Sunday, January 10, 2016

energy poverty in the countries of the european union

La pobresa energètica va ser definida per Brenda Boardman, professora del Departament de Geografia de la Universitat d'Exeter (UK), com l'incapacitat per a una llar d'obtenir una quantitat adequada de serveis energètics amb el 10% de la renda disponible.

Al Regne Unit aquesta definició s'ha relacionat amb una temperatura de la llar establerta a 21ºC a la sala d'estar i de 18 ºC a la resta de les habitacions.

Un estudi de la Comissió Europea publicat a mitjans del 2015 sobre l'estat de la pobresa energètica a tot Europa constatava que gairebé el 11% de la població de la Unió Europea es troba en una situació en què les famílies no són capaces d'escalfar adequadament les llars a un cost accessible. Una situació que, segons les estimacions, afecta al voltant de 54 milions de persones a la UE i que, segons l'estudi, es deu a l'augment dels preus de l'energia, als baixos ingressos de les famílies i a un aïllament energètic deficient dels habitatges. Una situació que seria particularment freqüent a l'Europa Central, Oriental i Meridional.

Aquest fenomen no és desconegut a l'Europa del Nord, particularment al Regne Unit. Així, The Guardian publicava a principis de l'any passat un article basat en un estudi de la Association for Decentralised Energy que ficava en evidència que, contràriament a la percepció de que la pobresa energètica afecta principalment a la tercera edat, dels 1,1 milions de persones a Anglaterra que viuen en situació de pobresa energètica, un 49% treballen, i un 45% són famílies amb nens.

Tampoc és un fenomen desconegut a la RFA. Així, Chris Morris publicava a German Energy Transition que en 2014 a Alemanya hi havien 351,802 llars amb  el corrent tallat perquè no podien pagar les factures, un augment de gairebé el 10% sobre les 320.000 llars comptabilitzades durant el 2012 (un 0.7% sobre 44 milions llars, aproximadament).

Abans de simplificar aquesta situació inacceptable amb delirants conflictes Nord-Sud, als que tant afeccionats són els moviments alternatius de l'Europa Meridional, jo proposaria la lectura d'un document: Still the Cold Man of Europe [PDF]. Un informe que compara l'estat de pobresa energètica de les llars del Regne Unit amb els valors d'altres 15 països europeus amb un nivell de desenvolupament equivalent. I que arriba a la conclusió de que, entre aquests països, cap té les taxes de pobresa energètica que hom pot trobar al Regne Unit.


No comments: