Sunday, May 24, 2015

yukon, la quête sauvage

http://www.rts.ch/play/tv/popupvideoplayer?id=6803974#t=38

Passe-moi les jumelles és una emissió de la RTS que adoro. Fa 20 anys que va començar i cada setmana troben com sorprendre'm amb paisatges i personatges increïbles d'aquest país. El divendres passat, al darrer episodi d'aquesta temporada: Yukon, la quête sauvage, van proposar un viatge fascinant a través de l'espai i el temps al costat de Kim Pasche.

Kim Pasche (Moudon, Vaud) és un arqueòleg experimental que viu durant una bona part de l'any al territori del Yukon, prop del Cercle Polar Àrtic, on  tracta de desaprendre els nostres hàbits "civilitzats" i de posar en pràctica un estil de vida similar a la dels antics caçadors-recol·lectors. Aquest objectiu l'ha portat a col·laborar amb departaments d'arqueologia de Suïssa i del Canadà.

Parlem primer del territori del Yukon que, amb una superfície equivalent a la del estat espanyol, està poblat per 31'000 habitants, dels quals més de 23.000 es concentren a la seva capital, Whitehorse. I és en aquest territori, on resideix ~ 5 mesos per any, que Kim Pasche va comprar per molt pocs diners una concessió de caça que ocupa un territori més gran que el del cantó de Vaud.

Cada mes d'agost, se submergeix al bosc per recorre'l a peu. Passa els dies a la recerca de menjar, fent foc i en la construcció de cabanes de palla en el seu itinerari nòmada. El mes de novembre torna a la seva cabana de fusta i es transforma exclusivament en caçador, desplaçant-se també en canoa. Caça el caribú, llops, porc espins, perdius ... Però mai caça l'ós: "amb ells, és el status quo. Ells no m'ataquen, i jo no els ataco". Quan arriba la primavera surt del bosc i torna a Europa, on organitza estatges de supervivència, la seva principal font d'ingressos.

El més apassionant d'aquest episodi és confirmar a quin nivell de desconeixement del nostre medi hem arribat. Qualsevol de nosaltres ens podríem morir de fred o de gana rodejats de tots els recursos que necessitem i que no sabem com utilitzar. En aquest sentit, l'arqueologia experimental de Kim Pasche ens mostra tot allò que durant generacions hem oblidat

L'emissió dura 1h30' i està dividida en tres parts de 30'. La primera, té lloc a Suïssa, on Kim Pasche ens explica l'origen de la seva passió, la seva companya i com es guanya la vida. La segona part té lloc al territori del Yukon, en llocs més o menys civilitzats. Però és a la tercera part que Kim Pasche ens mostra l'aspecte més salvatge (potser el més humà, segons es miri) de l'emissió en un món totalment desconnectat de la civilització. No afegiré res d'altre sinó proposar-te que punxis a la imatge de dalt o en aquest enllaç i et deixis submergir per aquest reportatge fantàstic.


Altres referències:

No comments: