Sunday, October 2, 2022

cachemire - qui est la punk ?

Cachemire (2020) - Qui est la Punk ?, YouTube, 23.03.2020


Pierrette Julien es va convertir en una resistent durant l'ocupació nazi de França durant la II Guerra Mundial. Jove i lluny de les accions espectaculars d'alguns dels seus camarades més grans, es va dedicar a "accions menors", com ara fer desaparèixer sota les aigües del riu les bicicletes dels soldats alemanys o a donar allotjament als jueus que fugien de la barbàrie.

L'atzar va voler que els membres d'una banda francesa: Cachemire (1) s'assabentessin de la seva vida i, als seus 97 anys, li van proposar rodar el clip amb què he obert el post d'avui.

Pierrette va acollir la idea amb un somriure entremaliat. La sessió va durar un dia. Segons Freddy Batard, guitarrista i veu de la banda (2):
No sabíem com anava a reaccionar davant la càmera, davant totes les preses que s'havien de fer. Finalment, tot va passar amb naturalitat i amb un gran sentit de l'humor. La classe! El dia podria haver estat esgotador, però finalment, estava menys cansada que nosaltres i li hauria agradat quedar-se una estona més.
Si el clip evoca la tendresa i el respecte dels membres de la banda per aquesta gran dama: Els autèntics punks són els de la generació de Pierrette, he de confessar-te que una de les seqüències que més m'ha emocionat és la compresa entre 01:00 i 01:15, quan un membre de la banda mostra els seus tatuatges i Pierrette li ensenya el tatuatge que ella porta al seu braç esquerre.

Just per acabar, la meva opinió personal sobre el tema és que potser els amics de Cachemire haurien pogut treballar un xic més la lletra i que podrien haver deixat el ritme dels Foo Fighters (3) per altres temes. Però només és la meva opinió, i val el que val. Altrament, he trobat brutals la carrega emotiva del vídeo i el missatge que transmet.


  1. Cachemire: Home page
  2. Sarthe. Pierrette, 97 ans et héroïne d’un clip rock, Ouest-France, 20.04.2020
  3. Didier: Interview Freddy, Aux portes du metal, 12.03.2022

No comments: