Sunday, February 14, 2016

el canvi climàtic comença a passar factura

Le Signal. Soulac-sur-Mer (Gironde, France)
A 200 m de la línia de costa els anys 60's. A poc menys de 20 m avui.
Crec que estem molt a prop del moment en què els governs hauran de decidir si han de cedir davant dels interessos dels lobbies del carbó i el petroli o, pel contrari començar a escoltar seriosament els lobbies de la banca i l'assegurança. Un dels gegants mundials en el terreny de la reassegurança, Swiss Re, va identificar ja fa 20 anys el canvi climàtic com un dels majors riscs als que hom hauria de fer front en el futur. En una conferència que va tenir lloc a Suïssa l'any passat, Swiss Re va afirmar que, si no és corregia la situació actual, el canvi climàtic podria costar a l'economia mundial al voltant del 20% del PIB global a finals d'aquest segle.

Sobre el que pugui passar al futur, cadascú és lliure de creure el que vulgui. Però, pel que fa al present, crec que val la pena retenir que Zurich Insurance Group ha decidit suprimir 8'000 llocs de treball al món d'aquí a 2018 (15% dels seus efectius), dels quals 750 a Suïssa. Entre altres raons esgrimides per la direcció del grup per justificar aquesta decisió es trobarien els costos dels danys causats pels huracans Desmond, Frank i Eva al Regne Unit i Irlanda el passat mes de desembre. Costos als que s'haurien d'afegir els de l'explosió al port xinès de Tianjin el passat agost, que va costar-li al grup US$ 275 milions.

Fins quan aguantaran les companyies d'assegurances sense augmentar les primes a preus absolutament prohibitius? I quants governs estaran en disposició d'indemnitzar la seva població i el seu teixit productiu en cas de catàstrofe?  I què passarà el dia que arribi una catàstrofe a un país del primer món i tant el seu teixit productiu com la seva població no estiguin prou assegurats i la caixa de l'estat estigui buida?

No tinc cap noticia de que els dos lobbies ja s'hagin enfrontat. Però no crec que triguin a fer-ho.


24 Heures.ch (2016): Assurances: Zurich supprime 8000 postes dont 750 en Suisse, 11.02.2016
24 Heures.ch (2016): Zurich Assurances dégraisse en force en Suisse, 11.02.2016

No comments: