Wednesday, August 31, 2022

wizo - adagio

WIZO - Adagio (official 1/13), YouTube, 30.06.2016


A finals del passat mes d'agost vaig enviar als amics de WhatsApp un vídeo: À la vie, à l'Armor (1), d'una banda francesa que segueixo des de fa temps: Les Fatals Picards (2). En aquest cas, el vídeo està interpretat també per membres d'una altra banda francesa: Les 3 Fromages (3), una banda bretona de punk cèltic que es fa notar en la qualitat musical i en la seva lletra del tema.

Al missatge que vaig enviar als amics deia de Les Fatals Picards: Se'n foten absolutament de tot i de tothom. En aquest tema, fotent-se dels nacionalistes bretons, han reeixit a fer un dels millors temes de música celta que he escoltat.

I afegia més endavant: No sé si t'has fixat que un dels intèrprets porta una samarreta de 13Krauss (4), una banda de folk punk de Saragossa que també m'agrada moltíssim. Vaig afegir al comentari un tema brutal d'aquesta banda: Voces quebradas (5).

Se'm va fer tard i no volia abusar dels amics de WhatsApp demanant-los si s'havien fixat que dos dels músics (el del banjo i el de la mandolina) portaven una samarreta d'una banda alemanya de punk rock: Wizo (6). Una banda definida així per Wikipedia:
Wizo és una banda alemanya de punk rock que es va crear l'any 1985 a Sindelfingen, seu d'una de les fàbriques d'automòbils més importants del grup Daimler AG (Mercedes, Smart...) al Land alemany de Baden-Württemberg. Els seus missatges van des de la política fins a l'humor; la banda adopta una línia política d'esquerres i es defineix pel seu combat contra "els nazis, els racistes, els masclistes i altres imbècils!".

Wizo es va separar el març de 2005 i es va tornar a reunir el novembre de 2009. La música de Wizo es caracteritza per una combinació de lletres humorístiques i polítiques amb un so punk rock ràpid i melòdic. Wizo es considera part del moviment alemany conegut com a "Fun-Punk".
Com el sentit de l'humor va per barris, Wizo ha acabat sovint als tribunals i, gràcies a l'Efecte Streisand (7), fent pujar el seu nombre de seguidors a cada nova denúncia.

El vídeo amb què he obert el post d'avui és un dels rars de la banda que corren per YouTube. Es va rodar a un concert realitzat al Canadà en 2016 i és un dels temes més coneguts de la banda: Adagio.

Pots trobar la lletra en alemany punxant el vídeo de YouTube, o també a Musixmatch (8), on trobaràs dues traduccions: en anglès i espanyol. Et passo les primeres estrofes del tema:
El pa està podrit, les joguines espatllades,
res no funciona, ja fa temps que ho saps.
Tanques els ulls, no ho vols admetre.
Però el teu sistema de merda s'ha enfonsat!

Així que digues-li bogeria, digues-li utopia,
Continuo somiant amb l'anarquia!

Ni déu, ni estat, ni pàtria,
sense lleis, ni dipòsits per les ampolles!
Contra el govern i el capital,
les fronteres s'han acabat. Ningú és il·legal!
Si et diu de veure un altre vídeo més recent de la banda, et proposo veure aquest del mes d'agost d'enguany al Taubertal Festival (Baviera).

WIZO - Live @ Taubertal Festival 2022 - Full Concert HD, YouTube, 27.08.2022


  1. Les Fatals Picards - À la vie, à l'Armor, YouTube, 10.06.2016
  2. Veure Les Fatals Picards, publicat en aquest blog el 09.12.2019
  3. Les 3 Fromages: Home page || Wiki Monde
  4. 13Krauss: Bandcamp, || Twitter, Spotify, Facebook, Instagram
  5. 13Krauss - Voces quebradas, YouTube, 22.10.2020
  6. Wizo: Wikipedia [en] [fr] [es] [ca]
  7. Wikipedia: Streisand effect [en] [fr] [es] [ca]
  8. Wizo; Adagio, Musixmatch.com

No comments: