L'Escola Politècnica Federal de Lausana (EPFL) ha començat a equipar una façana de 300 m2 del futur Swiss Tech Convention Center amb 1'400 mòduls de cèl·lules solars de de 35 x 50 cm, muntades sobre vidres de colors translúcids basats en la tecnologia coneguda com Cellule Grätzel, del nom del seu inventor, Michaël Graetzel, professor de l'EPFL.
També conegudes en francès amb el nom de cellules à pigment photosensible o, en anglès, com a dye-sensitized solar cell (DSSc, DSC o DYSC), aquestes cèl·lules fabricades sota patent per les societats suïsses Solaronix i Glass2Energy, reprodueixen el mecanisme natural de la fotosíntesi, utilitzant colorants per absorbir els raigs del sol i transformar-los en corrent elèctric directament utilitzable.
Entre els avantatges d'aquests mòduls, mencionar que son indiferents a l'angle d'incidència de la llum i que poden desplegar-se verticalment sense pèrdua de rendiment. A l'estiu ofereixen una protecció contra la llum i la calor a l'interior dels edificis, mentre produeixen energia. Afegir que, en relació a les cèl·lules basades en el silici, presenten l'avantatge d'un baix cost, d'un pes molt més reduït i d'una eficàcia elevada en condicions de nuvolositat: també funcionen sota la llum artificial permetent recuperar una part de l'electricitat utilitzada per l'enllumenat.Entre els desavantatges en relació a les cèl·lules basades en el silici està el seu feble rendiment que, si als tests realitzats en laboratori arriba a un respectable 15% (en contrast amb el 45% de la darrera generació de les cèl·lules basades en el silici), en el cas dels panells instal·lats actualment al futur Swiss Tech Convention Center es troba encara entre el 1 i el 5%, segons el color del modul. De totes maneres, serà interessant veure com evoluciona aquesta tecnologia i quin serà el seu impacte en la producció d'energia quan equipi els grans gratacels.
No comments:
Post a Comment