Thursday, August 31, 2023

der letzte bulle

Der letzte Bulle - Intro, YouTube, 07.05.2011


Per la petita història, la d'aquest post va començar la tarda d'un cap de setmana del mes de juliol, fent  zapping a la TV per veure si passaven alguna cosa que no hagués vist. Anava passant films i sèries que ja havia vist un munt de vegades, o que no havia vist i no m'interessaven veure. I llavors vaig caure sobre una sèrie alemanya de la qual creia recordar haver vist algun episodi ja feia molt de temps: Der letzte Bulle (1).

Der letzte Bulle en alemany, The Last Cop en anglès, Mick Brisgau en francès (Le Dernier Flic al Québec), El último poli duro en espanyol ..., és una vella sèrie TV de cinc temporades (2010-2014) i 60 episodis que tracta d'un detectiu de la brigada criminal d'Essen (2) que, a finals dels anys vuitanta, va rebre un tret al cap durant el servei i va estar en coma durant 20 anys.

L'acció comença el dia que es desperta del coma en un estat de salut aparentment perfecte. I com si no hagués passat res durant 20 anys, demana tornar al seu antic lloc de treball. Han passat 20 anys, però per Mick Brisgau -aquest és el nom del personatge-, un tip tossut com una mula, de cap dur i de la vella escola, és com si res no hagués passat. No és ben bé així, car Mick Brisgau descobreix que hi ha importants zones d'ombra al seu cervell sobre què va passar abans i durant el seu coma. Les descobrirem amb ell a mesura que avança la sèrie.

Mick Brisgau segueix vivint mentalment a la dècada dels anys vuitanta. Segueix vivint en present la Crisi dels euromíssils (3), conduint el seu vell Opel Diplomat V8, fumant a tota hora enllà on li venen ganes (feina, bars, etc.) com si les prohibicions no anessin amb ell. No coneix gran cosa de les modernes tecnologies: per exemple, usar un telèfon mòbil o un ordinador. Segueix essent el policia masclista que era l'estàndard feia 20 anys. No coneix res dels moderns mètodes d'investigació, i ja no et dic sobre tot allò que és políticament correcte. L'únic que el salva és que és un tio simpàtic, amic de la broma, molt empàtic i super legal amb tothom.

La sèrie es presenta amb uns thrillers ben argumentats, sketchs d'humor soft i uns personatges als que t'acabes enganxant. Res d'extraordinari ..., si no fos pel fet que, ja des de la Intro comença amb un tema d'Iggy Pop - Real Wild Child, i cada episodi presenta a la seva banda de so cançons dels anys 80, seleccionades en funció de la situació.

Una veritable passada que, si vas viure aquella època, et recordarà un munt de temes que segurament ja tenies gairebé oblidats. Just per mencionar-ne alguns que m'han tornat a enganxar després d'haver tornat a escoltar-los altre cop: The Police - Every Breath You Take, Suzanne Vega - Luka, U2 - With Or Without You i Radiohead - Creep, (4). Naturalment, també hi ha un munt de temes que no he tingut cap problema en tornar a oblidar, però no diré quins per no ferir cap sensibilitat.

No he trobat a YouTube una playlist oficial de la sèrie. Imagino que les lleis del copyright no deuen simplificar la tasca de publicar-los en aquesta plataforma. Et passo a continuació una de les playlist que corren per YouTube. Val a dir que, de tota evidència, al creador d'aquesta no el van atreure temes de bandes com The Police, AC/DC o Johnny Cash, tot i que sonen sovint als episodis. I com ja veuràs, el creador de la playlist tampoc sembla simpatitzar gens ni mica amb el punk dels anys 1980 a la RFA. Així que m'agradaria demanar-te que, si en trobes una de millor, m'ho facis saber i no trigo res a incloure-la a una nova versió del post.

Robert Schulte - Der letzte Bulle (Season 1-5), YouTube, 18.05.2023


  1. Der letzte Bulle: Wikipedia [de] [en] [fr] [es] [ca] || Filmaffinity (es)
  2. Wikipedia: Essen [en] [fr] [es] [ca]
  3. Wikipedia: Crisis de los Euromisiles [en] [fr] [es] [ca]
  4. Veure Radiohead - Creep, publicat en aquest blog el 28.11.2019

No comments: