Sunday, January 17, 2016

un futur megatsunami a l'illa de La Palma?



Ward, S.N.; and Day, S. (6).
El 17.06.2015, un comunicat de la Dirección General de Protección Civil y Emergencias del govern espanyol, informava de la inauguració de la I Conferencia de planeamiento del Ejercicio europeo 'Westsunami 2015'. Segons mencionava aquest comunicat, l'objectiu era la coordinació dels sistemes d'alerta i comunicacions dels governs d'Espanya, Portugal i Marroc amb els procediments de la Unió Europea, a través del Centro de Coordinación de Respuesta ante Emergencias. Com Exercici de taula, 'Westsunami 2015'  havia de permetre als respectius centres de coordinació nacionals de familiaritzar-se amb els procediments de gestió d'emergències de la Unió Europea i amb el maneig d'eines tan útils com la informació dels satèl·lits (1).

El 2011, Mauricio González, investigador del Grupo de Ingeniería Oceanográfica y Costas la Universidad de Cantabria i expert en tsunamis, declarava a El País que "aún no existe un sistema de alerta de tsunamis", encara que també parlava de "un sistema de detección de la Unesco, con sede en París" (2). Desconec si González feia referència al IOC Tsunami Programme (3) i si el mencionat exercici de Protección Civil està relacionat amb el projecte Tsunami Early Warning Systems (4), integrat en aquell programa. Tot i que estic segur que l'exercici tenia molt a veure amb els objectius del Tsunami Warning Focal Point (5).

El passat 10.11.2015 la Dirección General de Protección Civil y Emergencias anunciava un nou exercici amb els mateixos participants amb l'objectiu de "ensayar los procedimientos de alerta temprana y sistemas de coordinación ante un riesgo de baja probabilidad de ocurrencia" on es simularia "un terremoto, con epicentro próximo al que tuvo lugar en 1755, que podría afectar a las costas del suroeste de la Península, Canarias y a la costa atlántica de Marruecos" tot i que en el comunicat també es menciona un "hipotético maremoto que afectaría al suroeste de la Península, Canarias y costa Atlántica de Marruecos" (6).

Afortunadament, focalitzats en les eleccions del 20D i les discussions entre JxSi i la CUP arran de les eleccions del 27S, els medias espanyols han passat per alt la eventual importància d'un exercici de taula que ha pres com a objecte de simulació el gran terratrèmol del 1755 (7) i el tsunami de 12 m. d'alçada que va destruir les muralles portuàries de Cadis. Imagino que podem felicitar-nos de que cap periodista s'hagi desplaçat al ministeri de l'interior per demanar si el mencionat exercici té alguna relació remota amb les polèmiques entre geòlegs i vulcanòlegs al voltant de la possibilitat d'un eventual megatsunami lligat a una eventual futura erupció a Cumbre Vieja (8, 9) que descriu el video de presentació d'aquest post.

Deixant de banda visions delirants com la imaginada a "La Palma Demolition Project" (10), sabem que la mencionada hipòtesi del Megatsunami elaborada pels geòlegs Simon Day i Steven Neal Ward, no gaudeix d'un consens generalitzat fins i tot al Regne Unit, com ho demostra aquest interessant article publicat en 2004 per Ali Ayres a BBC News (11) o un report del 2006 de la Technical University Delft, Netherlands (12) que't pots descarregar a una pàgina que té com URL lapalma-tsunami.com (13).

Mentre la premsa espanyola es focalitza en allò que és essencial i el ministre de l'interior s'encomana a la protecció de la Verge i de l'àngel Marcelo (13), tranquil·litza saber que encara hi han professionals sota les seves ordres que es dediquen a fer simulacions destinades a provar el sistemes de resposta de la protecció civil davant d'una eventual catàstrofe geològica.


  1. Proteccioncivil.org, (2015). El director general de Protección Civil y Emergencias inaugura la I Conferencia de planeamiento del Ejercicio europeo 'Westsunami 2015' - Comunicados - Dirección General de Protección Civil y Emergencias. [online] [Accessed 30 Dec. 2015].
  2. Méndez, R. (2015). ¿Tsunamis en España? Pues sí. [online] EL PAÍS. Available at: [Accessed 30 Dec. 2015].
  3. IOC Tsunami Programme: home page, North-eastern Atlantic and Mediterranean Home
  4. Tsunami Early Warning Systems (EWS): home page, wikipedia; Osborne, Hannah (2012): Tsunami Threat to Europe: New Early Warning System Tested. International Business Times UK [online] [Accessed 30 Dec. 2015].
  5. Tsunami Warning Focal Point (TWFP): home page. The Tsunami Warning Focal Point either is the emergency authority or has the responsibility of notifying the emergency authority of the event characteristics (earthquake and/or tsunami), in accordance with national standard operating procedures.
  6. Interior.gob.es, (2015). 'Westsunami 2015': España, Portugal y Marruecos coordinan su respuesta ante emergencias - Noticias - Ministerio del Interior. [online] [Accessed 30 Dec. 2015].
  7. Terremoto de Lisboa de 1755: wikipedia
  8. Megatsunamis -Canary Islands: wikipedia
  9. Ward, S.N.; and Day, S. (2005). Tsunami Thoughts |  CSEG Recorder, 12.2005, DEC 2005|Vol.30 NO.10 online] [Accessed 30 Dec. 2015]
  10. La Palma Demolition Project: wikia (see also Constructed Worlds presentation)
  11. Ali Ayres (2004). Tidal wave threat 'over-hyped. BBC News, Science/Nature, 29.10.2004 [online] [Accessed 30 Dec. 2015].
  12. Maarten Keulemans (2006): De dag dat de wereld verging Megatsunami La Palma loopt vertraging op. [in]Onderzoek pp. 16-21. Technical University Delft, Netherlands.
  13. Publico.es, (2015). Jorge Fernández Díaz: Tengo un ángel de la guarda que se llama Marcelo y que me ayuda a aparcar. Publico.es, 10.12.2015 [online] [Accessed 30 Dec. 2015].

No comments: