Thursday, June 2, 2016

U.S. Military Strategies to Prevent Climate Wars

Ha canviat el temps ?
Si estàs subscrit a l'edició en anglès de Scientific American hauràs vist que al numero de Juny hi ha un article que sembla força interessant: U.S. Military Develops Strategies to Prevent Climate Wars. En tot cas la presentació ho és: Demòcrates i republicans poden estar en desacord sobre el canvi climàtic, però els militars dels USA s'estarien preparant ja per un nou món que està alterant relacions geopolítiques que poden conduir a un conflicte armat.

Si, com jo, no estàs subscrit, i tampoc t'has comprat l'edició en paper o l'article en format electrònic, l'autor explicava tres coses a Nature que poden tranquil·litzar-te, o no:
  • El canvi climàtic està accelerant la inestabilitat en certes regions i multiplicant les amenaces en d'altres. L'exèrcit americà està prenent mesures per evitar conseqüències que podrien posar en perill els interessos dels Estats Units.
  • A l'Àfrica, els militars estan tractant de disminuir els conflictes derivats de la sequera prolongada i la pèrdua de terres de cultiu. A la regió d'Àsia-Pacífic estarien ajudant a les petites nacions a recuperar-se de les fortes tempestes perquè puguin seguir sent prou fortes per resistir les amenaces de la Xina. A l'Àrtic estarien promovent lleis internacionals per evitar que Rússia utilitzi les noves rutes de navegació que s'han obert amb la fusió del gel.
  • No està clar si els militars tenen un pressupost suficient per sostenir aquest tipus d'operacions. I un president republicà podria acabar amb elles, rebutjant el canvi climàtic com un fet no real.
Demòcrates i republicans poden seguir discutint tot el que vulguin sobre el tema. Però, més enllà del que els puguin aconsellar els científics més brillants de les millors universitats del país, crec que no estaria de més que contactessin els responsables de les companyies d'assegurances perquè els informin del temps que podran aguantar les seves empreses abans de tancar si segueixen amb el ritme de catàstrofes naturals que està patint el país aquests darrers anys. 
Pel que fa als militars, no seré jo qui digui que no s'han de preocupar de la geopolítica a nivell planetari, però crec que no estaria de més que es preparessin també per establir una estratègia de Protecció Civil que va demostrar totes les seves febleses durant la catàstrofe de l'huracà Katrina

No comments: