Monday, April 25, 2016

glenn greenwald: why privacy matters?



(...) Hi ha dotzenes d'estudis psicològics que proven que quan algú sap que el poden estar observant, canvia el seu comportament i es torna molt més conformista i obedient. La vergonya humana és un motivador molt poderós, així com ho és el desig d'evitar-la. I aquesta és la raó per la qual la gent, quan sap que la poden estar vigilant, pren decisions que no és basen en ells mateixos sinó en les expectatives que altres tenen d'ells o en els mandats de la ortodòxia social.


(...) Una icona literària sobre la vigilància i la privacitat és la novel·la "1984" de George Orwell, (...). De fet, cada vegada que la menciones en un debat sobre la vigilància, la gent la refusa instantàniament com a inaplicable, i el que't diuen és: "Oh, però a "1984", hi havia càmeres a casa de la gent, els estaven observant a cada moment. I això no té res a veure amb l'estat de vigilància que tenim al davant." Aquest és un malentès fonamental dels advertiments que Orwell va promulgar a "1984". L'advertència d'Orwell era sobre un estat de vigilància que no vigilava a tothom en tot moment, sinó on la gent era conscient que podia ser vigilada en qualsevol moment. Així és com el narrador d'Orwell, Winston Smith, descrivia aquest sistema de vigilància: "No hi havia manera de saber si estaves essent observat en tot moment" I després diu, "De qualsevol manera, ells podien enxufar-se al teu cable quan volguessin. Havies de viure, vivies, en l'hàbit que es torna instint, assumint que cada so que feies era escoltat i excepte en la foscor cada moviment analtitzat."

(...) Les religions abrahàmiques proposen, des de fa segles i de manera similar, que hi ha una autoritat invisible, que ho sap tot sobre tu perquè és omniscient, sempre observa tot el que fas, el que vol dir que mai tens un moment privat, el mètode definitiu per a la obediència dels seus preceptes.


Nota: Sempre penjo els vídeos en anglès de TED amb subtítols en català o en espanyol. Es possible que no els vegis: en particular si ho fas des d'un smartphone -qualsevol que sigui el navegador- o des de Firefox o amb Opera des d'un PC Intel. Si és el cas, et recomano veure'ls des del teu ordinador amb Google Chrome o Microsoft Explorer o Edge.

No comments: