Friday, October 4, 2024

ancient mesoamerican ballgame

Residente - René, YouTube, 28.02.2020
Si no estàs familiaritzat amb la llengua dels vídeos, recorda d'activar els subtítols seleccionant la teva llengua de preferència.

El març del 2013 vaig publicar un post dedicat a Calle 13 (1) on pots trobar el vídeo amb què he obert el post d'avui: un tema brutal (2) que comença amb una rondalla per a infants  (3) que recorda amb quines parts del cos jugaven amb una pilota els indis Taïnos (4).

Aquell antic esport es practicava a les illes del Carib poblades pels Taïnos i es coneix amb els noms de Batú o Batey, també Batos (5). 

El vídeo que pots trobar a continuació et mostra un exemple del treball per la recuperació d'aquella tradició a Puerto Rico, amb algunes variants sobre el reglament descrit per la rondalla que cantava la mare de René.

Así Somos: Indio Taíno. Juego del batú, YouTube, 03.08.2014

També hi ha molta gent que està treballant des de fa molt de temps en la recuperació de les llengües, les tradicions i els esports practicats a l'època precolombina a Centreamèrica (6).

BBC Global - The ancient Mayan sport making a comeback, YouTube, 17.06.2022

A la pàgina que Wikipedia dedica als jocs de pilota mesoamericans podràs trobar els noms de diferents modalitats amb la qual aquests es practicaven en diferents regions, diferents èpoques i per diferents pobles. 

Quan busquis a YouTube, una de les modalitats que trobaràs més sovint és la de l'Ulama (7), descendent del joc de pilota que practicaven els asteques a l'actual Mèxic. La varietat de l'Ulama que només es pot jugar amb els malucs (8) es coneix a Guatemala amb el nom de Pelota Maya (9). També pots trobar-lo amb el nom de Pok Ta Pok.

Si has mirat alguns dels vídeos que corren per YouTube, segurament hauràs vist a moltagent que juga amb la millor de les voluntats, però amb un resultat que fa molt difícil comprendre la passió que va despertar aquell esport a Centreamèrica durant els 1.500 anys que es va practicar abans de la colonització dels espanyols.

Arribats a aquest punt, crec que val la pena veure aquest vídeo publicat a TikTok amb gent que el juga molt millor (segurament a anys llum de com el jugaven els seus avantpassats) per veure que es tracta d'un joc senzillament impressionant.
@historiauniversal_pnd #juego #pelota #futbol #mesoamerica #deporte #ritual #precolombino #sabiasque #tlachtli #curioso #viral #xcaret #mexico #maya #azteca #historia ♬ sonido original - Historia Universal PND

  1. Veure Calle 13, publicat en aquest blog el 02.03.2023
  2. Luis Rodriguez: La íntima confesión de Residente, que ha puesto a llorar a las redes, Mi Diario, 03.03.2020 || Residente tiene madre, Primera Hora, 26.02.2020 || ‘René’: conoce el significado oculto del número 7550822 en el último éxito de Residente, La República, 11.03.2020
  3. Wikipedia: Rondalla
  4. Wikipedia: Taínos [en] [fr] [es] [ca]
  5. Wikipedia: Batú / Batey [en] [fr] [es] [ca]
  6. Wikipedia: Juego de pelota mesoamericano [en] [fr] [es] [ca]
  7. Wikipedia: Ulama [en] [fr] [es] [ca]
  8. AFP - L'ulama, un jeu de balle aztèque renaît à Mexico, YouTube, 04.09.2019
  9. AFP: La pelota maya, una tradición que rebota de cadera en cadera en Guatemala, YouTube, 24.06.2021

No comments: