agriculture, in Current Opinion in Environmental Sustainability, Volume 45, 2020, Pages 20-24, ISSN 1877-3435, https://doi.org/10.1016/j.cosust.2020.08.003 || Agricultura Sintrópica: un viaje desde la agricultura tradicional hasta la armonía con la naturaleza, economiasolidaria.org, 23.08.2023
  4. Inez de Oliveira: Ernst Götsch: The creator of the real green revolution, Believe Earth, 15.02.2018
  5. Ernst Götsch's Agenda: Home page
  6. Mirela Tavares, Balz Rigendinger: Ernst Götsch, un suizo que allana el monocultivo ecológico, SwissInfo, 27.07.2023
  7. Scott Gallant: Syntropic Agriculture: Cacao, Costa Rica, Case Study, Permaculture News, 18.04.2021
  8. Goldifarms: Syntropic Agriculture in an EcoVillage in Chiapas, YouTube, 03.03.2022
  9. Agricultura sintrópica: o básico que deve saber, A Cientista agrícola, 05.02.2021
  10. Felipe Pasini: Syntropic Farming in southern Spain, Ernst Götsch's Agenda, 09.09.2018 || Life in Syntropy: Syntropic Farming at La Loma Viva, Vimeo, 08.09.2018
  11. La loma viva: Home page
  12. Renee Cluff, Tom Major: Brazilian food forests take root in Australia, helping growers save water and control pests, ABC Rural, 13.07.2018
  13. Veient les actualitzacions de les pàgines d'Aloha Syntropica o de Farm Center, tinc com el sentiment que, tot com a Austràlia, el moviment va tenir una vida efímera. Si algú troba el temps de confirmar-ho i vol deixar un comentari al post, li estaré molt agraït.
  14. trAEce Project: Home page
  15. Eco-Santuari de Can Lliure: Home page || Google Maps
  16. Agroecosistema sintròpic - Garrotxa (Espanya), soilsunsoul.net, setembre 2020
  17. Berta Claramunt Serra: Syntropic Agroforestry in Spain with Ernst Götsch, YouTube, 06.08.2016
  18. Sonia Vizoso: Una huerta entre eucaliptos: investigadores gallegos han obrado el milagro, El País, 28.04.2023 || El 75% de las plantaciones intensivas de eucaliptus podrían aprovecharse para cultivar alimentos, El Periódico de España, 17.05.2023 || Logran regenerar el suelo de las plantaciones de eucaliptos para cultivar alimentos, El Confidencial, 13.06.2023
  19. Wikipedia: Hijos de Rivera
  20. Proyecto Sintrópica: Home page
  21. Iñaki Makazaga: Jaime Otero, agricultor: “En el bosque encontramos una lección de sociología natural aplicable a todo”, eldiario.es, 22.10.2022
  22. Amadeco Project: Home page || Instagram
  23. Felipe Pasini: Peace-Farming Technology - preparing the beds, Ernst Götsch's Agenda, 14.11.2019
  24. rhenusTek: Home page
  25. Ernst Götsch: EcoAgri

No comments: