Thursday, April 28, 2022

windows 11: heading straight for the abyss? (2/2)

Windows 11 | Android Apps, YouTube, 24.06.2021


Al post precedent (1) havíem vist algunes estadístiques que semblaven indicar que l'objectiu del nou sistema operatiu de Microsoft: Windows 11 probablement no era emular el macOS d'Apple. Les estadístiques publicades a les pàgines de Statista (2) semblen confirmar que, tot i que Apple és l'empresa amb més capitalització del planeta, les vendes dels seus ordenadors no haurien d'inquietar la supremacia del sistema operatiu de Microsoft.

Probablement, els usuaris del macOS d'Apple han trobat en el design de l'escriptori de Windows 11 quelcom que els recorda al que ells tenen al seu ordenador. La imatge que pots trobar a continuació sintetitza perfectament quina és la sensació que tenim els vells usuaris de diferents versions de Windows.
source: imgflip: Whycrosoft?

Així doncs, sense ànim de molestar a ningú, recomanaria a tothom que li doni un cop d'ull a l'escriptori d'Ubuntu 20.04 LTS (Gnome 3.36) o al dels Chromebooks. Segurament aquest design d'escriptori respon a una moda que molts esperem que sigui tan efímera com ho va ser la del look de l'escriptori de Windows 8.0. Ara mateix però, res no sembla indicar que aquest sigui el parer dels gurús del design d'escriptoris dels sistemes operatius actuals.

Canviant de tema, si ja has vist el vídeo amb què he obert aquest post, un dels grans arguments que presenta Windows 11 és la possibilitat de fer córrer les aplicacions Android en aquest sistema operatiu.  Recordem de passada què, tot i que Android és diferent de Linux, utilitza el nucli d'aquest sistema d'explotació. Tornant a Windows, també val la pena recordar que, des del 2019, Windows Subsystem for Linux (WSL) permet fer córrer els executables binaris de Linux (en format ELF) de manera nativa a Windows 10, Windows 11 i Windows Server 2019 (3).

Cinc anys abans de WSL, Chris Hoffman publicava un article (4) on ens parlava d'una aplicació: Crouton, que permetia executar un escriptori Linux a la pestanya del navegador Google Chrome a un Chromebook: com actualment el projecte està aturat i en mode d'estricte manteniment (5), et recomano no fer l'experiència a menys que tinguis un vell Chromebook destinat a la ferralla. També val la pena recordar què, fa un parell d'anys, Parallels anunciava la sortida de Parallels Desktop per a Chromebook Enterprise, un programari que executa Windows 10 directament en un Chromebook (6).

A principis del mes d'octubre del 2021, Microsoft va anunciar la sortida de Windows 11, i la possibilitat de carregar en aquest sistema operatiu qualsevol de les més de 1000 aplicacions Android amb les que s'allargava la seva paleta d'aplicacions. La sortida d'aquesta nova versió anava acompanyada d'estrictes requisits materials i de modificacions que els equips informàtics de les empreses havien de fer per corregir els problemes de seguretat i de compatibilitat de les aplicacions Android amb les aplicacions Windows (7).

Però hi havia un detall que va escapar a aquells que estaven impacients per instal·lar Windows 11: l'accés a les aplicacions Android.

Microsoft va anunciar que aquesta funcionalitat era una "preview" que només seria accessible des dels USA. El passat mes de febrer, Microsoft encara no havia comunicat cap data pel seu desplegament a la resta del món (8): com jo vaig decidir no seguir aquesta estratègia abracadabrant, no tinc ni idea de si la situació ha evolucionat.

Mentrestant, tots aquells que teníem un ordinador equipat amb Windows 10 rebíem un missatge invitant-nos a fer un test per veure si la configuració del nostre ordinador suportava l'actualització a Windows 11.
Com era d'esperar, molts dels ordinadors domèstics no eren compatibles amb els requisits materials necessaris per a la instal·lació de la nova versió. Personalment, em va cridar molt l'atenció que les recomanacions de Lenovo per a l'upgrade a Windows 11 dels ordinadors de la marca, anés seguida de l'oferta d'una paleta d'ordinadors que sí que suportaven aquesta nova versió (9).

Simon Batt, a un article publicat aquest mes d'abril (10), ens informava dels resultats d'un estudi que estimava que solament un 55% dels ordinadors utilitzats per les empreses poden executar Windows 11, ja que la resta d'ordinadors no compleixen els requisits materials d'aquest sistema operatiu. Pel que fa a les empreses que ja han implementat aquest sistema operatiu, l'estudi ens deia que només l'1,44% dels ordinadors de les empreses enquestades feien servir Windows 11, mentre Windows 10 seguia sent utilitzat per un 80,34%.

Quan només l'1,44% dels ordinadors i estacions de treball funcionen amb Windows 11 mentre que el 55% tenen els requisits materials necessaris per a la seva instal·lació, és legitim pensar que els usuaris privats i les empreses han pres la decisió deliberada de no actualitzar Windows 10.

Aquestes dades semblen doncs confirmar l'article premonitori de David Gewirtz, publicat el juliol del 2021 (11): [A causa de les exigències materials del nou sistema operatiu i] malgrat les preferències dels propietaris, alguns ordinadors es deixaran de fabricar. Molts més seran abandonats perquè els seus propietaris no saben com, no els importa o refusaran actualitzar-los. Un comentari que es desenvolupava més endavant, quan l'autor ens recordava que, a diferència del que puguin pensar els grans gurus de la informàtica, als usuaris de Windows no els agrada actualitzar les seves antigues màquines quan aquestes funcionen bé.

Tornant a l'article de Simon Batt publicat aquest mes d'abril (10): sembla doncs que les empreses no volen comprar nous ordinadors amb Windows 11 i tampoc volen actualitzar els seus ordinadors des de Windows 10 a Windows 11.

I si, malgrat el fet que més de la meitat dels ordinadors de les empreses compleixen els requisits materials exigits per Windows 11, els usuaris i les empreses semblen haver optat per no actualitzar Windows 10, sembla que s'acosten temps difícils per al nou sistema operatiu de Microsoft. Caldrà doncs esperar i veure com l'empresa pensa animar la gent a fer el pas per adoptar el seu nou producte.

Probablement hauria sigut una bona idea recordar què va passar fa uns anys amb el fracàs de la sortida dels sistemes operatius Windows Millenium i Windows Vista (12), aprendre les lliçons del passat i  fer un estudi de mercat abans de traure una nova versió i adaptar aquesta a les màquines existents enlloc de demanar als usuaris de comprar noves màquines per fer funcionar la nova versió i destinar a la ferralla les màquines que avui funcionen perfectament.

Els enginyers i comercials de Microsoft han pogut comprovar un cop més que el perfil dels seus clients no té res a veure amb el perfil dels clients d'Apple. I si algú esperava que amb el llançament de Windows 11 els clients de Microsoft farien llargues cues per comprar nous ordinadors compatibles amb la nova versió, la realitat els haurà demostrat que no ha estat el cas.

Mentrestant, estic segur que més d'un d'aquests clients haurà aprofitat aquesta situació per fer tests amb les darreres versions de Linux amb un escriptori Plasma (13) o distribucions Linux com Zorin OS (14), Elementary OS (15) o, fins i tot, una discutida distribució xinesa: DeepIn (16).

Jo ho he fet. Aprofitant una setmana en que tenia unes hores lliures, vaig fer un munt de tests amb un vell Lenovo ThinkPad. La veritat és què, per les necessitats de la majoria d'usuaris amb una llicència Home o Family de Windows, les distribucions que he provat estan molt més que bé.

Ara bé, he de confessar-te que els tests de la connexió remota al vell Lenovo ThinkPad des d'un ordinador Windows amb els protocols RDP o VNC sobre la tota darrera versió de Linux/Ubuntu m'ha fet passar més temps del que pensava amb el terminal: una de les coses que segueixo detestant més de Linux (17) .


  1. Veure Windows 11: heading straight for the abyss? (1/2), publicat el 26.04.2022
  2. Statista: Apple's PC unit shipment share in the United States from 2013 to 2022, by quarter
  3. Wikipedia: Windows Subsystem for Linux
  4. Chris Hoffman: How to Run a Full Linux Desktop in a Browser Tab on Your Chromebook, How to Geek, 02.02.2015
  5. Crouton: Chromium OS Universal Chroot Environment, GitHub
  6. Parallels Desktop pour Chromebook Enterprise: Home page
  7. Yannick Chavanne: Passage à Windows 11: comment Microsoft tente de rassurer les équipes IT, ICT Journal, 05.10.2021
  8. Thomas Estimbre: Windows 11 : plus de 1000 applications Android débarquent en accès anticipé, Journal du Geek, 17.02.2022
  9. Lenovo: Présentation de Windows 11
  10. Simon Batt: Don't Have Windows 11? Don't Worry, Only 1.44% of Business PCs Use It, Make Use Of, 13.04.2022
  11. David Gewirtz: Ce que Windows 11 signifie vraiment : nous serons coincés avec des millions de PC zombies sous Windows 10, ZDNet.fr, 01.07.2021
  12. Windows Millenium : le Windows que Microsoft préférerait n'avoir jamais sorti, L'internaute
  13. Plasma Desktop: Home page
  14. Zorin OS: Home page
  15. Elementary OS: Home page
  16. DeepIn: UbuntuDDE
  17. Ali Arslan: 7 Reasons Why Linux Isn't Dominating the Desktop OS Market, Make Use Of, 26.04.2022

No comments: