Friday, April 24, 2015

a new rockslide in Randa (Mattertal, Switzerland)



El 18 d'abril de 1991, al poble de Randa, a la Vall de Matter (Estat de Valais), es va produir una esllavissada gegant que va durar tres setmanes entre els mesos d'abril i maig. Uns 30 milions de m3 de roca, amb volums equivalents als de les cases del poble, que van lliscar cap a la vall des de 600m més amunt, tallant la carretera i el ferrocarril, i creant un dic que va bloquejar el riu i inundar el poble.

El passat dimecres, una nova esllavissada es va afegir a una llarga sèrie documentada pels anys 1636, 1720 i 1737, fins la destrucció del poble a causa de l'esllavissada del 1819 (Wikipedia). Pots veure un curt resum de l'impressionant esllavissada del 1991 al vídeo de l'inici d'aquesta entrada: Gigantic Rockslide in Randa (Matterhorn, Switzerland, 1991). I, ja amb més detall, en aquest altre vídeo editat per l'ajuntament: Der Bergsturz von Randa (1991), amb imatges molt més impressionants dels nou mesos que van durar els treballs de reconstrucció i amb una explicació pedagògica del fenomen.

Altrament, a Wikipedia també pots trobar un article dedicat a les esllavissades de Randa: Randa rockslides. I ja amb molt més detall, pots donar-li un cop d'ull a aquesta tesi doctoral publicada pel Politècnic Federal de Zurich i redactada per Heike Willenberg: Geologic and kinematic model of a complex landslide in crystalline rock (Randa, Switzerland).

Encara no se sap si hi hauran més rèpliques a l'esllavissada del passat dimecres. Més tenint en compte les previsions de pluja des de demà dissabte i que, entre dilluns i dimecres podrien ser de neu entre els 1'000-1'500m. Però pots donar-li un cop d'ull a les imatges que va difondre la RTS: Un village haut-valaisan envahi par un impressionnant nuage de poussière i els articles del 24 Heures i del 20 minutes. Imagino que podrem veure vídeos i imatges de molta més qualitat quan la noticia ja no sigui d'actualitat i les exclusives baixin de preu. Avui encara no és el cas.

No comments: