Sunday, April 17, 2016

UK’s solar panels: more electricity than coal plants


Per la primera vegada a la història, els panells solars del Regne Unit han generat més electricitat que les centrals de carbó al llarg de 24h.

El passat dissabte 9 d'abril els panells solars del Regne Unt van generar 29 GWh d'electricitat (4% del total de la demanda), superant els 21 GWh produïts per les centrals de carbó (3% de la demanda). Aquesta situació es va repetir al dia següent, quan l'energia solar (6% de la demanda) va tornar a superar durant tot un dia la producció d'energia de les plantes de carbó (3% de la demanda).

Es tracta però d'una mesura simbòlica. Car si la producció d'energia elèctrica d'origen solar ja havia començat a superar regularment la d'energia de les centrals de carbó durant varies hores al llarg del dia, queda per demostrar que pot seguir-ho fent al llarg d'una setmana completa, d'un mes o d'un any.

Malgrat això, aquest fet reflecteix els grans canvis que s'estan donant lloc al sistema elèctric del Regne Unit. Uns canvis que el professor Benjamin Sovacool, director del Grup d'Energia a la Universitat de Sussex, creu podrien tenir lloc molt més ràpidament que altres canvis importants en el passat:
Passar de la fusta al carbó a Europa, per exemple, va trigar entre 100 i 160 anys, mentre que passar del carbó a l'electricitat va prendre 50 i 70 anys. Aquest cop el canvi podria ser molt més ràpid: l'escassetat de recursos, l'amenaça del canvi climàtic i la innovació tecnològica podria accelerar un canvi global cap a un futur energètic més net.
Potser que sigui aventurat parlar d'una dècada per veure un canvi radical. O potser que el governador de l'estat de New York, Andrew M. Cuomo, estigui pecant d'optimisme quan es fixa com objectiu que que el 50% de l'electricitat de l'estat sigui produïda a partir de fonts renovables a l'horitzó 2030 (dins de 14 anys!). Potser que les conclusions de l'entrada: canvi climàtic: de què estem parlant en realitat? (5/5) no fossin del tot errades i que estiguem davant d'un canvi molt més important del que els trastorns ciclotímics de la premsa no ens deixa imaginar.


1 comment:

Roy Batty said...

Noticies que he llegit avui, després de la publicació de l'entrada:

Global coal power: capacity keeps going up, utilisation goes down – German Energy Transition. 14.04.2016. Retrieved April 17, 2016, from http://energytransition.de/2016/04/global-coal-power-capacity-keeps-going-up-utilisation-goes-down/

BURTON, Bob (2016): More bad news for Adani: Coal India slashes coal prices as stockpile soars.Renew Economy. 15.04.2016 Retrieved April 17, 2016, from http://reneweconomy.com.au/2016/coal-india-slashes-cost-of-coal-what-does-it-mean-63811