Monday, April 18, 2016

alpiq: un edifici desconnectat de la xarxa elèctrica



Alpiq està construint per Umwelt Arena un bloc d'apartaments energèticament autosuficient a Brütten al cantó de Zurich. El concepte central és un sistema d'emmagatzematge -dissenyat per Helion Solar, una companyia del Grup Alpiq- que no només cobreix les necessitats diàries d'energia, sinó que també gestiona el flux d'energia a tot l'edifici en tot temps.


El més interessant és que aquest edifici de nou apartaments no estarà connectat a la xarxa elèctrica i les seves necessitats en energia s'obtindran exclusivament a partir de l'energia solar produïda pels mòduls fotovoltaics de la teulada i de la façana de l'edifici. Com destaquen a la FEDRE:
Helion Solar dóna suport a la planificació, el subministrament i el muntatge de la peça central d'aquest projecte únic: la bateria que acumula les reserves i la instal·lació que gestiona el flux adequat d'electricitat de l'edifici.
Cal destacar que, a l'estiu, una hora de llum solar serà suficient per abastir l'edifici en l'electricitat durant tot un dia. Això fa que la capacitat de l'acumulador de base permeti assegurar l'energia suficient a l'immoble durant tres a quatre dies sense sol.
Altrament, aquest acumulador estarà recolzat per un sofisticat sistema compost per diversos elements d'emmagatzematge destinats a assegurar que l'edifici tingui una quantitat suficient d'energia fins i tot durant llargs períodes de mal temps. De fet, segons el concepte de Helion Solar, perquè aquest edifici es pugui considerar com autosuficient, ha de ser capaç d'assegurar el seu propi subministrament en energia elèctrica i tèrmica durant un fred hivern de tres mesos i sense llum solar directa.

Com és possible de fer-ho? Una instal·lació dissenyada per Helion Solar utilitzarà els excedents de la producció fotovoltaica per a produir hidrogen a partir de l'electròlisi de l'aigua. Aquest hidrogen serà emmagatzemat al subsol i, en cas de necessitat, transformat en energia elèctrica i tèrmica per una pila de combustible
Alpiq considera aquest edifici com un projecte pioner i una punta de llança per a futurs edificis energèticament eficients. Està previst que els primers residents arribin a l'edifici durant l'estiu del 2016.

No comments: