Friday, April 10, 2015

le projet schiffenen-morat

El Maig del 2011, dos mesos després de la catàstrofe de Fukushima, el Consell Federal va anunciar l'aturada de l'energia nuclear. Aquesta decisió va ser ratificada el mes de Juny pel Consell Nacional i el mes de Setembre pel Consell dels Estats.

Amb la ratificació de les cambres, el Consell Federal va ficar en consulta el programa "Estratègia Energètica 2050", que té com objectius generals:
  • reduir el consum i promoure l'ús eficient de l'energia,
  • augmentar la producció d'energia renovable, 
  • l'eliminació progressiva de les cinc centrals nuclears existents, que quedaran fora de servei al final de la seva vida útil.
Aquesta decisió requereix la transformació del sistema energètic d'aquí a l'any 2050 amb l'objectiu de reemplaçar el 40% de l'energia que actualment produeixen les centrals tèrmiques i nuclears pel desenvolupament dels potencials existents en energies renovables: bàsicament l'energia hidroelèctrica, que actualment representa el 60% de la producció energètica del país.

I és en aquest context que avui m'agradaria parlar-te d'un projecte estimat en 350 milions de CHF del Groupe-E (una empresa accionista d'Alpiq): Schiffenen-Morat. Un projecte que preveu la construcció d'una galeria soterrada entre 30 et 120 metres de fondària, de 7 m de diàmetre i 9 km de llarg, que uniria els llacs Schiffenen (Schiffenensee, en alemany) i Morat (Murtensee, en alemany).

La producció d'electricitat es realitzaria a una central de producció subterrània prop del llac de Morat: 255 GWh/any, l'equivalent del consum de 55'000 habitatges o, en altres termes, un 5% del desenvolupament hidràulic que té com objectiu el projecte "Estratègia Energètica 2050".

I com la línia elèctrica que connectaria la central de producció subterrània a la central de transformació de Galmiz, també estaria soterrada, l'impacte ambiental del projecte es limitaria al dels treballs de construcció.

Un impacte ambiental en el que caldria tenir compte que la realització del projecte permetria atenuar les variacions del nivell de la Sarine (Saane, en alemany), reduint el risc d'inundacions a les regions del Pays des Trois-Lacs (Seeland en alemany) i la conca de l'Aar (Aare, en alemany), especialment a la perifèria de Berna.

No comments: