Wednesday, September 28, 2022

l'experiment de solomon asch

Carpeta Verde o Roja Presión Ambiental, YouTube, 10.04.2021


Fa uns dies vaig veure a Twitter un vídeo que, utilitzant com a base una coneguda escena del spin-off de la sèrie de TV3 Merlí (1), conegut com Merlí: Sapere Aude (2), el projectava en les estratègies de comunicació de l'extrema dreta a Espanya (3). En realitat però, aquesta estratègia de comunicació està lluny de ser utilitzada exclusivament per l'extrema dreta.

Fa uns mesos, algú a qui per allò de l'anonimat anomenaré Xavi, em va demanar si podia ficar un xic d'ordre en el seu compte de missatgeria, suprimint els missatges publicitaris i classificant automàticament en carpetes els altres missatges que rebia: segons quin fos el seu origen i suprimint-los en funció de la seva data passat un període raonable de temps.

Entre els missatges que rebia en Xavi hi havia els d'un partit polític del qual és membre. I entre aquests missatges, no vaig poder evitar veure que, gairebé cada dia, rebia uns correus amb un argumentari que recollia algunes notícies que ja havien aparegut a la premsa o que apareixerien aquell dia, descrivint quina era la posició del partit i quines eren les paraules i les frases clau que havia d'utilitzar si aquelles notícies sortien a una conversa. Les paraules i les frases clau eren exactament les mateixes que usarien els líders del partit i tots els periodistes afins a les seves idees als debats de TV, entrevistes, tertúlies, columnes de premsa, etc.
Mai no obro cap fitxer ni fotografia a cap dels ordinadors que em passen per reparar o per configurar: ni em pertanyen ni em pertany fer-ho. I el mateix passa amb el contingut de la missatgeria. Però en aquest cas, no vaig poder evitar llegir alguns d'aquells missatges. Vaig acabar descobrint que aquell argumentari apareixia en moltes de les paraules i frases que en Xavi havia utilitzat en algunes de les converses que havíem tingut recentment. Conscientment o inconscientment, en Xavi també havia intentat condicionar la meva opinió sobre la base d'un missatge repetit insistentment a través de diferents mitjans de comunicació.

Tornant al vídeo amb què he obert aquest post, vaig retenir que Maria Pujalte menciona a Nietzsche i a Kant: és una classe de filosofia i, d'acord amb l'endogàmia pròpia dels departaments universitaris, en cap moment menciona res sobre la psicologia social. Altrament, a un vell article d'una revista de psicologia on es parlava de la sèrie, es mencionava una coneguda frase de Hermann Ebbinghaus (4) sobre la psicologia i els seus orígens: La psicologia té un llarg passat, però una breu història, i aquest passat es diu justament filosofia (5).

El cas és que ni a l'escena de Merlí: Sapere Aude ni a l'article de PsyCiencia, no es deia res sobre un psicòleg hebreu nascut a Polònia, Solomon Asch (6). Un pioner de la psicologia social que va dur a terme durant els anys 1950 una sèrie de recerques experimentals sobre el conformisme i les decisions d'un individu en el sí d'un grup.

Sense entrar en la discussió de les causes que puguin explicar el fet de silenciar aquestes recerques al vídeo o a l'article, tot com el fet que no existeixi una entrada sobre el seu autor a la Wikipedia en català, et proposo veure un vídeo molt interessant d'un psicòleg valencià: Alberto Soler Sarrió, a qui pots conèixer molt millor després de fer una recerca a Google.

Píldoras de Psicología: El experimento de Solomon Asch sobre conformidad social, YouTube, 23.09.2019


  1. Wikipedia: Merlí [en] [fr] [es] [ca]
  2. Wikipedia: Merlí: Sapere Aude [en] [fr] [es] [ca]
  3. Veure "El ser humano es el único animal que necesita un amo para vivir". (Kant) @REDROJA4 No seas carpeta roja. Twitter 25.09.2022
  4. Wikipedia: Hermann Ebbinghaus [en] [fr] [es] [ca]
  5. Rita Arosemena P.: Análisis de la serie ‘Merlí’: un buen discurso de filosofía, PsyCiencia, 17.08.2017
  6. Wikipedia: Solomon Asch [en] [fr] [es] [ca]
  7. Wikipedia: Asch conformity experiments [en] [fr] [es] [ca]

No comments: