Tuesday, April 26, 2022

windows 11: heading straight for the abyss? (1/2)

source: Windows 11 Memes That Make You Understand the System Better, MiniTool News, 08.04.2022


En juny del 2021 Microsoft va anunciar la sortida d'un nou sistema operatiu: Windows 11. A principis de juliol del 2021, David Gewirtz publicava a ZDNet un article premonitori (1), on ens recordava que en 2015 Microsoft afirmava que Windows 10 seria la darrera versió d'aquest sistema operatiu. Després d'analitzar les exigències materials del nou Windows 11, va arribar a la conclusió que aquest no funcionaria a la majoria de màquines Windows actuals.

L'article de Gewirtz estava encapçalat amb aquest paràgraf: [A causa de les exigències materials del nou sistema operatiu i] malgrat les preferències dels propietaris, alguns ordinadors es deixaran de fabricar. Molts més seran abandonats perquè els seus propietaris no saben com, no els importa o refusaran actualitzar-los.

Aquesta darrera sentència es desenvolupava més endavant, quan l'autor ens recordava que, a diferència del que puguin pensar els grans gurus de la informàtica, a la gent no li agrada actualitzar les seves antigues màquines Windows (o Apple!) quan aquestes funcionen bé.

Si encara necessitàvem un exemple que confirmés aquesta afirmació, Gewirtz ens recordava que, 7 anys després de l'abandonament de Windows XP, un estudi de NetMarketShare, arribava a la conclusió que al voltant de 25 milions de màquines al món seguien funcionant amb un sistema operatiu que va veure la llum enguany fa 20 anys: la seva última versió, el Service Pack 3, es va publicar el 21 d'abril de 2008, enguany fa 14 anys.

Gewirtz, també ens parlava d'un estudi realitzat entre març i juny del 2021 sobre les versions de Windows de les màquines que accedien a les pàgines web del govern federal dels USA. Així, entre les màquines equipades amb el sistema operatiu Windows, hom podia veure que el 6,45% ho feien des de Windows 7, el 2,80% amb Windows 8.0/8.1 i un 2,8% (4,8 milions de pàgines visitades!) amb versions més antigues de Windows (2). Gairebé un 10% de les màquines Windows que accedien a les pàgines del govern federal estaven equipades amb un sistema operatiu anterior a Windows 10 !!!

De totes maneres, com pots veure en aquest enllaç (3), la majoria dels ciutadans USA que consulten aquestes pàgines ho fan des d'un iPhone o un iPad (~34% el 24.04.2022), seguits per aquells que ho fan des d'un ordinador Windows (~32% el 24.04.2022).

Estic segur que els usuaris dels Macs hauran rigut de valent amb la imatge amb què he obert el post d'avui. Jo també l'he trobat divertida i és per això que l'he inclòs. Ara bé, més enllà de l'humor hi ha els fets. Així què, amb la idea de preparar la lectura del segon post, et proposo de donar un cop d'ull a aquestes dades (4):
  • Linux domina completament el terreny dels superordinadors des del 2017. El 100% dels 500 més potents del món estan equipats amb aquest sistema operatiu. També és el més utilitzat als servidors dels Data Centers (5), en els que la distribució Linux més utilitzada és Ubuntu.
  • Windows lidera el mercat de sistemes operatius instal·lats als ordinadors d'escriptori i portables amb un 75% de quota de mercat, seguit del macOS d'Apple amb un 16% i els sistemes operatius basats en Linux, inclòs el Chrome OS de Google, amb un 5%.
  • Android lidera el mercat de sistemes operatius instal·lats als mòbils amb un 73% de quota de mercat. L'iOS d'Apple el segueix amb un 27%.
  • L'iOS d'Apple lidera el mercat de sistemes operatius que equipen les Tablets amb un 55%, seguit per Android amb un 45%.
Com a la imatge amb què he obert el post d'avui, no negaré que segurament hi ha enginyers informàtics de Microsoft que segueixen amb molta atenció el que fan els seus homònims d'Apple. Però tinc com el sentiment que els comercials i la direcció de la companyia segueixen amb molta més atenció altres entorns informàtics: particularment tot el que s'està fent a Google amb Android. Ho veurem a la segona entrega d'aquest post.


  1. David Gewirtz: Ce que Windows 11 signifie vraiment : nous serons coincés avec des millions de PC zombies sous Windows 10, ZDNet.fr, 01.07.2021
  2. March-June 2021 US Government Site Accesses, in David Gewirtz: Ce que Windows 11 signifie vraiment : nous serons coincés avec des millions de PC zombies sous Windows 10, ZDNet.fr, 01.07.2021
  3. All participating Web sites, analitics.usa.gov
  4. Wikipedia: Usage share of operating systems
  5. Veure Big Data Centers and Electricity Network, publicat en aquest blog el 26.10.2021

No comments: