Sunday, September 18, 2022

data centers hit by energy prices

Image by dlohner from Pixabay


Almenys als països de l'Europa Central i del Nord, fa setmanes que a la premsa i la TV ens metrallen amb missatges apocalíptics pel que fa als alts preus de l'electricitat i la penúria d'energia que viurem aquest hivern. I ens preparen per inevitables talls en el corrent elèctric i en la calefacció, que només podrem pal·liar reduint dràsticament el nostre consum.

No entraré a comentar l'opinió que em mereixen els missatges transmesos des dels mitjans de (des)informació. De totes maneres, tot com la política exterior, tinc com el sentiment que la política energètica es decideix lluny d'Europa i que, almenys des de fa uns mesos, els dirigents europeus han fet prova de seguir lleialment les consignes que els arriben de Washington i Kyiv.

Al bell mig d'aquests anuncis apocalíptics de penúria d'energia, una de les coses que m'ha cridat més l'atenció és realitzar que, a les empreses on tinc coneguts que treballen en el domini de la informàtica, no s'ha aturat cap projecte de migració al Cloud dels seus sistemes. Tampoc s'ha revisat cap pressupost preveient canvis en les condicions contractuals amb les empreses propietàries dels Data Centers que acullen els servidors que aquelles empreses utilitzen. A un altre nivell, també se m'ha fet molt rar que molts dels serveis fins ara gratuïts o amb baix cost destinats a particulars no ens hagin enviat un sol correu anunciant-nos futurs canvis en les seves condicions contractuals.

Justament, a un post publicat divendres passat, on també parlava d'altres publicats precedentment, recordava que si alguna cosa caracteritza els Data Centers és la seva enorme voracitat energètica. Llavors, si hem de viure penúries i talls en el subministrament de l'electricitat i els Data Centers consumeixen quantitats descomunals d'aquesta, què és el que explica la convivència tranquil·la entre el missatge apocalíptic dels mitjans de (des)informació i la calma olímpica amb què els departaments d'informàtica de les petites i grans multinacionals del nostre país segueixen desenvolupant els seus projectes de migració al Cloud?

Pots trobar algunes pistes interessants (no totes, ni de lluny!) en unes lectures que et passo a continuació. He seleccionat uns paràgrafs que et passo traduïts:
  • Hi ha signes que comencen a apuntar a una possible desacceleració. Reuters informa que Google Cloud, Azure de Microsoft i AWS d'Amazon van mostrar un creixement més lent en els seus resultats recents.
  • Un dels factors que afecta els operadors dels Data Centers és l'espiral del cost de l'energia. Els proveïdors (...) estan assumint el cost de l'augment dels preus de l'energia. Des del gener del 2021, el Regne Unit ha vist augmentar els preus de l'energia en més d'un 600%. Altres països també han vist augmentar molt els preus. Com ara, França, amb un 400%; els Països Baixos, amb un 360%; o Alemanya, amb un 270%. Als USA, els preus de l'energia han augmentat al voltant d'un 11% durant el mateix període de temps.
  • Tots els grans actors del Cloud han ampliat recentment la vida útil dels seus servidors per fer baixar els seus costos. Microsoft va anunciar aquest mes que ampliaria la vida útil dels servidors en dos anys, cosa que li permetrà estalviar l'any vinent 3.700 milions de dòlars. Google va anunciar el mes de febrer una ampliació del cicle de vida útil dels seus servidors, que passarien de tres anys a quatre. Amazon va anunciar que esperava estalviar un miliard de dòlars durant aquest trimestre ampliant del cicle de vida útil dels seus servidors a sis anys, en lloc de cinc actualment.
  • L'Associació holandesa de Data Centers (DDA) afirma que alguns estan posposant inversions a causa de la pressió enorme dels preus de l'energia. Cada cop més operadors de Data Centers estan avaluant la possibilitat de repercutir els pics de preu de l'energia als seus clients. Els experts aventuren que els clients dels proveïdors holandesos rebran aviat una carta oficial anunciant o proposant una revisió de preus.

Lectures recomanades
  1. Veure A beep each time you send data to google, publicat en aquest blog el 16.09.2022
  2. Veure Internet, Facebook i el consum d'energia, publicat el 19.12.2013 || Google i l'energia renovable, publicat el 14.03.2017 || Big Data Centers and Electricity Network, publicat el 26.10.2021 || Submarine Cables (3/3), publicat el 31.10.2021

No comments: