Tuesday, October 24, 2023

how earth really moves through the galaxy



A principis del mes d'octubre d'enguany vaig veure publicat un tweet amb un vídeo que representava el viatge del sistema solar a través de la Via Làctia. Un dels comentaris a aquest tweet no dubtava a qualificar-lo de fake. Un altre comentari deia: Però viatge cap a on? Que tan gran és l'univers? Què ens estàs intentant dir? O és aquesta una manera de fer que ens tornem bojos pensant en com som de petits?

Imagino que hom hauria de felicitar-se pel fet que cap comentari hagi posat en qüestió a Nicolau Copèrnic (1) i el sistema astronòmic heliocèntric, segons el qual era la Terra qui orbitava al voltant del Sol, i no el contrari, com s'havia mantingut fins a la publicació en 1543 del seu llibre De Revolutionibus Orbium Coelestium (Sobre les revolucions de les esferes celestes).

Malauradament, gairebé 500 anys més tard, sembla com si la ciència no hagi arribat a entrar a totes les escoles (probablement, tampoc a totes les escoles de magisteri) i molts dels habitants del planeta ignorin que el sistema solar també orbita al voltant de la Via Làctia (2).
Tot el nostre sistema solar òrbita al voltant del centre de la Via Làctia (nda: al vídeo avall veurem que el centre de la nostra galàxia no és fix). El sistema solar es mou a una velocitat mitjana de 828.000 km/h. Malgrat aquesta elevada velocitat, triga uns 230 milions d'anys en fer una òrbita completa al voltant de la Via Làctia!

El Sol es troba a uns 28.000 anys llum del centre teòric de la Via Làctia, una galàxia espiral amb un diàmetre aproximat de 100.000 anys llum. Els coneixements actuals apunten al fet la nostra galàxia consta d'una protuberància central, 4 braços principals i diversos segments de braços més curts. El Sol (i, per descomptat, la resta del nostre sistema solar) es troba prop del braç d'Orió, entre dos braços principals (Perseu i Sagitari).
Més enllà d'aquestes dades destinades a l'educació de la mainada a les pàgines del Goddard Space Flight Center (NASA), el viatge del nostre planeta, al si del nostre sistema solar i a través de la nostra galàxia, té una complexitat que supera la del vídeo del tweet amb què he obert el post d'avui. Fins i tot, moltes de les idees que hem anat adquirint al llarg de la nostra vida sobre l'òrbita del nostre planeta al voltant del Sol han de ser revisades per alguns matisos que probablement et resultaran sorprenents.

Avui m'agradaria compartir amb tu un vídeo publicat per PBS Space Time (3), on el Dr. Matt O'Dowd ens presenta d'una manera didàctica un munt de factors apassionants que ens expliquen les particularitats del nostre viatge a través de la galàxia i del Cosmos. Com l'àudio del vídeo és en anglès, no oblidis d'activar els subtítols del vídeo, seleccionant la teva llengua de preferència si tens problemes de comprensió.

PBS Space Time - How Earth REALLY Moves Through the Galaxy, YouTube, 08.02.2023


  1. Wikipedia: Kopernik [en] [fr] [es] [ca]
  2. Does the Sun move around the Milky Way? StarChild Question of the Month for February 2000, Goddard Space Flight Center, National Aeronautics and Space Administration (NASA)
  3. PBS Space Time: Home page || YouTube

1 comment:

Anonymous said...

M’agraden tant aquestes lliçons!
Quin bon profe es va perdre