Thursday, November 29, 2018

història negra de parís - le trocadéro

le Trocadéro depuis la Tour Eiffel
La pròxima vegada que visitis París i facis fotos de la Tour Eiffel des de Trocadéro, recorda que els noms de la plaça (1), dels jardins (2) i del palau (3) són un homenatge a la batalla (4) que va acabar amb la rendició de la fortificació d'El Trocadero (5), al nord de la badia de Cadis. Una batalla que va posar fi a la Constitució lliberal de 1812 (6) i que, amb el retorn de l'absolutisme borbònic, va representar l'inici de la Década Ominosa (7) i la mort de'almenys 30.000 ciutadans que defenien les idees lliberals.

Ahir com avui, hi ha immigrants que es veuen amb més simpatia que d'altres. Es així que el conjunt urbà de Trocadéro és un homenatge a les tropes franceses que, sota el comandament d'un estranger cosí de Fernando VII, eren conegudes a Espanya com els Cien Mil hijos de San Luis (8) i a França com L’expédition d’Espagne (9). Amb la rendició de la fortificació d'El Trocadero les tropes estrangeres van poder acabar amb el trieni lliberal (10) i restaurar a Fernando VII i la seva monarquia absolutista.

Per a commemorar aquesta victòria sobre els lliberals espanyols, a París es va donar el nom de l'illa i de la fortificació d'El Trocadero a la plaça que es troba davant de la Tour Eiffel.
En 1826, au cours d'une reconstitution de ce fait d'armes lors d'une parade militaire devant le roi de France Charles X, la configuration des lieux sert à figurer cette bataille: la colline de Chaillot représente le «fort du Trocadéro» et doit être alors «conquise» à partir du Champ-de-Mars d'où partent les «troupes» françaises (un fort en carton-pâte est construit sur la colline). Puis on élève sur place un arc de triomphe provisoire et on pose la première pierre d'une caserne militaire qui ne voit finalement jamais le jour. L'obélisque qui devait également surgir au centre de la colline ne dépasse pas lui non plus le stade de projet.(11)
Els monàrquics francesos estaven doncs molt orgullosos per aquesta gran victòria de la reacció. Fins i tot Chateaubriand (12) la mencionava a les seves memòries (13):
¡Por aplastar a los españoles en un paso, por tener éxito donde Bonaparte fracasó, por triunfar en la misma tierra donde los ejércitos de aquel gran hombre sufrieron la adversidad, por hacer en seis meses lo que él no pudo hacer en siete años, esto es una gran maravilla!
Segurament Anne Hidalgo (14), l'actual alcaldessa de París, nascuda a un municipi amb un remarcable passat revolucionari, San Fernando (15), al sud de la badia de Cadis, coneix aquesta història. Segurament que no li passarà mai pel cap proposar el canvi de nom d'El Trocadero, malgrat el seu significat, lligat a l'absolutisme monàrquic, la reacció i les massacres que va provocar entre els seguidors de les idees lliberals, de les que la capital francesa es pretén capdavantera. Segurament no és l'única que prefereix ignorar la història que s'amaga darrere d'aquest nom car, fins i tot els republicans francesos, tenen una especial predilecció per organitzar els seus actes polítics en aquest indret de la ciutat de París (16).

Segurament molt poca gent de la República Francesa o del Regne d'Espanya coneixen què va passar a El Trocadero i perquè aquesta plaça de París porta aquest nom. Segurament vivim en un món on conviuen en perfecta harmonia la ignorància i les eines que només demanen ser utilitzades per fer-la desaparèixer. Segurament molts seguiran pensant que és millor no trencar aquesta harmonia i seguir fent-se fotos.


  1. Wikipedia: Place du Trocadéro-et-du-11-Novembre
  2. Wikipedia: Jardins du Trocadéro
  3. Wikipedia: Palais du Trocadéro
  4. Wikipedia: Batalla de Trocadero
  5. Google Maps: Trocadero (Cádiz, España)
  6. Wikipedia: Constitución española de 1812
  7. Wikipedia: Década Ominosa
  8. Wikipedia: Cien Mil Hijos de San Luis
  9. Wikipedia: L’expédition d’Espagne
  10. Wikipedia: Trienio Liberal
  11. Wikipedia: Palais du Trocadéro - Histoire
  12. Wikipedia: François-René de Chateaubriand
  13. Wikipedia: Batalla de Trocadero - Consecuencias
  14. Wikipedia: Anne Hidalgo
  15. Wikipedia: San Fernando (Cádiz). Denominada hasta el año 1813 como Villa de la Real Isla de León y llamada coloquialmente como La Isla (...) El actual nombre de San Fernando le fue otorgado, junto con el título de Ciudad, por el rey Fernando VII (...) En 1823, tres años después del pronunciamiento del teniente coronel Rafael de Riego en el municipio sevillano de Las Cabezas de San Juan, que puso fin al gobierno absolutista y dio paso a un nuevo periodo constitucional, un ejército al mando del Duque de Angulema e integrado por soldados franceses y voluntarios realistas, conocido como los Cien Mil Hijos de San Luis, volvió a asediar las plazas de san Fernando y Cádiz. Esta vez los franceses consiguieron entrar, permaneciendo hasta 1828. En septiembre de 1868 el almirante Juan Bautista Topete inició en la bahía gaditana la Revolución Gloriosa, cuyas principales consecuencias fueron la salida de Isabel II, la institución del Gobierno Provisional del llamado Sexenio Revolucionario y la promulgación de la Constitución democrático-liberal de 1869. En San Fernando se constituyó la Junta Revolucionaria Local (...) La salida del nuevo rey Amadeo I en 1873, supuso la proclamación de la Primera República. Mientras que Cádiz se constituye como Cantón Independiente, en San Fernando se producen enfrentamientos entre el Capitán General del Departamento Marítimo y el Ayuntamiento, que organiza a los Voluntarios de la República. La milicia federalista se organiza creando el Comité de Salud Pública de La Isla, preparada para hacer frente al ataque de los militares. Desde Cádiz, el alcalde Fermín Salvochea telegrafía al Capitán General para que se una al movimiento cantonal, pero este se niega a unirse a la revolución, ya que la Armada dependía del Gobierno Central de la República. El 19 de julio se inician los combates entre Voluntarios e Infantes de Marina, enfrentamientos que se prolongaron hasta principios del mes de agosto, cuando llegaron las tropas del General Manuel Pavía.
  16. Wikipedia: Place du Trocadéro-et-du-11-Novembre - Evenements

No comments: