Thursday, August 25, 2022

canvi climàtic: de què estem parlant en realitat? (13)

PBS EONS - The Last Time the Globe Warmed, YouTube, 04.12.2017


Si segueixes els posts vaig publicant en aquest blog sobre el canvi climàtic ja hauràs realitzat que una de les obsessions que es repeteix repetidament a tots ells és la d'intentar desmuntar el tinglat mediàtic que s'ha organitzat al voltant d'allò que hom coneix com el període preindustrial. El pots trobar a gairebé tots els posts de la sèrie (1) i, de manera més precisa, a un post que vaig publicar el 09.05.2021 (2).

Una altra de les meves obsessions, ha estat combatre les notícies on l'ús de la tècnica del clickbait (3) arriba al deliri total: en particular, les notícies de l'estil "això no havia passat mai abans". Un dels darrers posts dedicats a desmentir tals afirmacions el vaig publicar el 07.07.2022 i estava dedicat als efectes de les sequeres a Europa (4).

Les publicacions que insisteixen a parlar-nos d'un període preindustrial on tot era "normal", comparant-lo amb un present on passen coses que no havien passat mai abans, obliden recordar que el nostre planeta es va formar fa 4.600 milions d'anys, i que els fòssils que s'han anat descobrint de períodes geològics del passat no ens parlen només de la flora i la fauna, sinó també del clima que hi havia en cadascun d'aquells períodes. Per extensió, també obliden dir-nos quins són els períodes de la humanitat als que es refereixen quan ens diuen que tal o qual cosa no s'ha vist mai abans.
Una història geològica de la Terra des de la seva formació fa 4.600 milions d'anys, dividida per eó i període, i que mostra fòssils típics d'un període determinat. Els fòssils revelen no només plantes i animals antics, sinó també climes antics. Obra d'art ©Ray Troll, 2010. (in Michon Scott and Rebecca Lindsey: What's the hottest Earth's ever been? Climate.gov, 18.06.2020)

Es important saber-ho, perquè la història climàtica del nostre planeta és molt llarga. I la nostra presència a la Terra, pràcticament insignificant:
La civilització humana moderna, amb la seva agricultura i assentaments permanents, s'ha desenvolupat només durant els últims 10.000 anys aproximadament. Un període de temps caracteritzat generalment per unes baixes temperatures i una relativa estabilitat climàtica global (si no regional). En comparació amb la major part de la història de la Terra, avui fa un fred inusual. Actualment, vivim en el que els geòlegs anomenen un període interglacial: un període entre glaciacions. Però a mesura que les emissions de gasos d'efecte hivernacle segueixin escalfant el clima de la Terra, és possible que passi molt de temps abans de veure un nou període de glaciació (5).
Just per tenir una visió diferent de les gràfiques de temperatura que veiem sovint a la premsa, i per constatar un cop més que l'augment de les temperatures que ha viscut el nostre planeta no respon únicament a l'activitat industrial, crec que val la pena donar un cop d'ull a la gràfica de les temperatures estimades durant els darrers 500 milions d'anys.
Resultats preliminars d'un projecte de la Smithsonian Institution liderat per Scott Wing i Paul Huber (), que mostra la temperatura mitjana de la superfície de la Terra durant els últims 500 milions d'anys. Durant la major part del temps, les temperatures globals semblen haver estat massa càlides (parts vermelles de la línia) per a l'existència de casquets polars persistents. Els últims 50 milions d'anys són una excepció. Imatge adaptada del Museu Nacional d'Història Natural de l'Smithsonian. (in Michon Scott and Rebecca Lindsey: What's the hottest Earth's ever been? Climate.gov, 18.06.2020).

Com pots veure a la gràfica, un dels períodes càlids més recents que ha viscut el nostre planeta és l'anomenat: Paleocene-Eocene Thermal Maximum (PETM) (6), que va tenir lloc fa 55-56 milions d'anys.
Un període caracteritzat per un augment ràpid de les temperatures durant el qual, tant les dades del paleoclima com el fitoplàncton fossilitzat i els sediments oceànics, registren un alliberament massiu de diòxid de carboni a l'atmosfera, almenys duplicant o fins i tot quadruplicant les concentracions que existien en aquell moment. Encara no se sap quin era l'origen d'aquell CO₂ i quina va ser la seqüència exacta dels esdeveniments. Els científics treballen amb hipòtesis no excloents com l'assecament de grans mars interiors, l'activitat volcànica, la fusió del permafrost, l'alliberament de metà a causa de l'escalfament dels sediments oceànics, enormes incendis forestals i fins i tot, l'acció d'un cometa. (cf. 5).
I com una imatge val més que mil paraules, el vídeo amb què he obert el post d'avui ens dona una idea de com era el nostre planeta durant el període Paleocene-Eocene Thermal Maximum (PETM).

Al contingut d'aquest vídeo veuràs que hi ha fenòmens que sí que han passat abans. I si la ciència encara no té la certesa per afirmar categòricament quins van ser els mecanismes que van provocar aquells canvis, avui podem comparar l'evolució d'aquells fenòmens amb els actuals i així poder tenir una visió molt propera d'on podem acabar si seguim fent el que hem fet fins ara. Tot sabent que si acabem per desaparèixer com espècie dominant, el planeta pot trobar els mateixos recursos que va trobar en temps passats per recuperar-se de la nocivitat de la nostra presència.

Tot i ser un molt bon vídeo de divulgació, molts dels conceptes que presenta poden ser massa tècnics per aquells que no estiguin familiaritzats amb el seu contingut. Si és el teu cas, et proposo que activis els subtítols del vídeo si no estàs familiaritzat amb la llengua anglesa i que retinguis les imatges i, fins i tot, algunes hipòtesis molt interessants que presenta el vídeo.

Si, tens ganes d'aprofundir en el seu contingut, no dubtis a fer ús en primera instància de Wikipedia. Més endavant pots trobar un munt d'informacions complementàries d'aquest període apassionant amb una recerca a Google.


  1. Sèries d'articles - Canvi climàtic: de què estem parlant en realitat?
  2. Veure Canvi climàtic: de què estem parlant en realitat? (6), publicat en aquest blog el 09.05.2021
  3. ¿Qué es el clickbait y cómo usarlo de forma correcta?, Escuela Superior de Ingenieros Comerciales (ESIC), Noviembre 2019
  4. Veure Canvi climàtic: de què estem parlant en realitat? (11), publicat en aquest blog el 07.07.2022
  5. Michon Scott and Rebecca Lindsey: What's the hottest Earth's ever been? Climate.gov, 18.06.2020
  6. Wikipedia: Paleocene-Eocene Thermal Maximum [en] [fr] [es] [ca]

No comments: