Tuesday, June 4, 2024

marcia su roma

I Wonder Pictures, Mark Cousins: Marcia su Roma, YouTube, 11.10.2022


L'octubre de 2022, Giorgia Meloni (1) va accedir a la presidència del govern de la República d'Itàlia. Havien passat 10 anys des de la fundació de Fratelli d'Italia, i 30 anys d'ençà que s'havia unit al Front de la Joventut, l'ala juvenil del Moviment Social Italià (MSI), un partit polític neofeixista fundat el 1946 per antics seguidors del dictador feixista italià Benito Mussolini.

Havien passat 100 anys clavats d'un altre mes d'octubre, en què Benito Mussolini i el Partit Nacional Feixista van iniciar amb la seva Marcia su Roma (1) un cop d'estat que representaria l'inici de la "revolució feixista".
Just pels detalls, aquella marxa que tradicionalment se'ns ha presentat com un moviment de masses i de la que s'ha dit que el rei Víctor Manuel III no va voler aturar amb les tropes per no desencadenar una guerra civil, estava formada per menys de 30.000 homes, si fa no fa, el que avui consideraríem una manifestació molt minoritària. No afegiré res més, sinó recomanar llegir amb una certa distància els relats gloriosos dels uns i els de les heroiques resistències populars d'altres.
Ja que hi som, m'agradaria proposar-te veure el vídeo amb què tanco el post d'avui. Probablement veuràs moltes coses que potser trobaràs interessants. Per exemple, les masses al carrer i resultats electorals a la nord-coreana, que potser et faran preguntar-te si tota aquella gent es va evaporar quan van entrar les tropes aliades a Itàlia, si va viure amagada a una cava fins avui o, tanmateix, considerar que l'eventualitat d'un greu dèficit cognitiu no pot ser descartada sense més.
Si no estàs familiaritzat amb la llengua dels vídeos, recorda d'activar els subtítols seleccionant la teva llengua de preferència.
Però tornem al vídeo amb què he obert el post d'avui, Treballant amb arxius poc coneguts i la seva pròpia anàlisi cinematogràfica, Mark Cousins (3) relata la Marcia su Roma, que va veure com el Partit Nacional de Benito Mussolini va prendre el poder, l'auge del feixisme a Itàlia i com aquesta ideologia es va estendre per Europa als anys trenta.

Mark Cousins presenta un assaig i un documental històric que situa la història en el present. Es fa ressò de la invasió del Capitoli dels Estats Units el 6 de gener de 2021 per part d'un grup de partidaris de Trump, així com del retorn de l'extrema dreta al panorama polític contemporani i la manipulació mediàtica que l'acompanya. Aquest film va ser seleccionat fora de competició com a part de la Giornate degli Autori al Festival de Cinema de Venècia del 2022.
Just pel detall, voldria recordar que el Festival de Cinema de Venècia (4) va ser creat per Giuseppe Volpi, membre del Partit Nacional Feixista i ministre de Benito Mussolini com una eina de propaganda del seu règim. Hi ha qui diu que el Palazzo Del Casinò al Lido és segurament un dels edificis d'època feixista més evident d'Europa (5).
La Storia sul Tubo: Il Ventennio Fascista in Italia, YouTube, 12.06.2023


  1. Wikipedia: Giorgia Meloni [en] [fr] [es] [ca]
  2. Wikipedia: Marcia su Roma [en] [fr] [es] [ca]
  3. Wikipedia: Mark Cousins
  4. Wikipedia: Mostra Internazionale d'Arte Cinematografica della Biennale di Venezia [en] [fr] [es] [ca]
  5. Peter Bradshaw: The March on Rome review – Mark Cousins dissects Mussolini and the grisly founding myth of fascism, The Guardian, 31.08.2022

No comments: