Sunday, February 28, 2016

tornados: the chase



wikipedia: tornado
Aquesta és la historia d'un tio que es diu Mike Olbinski, l'any passat, en arribar el seu 40é aniversari, va dir-li a la seva dona que el regal que més il·lusió li feia a la vida era marxar deu dies de casa a la caça de tornados.   A la fi, van ser 14 dies ens els que Mike, de professió fotògraf de casaments, va poder compartir un munt d'emocions amb altres caçadors.

Un viatge iniciàtic que va començar a l'estat d'Arizona, on resideix, i el va portar a recórrer gairebé 20'000 km travessant els estats de Nou Mèxic, Texas, Kansas, Oklahoma, Colorado, Nebraska, Dakota del Sud, Wyoming, Montana i Dakota del Nord i capturant més de 45'000 imatges que són el material de base d'aquest vídeo impressionant que, si tens una connexió wi-fi decent, et  recomano en HD (*).

Si et passes pel canal youtube de Mike, veuràs un munt d'altres vídeos sobre  tornados i arribaràs a la conclusió de que la passió per ells es va despertar ben abans del seu 40é aniversari.

(*) Aviam si ens entenem. Si a casa teva no tens cap dispositiu amb una pantalla que t'aguanti la 4K, qualsevol que sigui el teu wi-fi ... No val la pena. Amb una connexió decent i un laptop normal, hauries de poder veure una molt bona qualitat d'imatge amb 1080p. Així que fes el següent: punxa el logo youtube (abaix, a la dreta) que t'apareixerà quan engeguis el vídeo i et portarà al vídeo original; punxa la rodeta de configuració amb el símbol HD (abaix, a la dreta), i a l'opció Qualitat, selecciona la resolució que't faci més ràbia.   

Friday, February 26, 2016

china: one city, nine towns


Tianducheng from caspar stracke on Vimeo.

Tots coneixem el fenòmen xinès de la ‘copycat culture’ (1) pel que fa a la imitació de la producció de manufactura industrial. Però coneixem menys l'extensió d'aquest fenòmen a la producció de ciutats. Un fenòmen que hom pot trobar arreu de Xina, però especialment com a resultat del projecte One City, Nine Towns, a Xangai.

Un article de Samo Pedersen per Pop-Up City del 2011 (2) ens explica de manera detallada tant la gènesi del projecte com les explicacions que l'autor dona al seu fracàs i al seu estat de pràctic abandonament. Et proposo llegir l'article (o passar-te'l pels traductors de Google o de Microsoft) perquè et facis la teva pròpia opinió. Bàsicament es tracta d'un fenòmen d'especulació urbanística com els que coneixem molt bé aquells que hem nascut a l'estat espanyol, però amb unes dimensions que desconeixem.

Però, si hem de ser objectius, no és tracta d'un fenòmen que hom pugui reduir a Xina o a Espanya. Hi ha una pàgina -a la que't recomanaria subscriure't- on trobaràs un munt d'altres exemples: ciutats i projectes industrials en els que s'han invertit somes gegantesques de capital, però que avui estan en un estat de complet abandonament. La pàgina de la que't parlo és: Urban Ghosts.  I com ja et pots imaginar, també tenen un article dedicat al projecte One City, Nine Towns (3).

Potser t'interessi més però l'article que Wade Shepard va publicar a Vagabond Journey (4) sobre Fengcheng, la ciutat que pretén imitar una ciutat espanyola qualsevol:
(...)  A l'altra banda del carrer, un centre comercial d'estil espanyol ocupava la meitat d'una illa de la ciutat. Vaig entrar i no va sorprendre'm trobar-lo en mal estat a causa de la falta d'ús i l'abandonament. Seccions senceres de finestres plenes de pols, botigues buides que mai s'havien obert. A les botigues al llarg dels principals carrers sí que hi havien negocis, però segurament no eren del tipus que els dissenyadors d'aquesta ciutat havien imaginat. On es suposava que hom devia trobar els vestigis de la cultura de consum de luxe, hi havia un karaoke cutre; on se suposava que havien de haver restaurants gastronòmics, hi havia un lloc on feien fideus a $1. On se suposava que hi haurien de haver botigues que vendrien els productes més fins d'Europa, hi havia una petita escola d'arts marcials.
No voldria portar la contraria a Wade Shepard. Però potser que Fengcheng no sigui una ciutat tant diferent a tantes altres ciutats turístiques de la costa que jo he visitat en algunes ocasions. I no diré noms per no molestar a ningú. 

Ja per acabar, no sé si has llegit alguna cosa sobre les illes artificials que Xina està construint al Mar de la Xina meridional (5). Sense entrar en les justificacions diplomàtiques o militars del conflicte, val la pena recordar que a l'est de Xangai es troba una illa: Shengshan (també coneguda com Houtouwan) on, abans de ser abandonada durant la dècada dels 90's, vivien més de 2.000 pescadors. Et proposo de donar un cop d'ull a les imatges espectaculars de l'article que Alex Williams (6) va publicar l'any passat a Urban Ghosts i recordar que aquesta illa és troba només a 40 milles a l'est de Xangai !


  1. Austin Williams (2014): The origins of China’s copycat culture. Global, January 2014.
  2. Samo Pedersen (2011):  One City, Nine Ghost Towns, Pop-Up City. 16.02.2011
  3. Debra Kelly. (2015): 9 Abandoned, European and Western-Themed Ghost Towns of China - Urban Ghosts. 18.02.2015
  4. Wade Shepard (2016): Fengcheng: Shanghai’s Quixotic Spanish Town. Vagabond Journey. 07.08.2014
  5. Bill Hayton (2015): Por qué preocupan tanto las islas que China está construyendo? BBC Mundo. 04.05.2015
  6. Alex Williams. (2015) The Abandoned Fishing Village of Shengshan Island. Urban Ghosts. 30.06.2015

    Wednesday, February 24, 2016

    cicr archives

    El Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR) ha posat a tots els seus arxius audiovisuals lliurement disponibles a Internet. Aquests arxius representen 6'700 metres lineals de documents textuals i una important col·lecció de més de 90'000 fotografies digitals d'alta resolució i descarregables, de 1'700 films i un miler d'enregistraments d'àudio.


    Les fotografies més antigues es remunten a la dècada de 1870 i els films als principis de pel·lícules mudes. 150 anys de la història de l'acció humanitària al món: des de la guerra franco-prussiana de 1870-1871 fins al conflicte actual a Síria, passant per la guerra del Vietnam, la fam a Etiòpia el 1984-1985 o el conflicte israelo-palestinià.

    arxius audiovisuals del CICR: avarchives.icrc.org

    Tuesday, February 23, 2016

    strombers - tocant el cel amb la mà



    El món dels castells ... Aquells que'm coneixeu ja sabeu fins a quin punt m'emociona tot el que hi ha al seu voltant. Així que, en hivern i a 1000 km de casa ... no podeu imaginar el que m'ha emocionat tornar a trobar aquest vídeo a youtube.

    Sunday, February 21, 2016

    montreux jazz festival archives

    cartell de l'edició del 2009
    realitzat per Tomi Ungerer
    .
    .
    .

    .
    Enguany es celebrarà el 50 aniversari del Festival de Jazz de Montreux. I per celebrar-ho, els organitzadors del festival, han creat una pàgina: Montreux Jazz Live, on pots trobar un fons documental amb més de 4'000 referències musicals i més de 800 vídeos organitzats en playlists. Més de 5'000 hores de vídeo, masteritzades per l'Escola Politècnica Federal de Lausana (EPFL) en homenatge a Claude Nobs, fundador del festival, mort fa tres anys.

    Esperant la programació d'aquesta 50a edició del Festival de Jazz de Montreux, et proposo reviure alguns dels seus moments màgics amb Nina Simone, BB King, Etta James, Cyndi Lauper, Lou Reed, Eric Clapton, David Bowie, Police, Stray Cats, Johnny Cash, Patti SmithDeep Purple, ZZ TOP !!! ... però millor mira't els originals.

    Sunday, February 14, 2016

    el canvi climàtic comença a passar factura

    Le Signal. Soulac-sur-Mer (Gironde, France)
    A 200 m de la línia de costa els anys 60's. A poc menys de 20 m avui.
    Crec que estem molt a prop del moment en què els governs hauran de decidir si han de cedir davant dels interessos dels lobbies del carbó i el petroli o, pel contrari començar a escoltar seriosament els lobbies de la banca i l'assegurança. Un dels gegants mundials en el terreny de la reassegurança, Swiss Re, va identificar ja fa 20 anys el canvi climàtic com un dels majors riscs als que hom hauria de fer front en el futur. En una conferència que va tenir lloc a Suïssa l'any passat, Swiss Re va afirmar que, si no és corregia la situació actual, el canvi climàtic podria costar a l'economia mundial al voltant del 20% del PIB global a finals d'aquest segle.

    Sobre el que pugui passar al futur, cadascú és lliure de creure el que vulgui. Però, pel que fa al present, crec que val la pena retenir que Zurich Insurance Group ha decidit suprimir 8'000 llocs de treball al món d'aquí a 2018 (15% dels seus efectius), dels quals 750 a Suïssa. Entre altres raons esgrimides per la direcció del grup per justificar aquesta decisió es trobarien els costos dels danys causats pels huracans Desmond, Frank i Eva al Regne Unit i Irlanda el passat mes de desembre. Costos als que s'haurien d'afegir els de l'explosió al port xinès de Tianjin el passat agost, que va costar-li al grup US$ 275 milions.

    Fins quan aguantaran les companyies d'assegurances sense augmentar les primes a preus absolutament prohibitius? I quants governs estaran en disposició d'indemnitzar la seva població i el seu teixit productiu en cas de catàstrofe?  I què passarà el dia que arribi una catàstrofe a un país del primer món i tant el seu teixit productiu com la seva població no estiguin prou assegurats i la caixa de l'estat estigui buida?

    No tinc cap noticia de que els dos lobbies ja s'hagin enfrontat. Però no crec que triguin a fer-ho.


    24 Heures.ch (2016): Assurances: Zurich supprime 8000 postes dont 750 en Suisse, 11.02.2016
    24 Heures.ch (2016): Zurich Assurances dégraisse en force en Suisse, 11.02.2016

    Saturday, February 13, 2016

    lausanne blécherette: let it snow! (2)

    Després de la nevada d'ahir i del front càlid que l'ha seguit aquesta matinada, he sortit a comprar el pa i el diari. Tenia ganes de fer un tomb pel barri i he pres aquestes imatges. A la de l'esquerra, també d'aquest mati, veuràs que les plantes estan brotant. El temps està completament boig!

    Friday, February 12, 2016

    lausanne blécherette: let it snow!

    Aquesta tarda, en poc més de tres hores, ha caigut una bona nevada a la vila. Amb la particularitat de que la neu relliscava moltíssim. No ha estat, ni de lluny, la nevada més forta que he vist a la vila. Però des del passat hivern que no veiem nevar així. Enguany, no és que no hagi nevat, és que ha caigut molt poca neu i li ha costat molt d'enganxar ... Ja tocava, doncs!

    Monday, February 8, 2016

    com convertir una planta mortal en un negoci pròsper?



    Bienvenidos a Bayeku, una comunidad ribereña en Ikorodu, Lagos. Es una viva representación de las comunidades ribereñas de Nigeria. Comunidades cuyos canales se han visto infestados por una invasora planta acuática (...) Esta planta es conocida como jacinto de agua (...) Trabajé con fabricantes de cestas de mimbre para idear productos. 


    Contando con todo esto, estaba segura de que podría llevar este conocimiento hasta las comunidades ribereñas y ayudarles a transformar su adversidad en prosperidad. Cogimos estas plantas y las tejimos, transformándolas en productos que pudieran venderse. Teníamos lápices, posavasos, bolsos, cajas para papel. De este modo, ayudamos a las comunidades a ver los jacintos de agua desde otra perspectiva. Los jacintos de agua podían ser valiosos, estéticos, duraderos, resistentes y elásticos. Cambiamos los nombres y la forma de ganarse la vida (...)

    Me gustaría terminar con una cita de Michael Margolis. Dijo: "Si quieres aprender de una cultura, escucha sus historias. Si quieres cambiar una cultura, cambia sus historias"

    Tuesday, February 2, 2016

    esllavissada de fang a Hinterthal, Schwyz (Suïssa)

    Un cap de setmana amb vent molt fort i força precipitacions va acabar a Hinterthal (al cantó de Schwyz, Suïssa) amb una impressionant esllavissada de fang que pots veure en aquest vídeo a l'edició suïssa del 20minutes. Si l'esllavissada es va emportar pel davant desenes d'arbres i suports elèctrics, no es va identificar cap dany personal.

    20minutes.ch: Une coulée de boue crée une catastrophe naturelle, 20minutes.ch, 31.01.2016. Accessed February 01, 2016.

    Monday, February 1, 2016

    the ice melt alters national geographic maps



    El desglaç de l'àrtic té un impacte que, com pots veure a les imatges d'aquest vídeo, fa temps que està essent recollit per les edicions de l'Atlas of the World de National Geographic. Un altre dels impactes d'aquest fenòmen son els canvis que està provocant en la fauna marina. Uns canvis que recull aquest interessant article: 

    Owen, J. (2015). How Arctic Fish Might Benefit From Shrinking Ice. [online] News.nationalgeographic.com. [Accessed 20 Dec. 2015].