Wednesday, September 6, 2017

gva dictator alert app

François Pilet: Leslie Caldwell talks about GVA Dictator Alert at GWU, Youtube, 04.11.2016

Avui m'agradaria compartir amb tu una pàgina força interessant de la que potser ja has sentit parlar: Dictator Alert. En realitat es tracta d'una aplicació que s'ocupa del seguiment dels avions registrats o utilitzats pels governs descrits com "règims autoritaris" segons el Democracy Index (2016) publicat per The Economist Intelligence Unit. Cada cop que un d'aquests avions aterra o s'enlaira des de l'aeroport de Ginebra s'anuncia automàticament en aquestes pàgines de Twitter i Facebook.

El funcionament és senzill i es basa en una antena privada ADS-B situada a prop de l'aeroport de Ginebra (GVA) que enregistra tots els moviments d'aeronaus. Un script s'executa un cop per hora per comparar els registres de l'antena amb una llista d'aeronaus utilitzades regularment per règims autoritaris. I quan es troba una coincidència, un robot la publica a Twitter.
Si punxes al gràfic de la dreta podràs veure una llista actualitzada a finals d'agost sobre quins van estar els vols de règims dictatorials més freqüents a l'aeroport de GVA l'any passat.

Pel que fa a l'anecdotari, pot ser interessant saber que, durant l'estiu de 2016, recolzant-se en part en la informació proporcionada per GVA Dictator Alert, els fiscals de Ginebra van obrir una investigació formal sobre el vicepresident de Guinea Equatorial, Teodoro Nguema Obiang Mangue (aka Teodorin Obiang), per sospites de blanqueig de diners procedent de la de corrupció, al qual se li van requisar el 31 de novembre de 2016, 11 vehicles de luxe de la seva propietat a l'aeroport de Ginebra. Per cert, ja t'has mirat el gràfic que tens al damunt?

Si estàs interessat a fer alguna cosa semblant a un aeroport de la teva elecció, pots baixar-te el codi d'una antiga versió de l'aplicació a GitHub.


No comments: