Friday, August 30, 2024

learn spanish in a fun way

Casa Spanish - Spanish teacher reacts to celebrities speaking Spanish: Ben Affleck, YouTube, 31.08.2021
Si no estàs familiaritzat amb la llengua dels vídeos, recorda d'activar els subtítols seleccionant la teva llengua de preferència.

Fa molts anys, tornant de veure uns amics que viuen a La Ràpita (Tarragona, Espanya), ens vam aturar a una àrea de servei de l'autopista, a prop de Tarragona. Ja feia nit, la cafeteria estava gairebé buida i, de cop, em vaig creuar amb un vell company que havia conegut a una de les més prestigioses universitats del Vallès. Feia molts anys que no ens vèiem, vam presentar a les nostres parelles i vam començar a parlar què havíem fet a la vida durant tot el temps que no ens havíem vist.

Per allò de guardar l'anonimat a les xarxes, anomenaré Batis al meu vell company que, per aquelles coses de la vida, havia viscut a la mateixa vila que la meva parella. Vam explicar que vivíem a Suïssa i tres o quatre coses sobre què fèiem en aquest país. Però em vaig quedar fregit quan en Batis ens va explicar que ells vivien a Seül (Corea del Sud), on donava classes d'espanyol a una de les universitats d'aquella vila. Vivint tan lluny, trobar-nos en aquella cafeteria mig buida de l'autopista, va ser una d'aquelles casualitats que no crec que tornin a produir-se mai més a la vida.

Sempre he admirat els professors que donen cursos de llengües estrangeres a països on els seus alumnes no estan en contacte amb aquestes. Però ensenyar espanyol a un país de l'Extrem Orient on, ja per començar, l'alfabet no té res a veure amb el que nosaltres coneixem, em va semblar remarcable i digne d'admiració. En realitat, en Batis, no és l'únic professor d'espanyol per alumnes que viuen a l'estranger que conec: per guardar el seu anonimat, no els mencionaré. L'únic que afegiré és que sempre m'he quedat sobtat quan he vist el material pedagògic que utilitzen i les adaptacions personals que en fan d'aquest material per adaptar-lo als interessos i la cultura d'on són originaris els seus estudiants.

Estic segur que no els descobriré res amb una sèrie de vídeos que fa poc he vist recentment a YouTube: Spanish teacher reacts to celebrities speaking Spanish on, un professor d'espanyol presenta entrevistes d'algunes de les celebritats més famoses del món, en general actors de cinema nord-americans, que parlen espanyol i analitza la seva manera d'expressar-se. D'una manera molt respectuosa, aprofita per ensenyar als seus alumnes alguns dels errors més comuns que hom pot identificar en la utilització de la llengua espanyola pels anglosaxons (especialment els nord-americans) i la manera més senzilla per resoldre'ls.

Potser el més remarcable d'aquests vídeos és que alguns dels errors identificats pel professor d'espanyol també els hem sentit alguna vegada entre els natius que parlen aquesta llengua. Però això és un altre tema que, segurament, ens portaria molt lluny. Només deixa'm dir-te que, aquí a Suïssa, vaig treballar amb un company alemany que havia viscut durant un any amb una família espanyola per practicar la llengua. La família vivia a Sevilla, la dona era d'aquella ciutat, i el seu marit era cubà. Quan aquell company em parlava en espanyol, jo entenia el que em deia: finalment, és del que es tracta. Ara bé, estic segur que el professor de la sèrie del vídeo amb què he obert el post d'avui tindria algunes coses què proposar-li per a millorar encara més el seu espanyol.

Tornant a la sèrie de vídeos de la que et parlava, he obert el post d'avui amb un vídeo de Ben Affleck. Però també pots trobar altres amb entrevistes amb Gwyneth Paltrow, Will Smith, Viggo Mortensen  i altres celebritats.

Sobre Viggo Mortensen, deixa'm fer un punt i a part amb el vídeo que comparteixo a continuació:

Viggo Mortensen Parle 9 Langues, YouTube, 05.06.2021

I és què, Viggo Mortensen pot parlar en nou llengües. El seu nivell de competències es presenta així a la descripció d'aquest vídeo:
  • Anglès: La seva llengua materna i la principal llengua en què treballa a Hollywood.
  • Espanyol: Parla amb fluïdesa gràcies a les seves arrels argentines.
  • Francès: Parla francès amb fluïdesa, cosa que reflecteix la participació en projectes internacionals.
  • Danès: El va aprendre durant la seva estada a Dinamarca i el seu treball en pel·lícules daneses.
  • Italià: El parla de manera competent, mostrant interès per la cultura i el cinema italians.
  • Suec: L'utilitza amb bona fluïdesa, encara que no és un parlant nadiu.
  • Àrab: Demostrant unes bones habilitats en àrab.
  • Català: L'utilitza mostrant la seva connexió i el seu interès cultural per Catalunya.
  • Noruec: Es comunica amb força eficàcia.
I ara deixa'm tancar el post d'avui amb una sèrie de vídeos d'un nord-americà que m'ha fet riure de valent: Y así me trataron. L'autor es diu: Ford Quarterman, i es presenta així al seu canal YouTube:
No soy de aquí, ni soy de allá... Soy un gringo enamorado de América Latina. Llevo mucho tiempo viajando y, durante estos últimos años, después de manejar mi camioneta de EE. UU. hasta la Argentina, he venido a México para vivir mis sueños.
Als seus vídeos el pots veure als centres comercials dels USA fent-se passar per un llatinoamericà, preguntant coses als seus compatriotes en espanyol i veure quina és la reacció de la gent: quan no l'entenen, però també quan canvia al mateix anglès que ells parlen. Però on et mores de riure és quan canvia la situació a països d'Amèrica Llatina, molt especialment a Mèxic, quan passa de preguntar coses en anglès a utilitzar unes expressions locals que jo no havia sentit mai a la meva vida, però amb l'accent i el look d'un gringo.

Però millor que seguir explicant-t'ho, et proposo veure un dels vídeos més divertits de la sèrie, rodat el 2020 a Playa del Carmen, un dels llocs més turístics de Mèxic.

Ford Quarterman - Fingí no hablar español en México y así me trataron (2), YouTube, 20.09.2021

Wednesday, August 28, 2024

sobre la vida, la muerte y el tiempo

Enric Sánchez: Una clase magistral sobre la vida, la muerte y el tiempo. Vidas Contadas, con Francesc Torralba, YouTube, 02.06.2024
Si no estàs familiaritzat amb la llengua dels vídeos, recorda d'activar els subtítols seleccionant la teva llengua de preferència.

L'Enciclopèdia Galàctica (1) forma part de l'univers de ficció de la saga de la Fundació (2) d'Isaac Asimov (3), especialment de la primera trilogia de novel·les d'aquella saga, on l'Enciclopèdia Galàctica és la col·lecció de tot el coneixement acumulat per una societat de mil milions d'individus que s'ha estès al llarg de la galàxia durant milers anys d'història.
Al llarg de la meva vida, he canviat sis vegades d'apartament. Hi ha llibres que han acabat embalats en caixes a les caves de cadascun d'aquests apartaments. Però els llibres de la saga de la Fundació d'Isaac Asimov, sempre han estat prop meu, a la meva biblioteca.
La idea d'una Enciclopèdia Galàctica ha estat reutilitzada per altres autors. Un exemple és Carl Sagan, al seu llibre Cosmos (1980), i al 12è episodi de la sèrie documental del mateix nom que pots trobar al final d'aquest post, per referir-se a una obra on hipotètiques civilitzacions extraterrestres haurien emmagatzemat tot el seu coneixement.

Probablement, pel fet de treballar amb ordinadors des dels anys 1980, fa molt de temps que no llegeixo llibres en paper. Tot va començar amb el vell navegador Netscape, del que algunes parts del seu codi encara es poden trobar en els navegadors actuals (4), i un motor de recerca que feia furor en aquells temps: Altavista. El 1992, moltes de les coses que llavors llegia amb el meu ordinador van començar a presentar-se en un format més amable, el PDF. El 1998, Larry Page i Sergey Brin van crear Google. I el 2005 va arribar una mena de revolució quan tres antics treballadors de PayPal van crear YouTube.

L'Enciclopèdia Galàctica, tal com la va imaginar Isaac Asimov a la seva obra, encara no existeix. Però vaig fent amb el que tinc a la meva disposició. I entre les coses que segueixo descobrint, hi ha el vídeo amb què he obert el post d'avui. Un vídeo que et recomano de trobar un moment per veure, perquè realment paga la pena.

El contingut d'aquest vídeo és una entrevista d'Enric Sánchez (5) publicada a un pòdcast: Vidas Contadas (6), on pots trobar unes entrevistes més interessants que altres. Però la que avui comparteixo amb tu, m'atreviria a qualificar-la de brutal. Es tracta d'una entrevista d'un personatge del qual coneixia poc més que un llibre seu que tinc a la llista de lectures pendents: L'art de saber escoltar (7). L'entrevistat és Francesc Torralba (8), que, a Wikipedia, ens presenten com a filòsof i teòleg, segurament per a resumir els seus quatre doctorats.

T'he de confessar que quan vaig veure que Francesc Torralba dirigeix la Càtedra de Pensament Cristià del Bisbat d'Urgell i la Càtedra Ethos d’ètica aplicada a la Universitat Ramon Llull se me'n van anar de cop les ganes de veure el vídeo. Però com ahir el vaig veure publicat a un tweet d'un asturià que segueixo des de fa temps a Twitter, vaig decidir-me a veure'l. I, la veritat, no me'n penedeixo d'haver-ho fet. No sent creient, no he trobat res en el discurs de Francesc Torralba on pugui dir que no coincideixo amb el que diu.

Carl Sagan - Cosmos: un viaje personal. 12. Enciclopedia galáctica, YouTube, 17.05.2012
TheScienceFoundation - Carl Sagan: Cosmos: A Personal Voyage, Episode 12 - Encyclopædia Galactica, YouTube, 01.02.2011


  1. Wikipedia: Encyclopedia Galactica [en] [fr] [es] [ca]
  2. Wikipedia: Foundation (book series) [en] [fr] [es] [ca]
  3. Wikipedia: Isaac Asimov [en] [fr] [es] [ca]
  4. Aaron Andersen: History of the browser user-agent string, WebAIM, 03.09.2008 || Debora Pape: 30 ans après, Netscape n’a pas complètement disparu, Galaxus.ch, 04.04.2024
  5. Enric Sánchez: Home page
  6. Enric Sánchez: Vidas Contadas, YouTube
  7. Francesc Torralba Roselló: L'art de saber escoltar, Pagès editors, S.L., 2015
  8. Francesc Torralba: Home page || Wikipedia [en] [fr] [es] [ca]

Tuesday, August 27, 2024

claude monet - les jardins de giverny

France TV - Les jardins impressionnistes de Claude Monet, YouTube, 05.04.2024


El mes de març d'enguany vaig publicar un post (1) dedicat a l'obra de Claude Monet (2) exposada al Musée de l'Orangerie (3) de París. Com no podia ser d'una altra manera, en aquell post també et parlava de la bellesa dels jardins de la propietat del pintor a Giverny (4) (Normandia, França), en els que es va inspirar l'obra que pots veure en aquell museu.

Avui m'agradaria compartir amb tu uns vídeos d'aquells jardins que he vist recentment.

Public Sénat - Balade dans les jardins de Giverny, YouTube, 30.05.2023

France 3 Normandie - Histoire de se balader visite la maison de Claude Monet à Giverny, YouTube, 15.12.2017


  1. Veure Claude Monet et les Nymphéas, publicat en aquest blog el 03.03.2024
  2. Wikipedia: Claude Monet [en] [fr] [es] [ca]
  3. Wikipedia: Musée de l'Orangerie [en] [fr] [es] [ca]
  4. Wikipedia: Maison et jardins de Claude-Monet - Giverny [en] [fr] [es] [ca]

Sunday, August 25, 2024

offspring - hellfest 2024 (arte TV)

Arte Concert: The Offspring - Hellfest 2024, YouTube, 19.07.2024
Arte Concert: The Offspring - Hellfest 2024, Arte TV


Fa uns anys, vaig pujar al blog un post on et parlava d'un concert del 2019 d'una banda de punk rock que m'agrada molt: Dropkick Murphys (1) (2) (3). Aquest concert va tenir lloc al Hellfest Festival de Clisson (4), una petita localitat de poc més de 7.000 habitants, a 20 km de Nantes (França).

La presència dels Dropkick Murphys al Hellfest Festival em va semblar remarcable, car aquest festival està dedicat principalment als grups de hard rock i de heavy metal a dos dels seus escenaris principals, i al black metal, death metal, doom metal o el stoner metal als altres quatre escenaris més petits.

Recordo que, quan vaig publicar aquell post, algú va dir-me que un concert d'una banda de punk rock -en aquest cas, més aviat de punk cèltic- no podia ser altra cosa que un fet aïllat que no es repetiria en el futur.

Bé, doncs, el vídeo amb què he obert el post d'avui, confirma el contrari. El concert d'Offspring es va celebrar el 30 de juny d'enguany i és un dels millors concerts que mai he vist de la banda. Molt més d'un milió de visites des de la publicació del vídeo a YouTube!
Si la memòria et falla o si, a causa de la teva edat, no has tingut l'oportunitat d'escoltar abans a aquesta banda, et proposo veure tres dels seus temes més coneguts: Self Esteem (1994), The Kids Aren't Alright (1998), Want You Bad (2000) i You´re gonna go far kid (2008).
Ja no tenen l'edat de quan van començar. Però la veu i el lideratge de Dexter Holland (58 anys!), la guitarra electritzant de Noodles (61 anys!) o la increïble força de la natura del jove bateria:  Brandon Pertzborn (29 anys!) que ja ha passat per les bandes de Marilyn Manson o Black Flag, segueixen creant una increïble atmosfera d'entusiasme entre un públic on es retroben gents de totes les tribus del rock i de totes les edats.

Just per la petita història el Hellfest 2024 va reunir 250.000 persones durant els quatre dies de concerts. Pel que fa al d'Offspring, pots veure el concert en obert a YouTube o a les pàgines d'Arte TV fins el 29.06.2025.

Per cert, abans de tancar el post d'avui, deixa'm dir als iniciats que el dia abans del concert d'Offspring, va haver-hi un concert de Wampas del qual, he de dir que malgrat un Didier Wampas (62 anys!) molt en el seu estil en concert, no em va agradar gaire la selecció dels temes: una mena de recopilatori de Rockabilly. I que vaig trobar a faltar temes com: C'est politique, que la banda va tocar fa molts anys a Brussel·les, i que pots trobar a un post publicat en aquest blog (5).

Uns altres que tocaven el mateix dia que els Wampas, eren The Interrupters. No em van agradar i que entenc perfectament els heavies que han decidit de deixar d'anar al Hellfest a causa de la presència de grups que surten a tocar amb americana botonada i amb un estil musical que poc té a veure amb l'esperit del festival. Personalment, només salvaria dos temes: Take Back the Power i She's Kerosene.

I encara una sorpresa! Tres dies abans del concert d'Offspring, va haver-hi un nou concert de Dropkick Murphys. El repertori seleccionat tenia un aire de déjà-vu, que deixava de banda bons temes més recents que si que havien tocat el 7 de juny a un concert al Rock am Ring Festival a Nürburg (Renània-Palatinat, RFA) (7). Altrament, tot i que el concert del Hellfest 2019 tampoc era per llençar coets, el so del concert del Hellfest 2024 em va semblar que no estava en fase amb la qualitat del que van presentar altres bandes, i els nous arranjaments dels vells temes em van semblar totalment prescindibles. Prefereixo pensar què, per algun motiu que desconec, no van trobar el temps per preparar i assajar aquest concert.

Une bière et Jivay - La bière au Hellfest, YouTube, 09.07.2023


  1. Wikipedia: Dropkick Murphys [en] [fr] [es] [ca]
  2. Veure Dropkick Murphys @ Hellfest 2019, publicat en aquest blog el 31.03.2020
  3. Dropkick Murphys - Hellfest 2019, Facebook
  4. Wikipedia: Hellfest [en] [fr] [es] [ca] || Home page
  5. Veure Les Wampas, publicat en aquest blog el 02.12.2019
  6. Wikipedia: Rock am Ring [en] [fr] [es] [ca]
  7. Dropkick Murphys Setlist at Nürburgring, Nürburg, Germany, Setlist.fm

Thursday, August 22, 2024

simon berger

MazelGalerie: Live performance by Simon Berger at StArt Strasbourg 2022, YouTube, 29.11.2022


Si et va agradar el post que vaig publicar dimarts passat i et va impressionar el resultat de la tècnica que utilitzava Andrew Scott, avui et proposo veure el que pot arribar a fer amb un martell un artista suís: Simon Berger (1).

Vitromusée Romont - Simon Berger : création d'une oeuvre inédite, YouTube, 11.04.2022

Genève - Ville de culture: La vie d'artiste: Simon Berger, YouTube, 08.06.2020


  1. Wikipedia: Simon Berger [en] [fr] [es] [ca]

Tuesday, August 20, 2024

andrew scott

Frame experiments with Andrew Scott Art, YouTube, 23.02.2024


Coneixes el treball d'Andrew Scott? Andrew Scott és un artista creador de grafitis i aquarel·les que dona vida als temes de les seves obres integrant com a part d'aquestes els marcs dels seus quadres, ja sigui destrossant-los, cremant-los, trencant el vidre que els protegeix ... 


  1. Wikipedia: Lorem ipsum

Sunday, August 18, 2024

l'agricultura regenerativa: catalunya



Fa temps que vaig publicant en aquest blog alguns dels vídeos remarcables d'un gran divulgador: Javier Peña (1), pel seu interès i pel seu entusiasme contagiós.

Sobre el tema de l'agricultura regenerativa a Catalunya, vaig trobar molt interessant un tweet publicat el mes de febrer d'enguany (2), on Javier Peña ens parlava, entre altres, d'experiències com la d'un estudi de sota la responsabilitat de la Universitat de Barcelona a les terres explotades per Verdcamp Fruits (Cambrils, Catalunya).

Avui, m'agradaria compartir amb tu el tweet amb què he obert el post d'avui. Ens parla d'una altra experiència d'agricultura regenerativa a Catalunya dirigida pel Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) (3) a la finca pilot de Mas Planeses (Sant Ferriol, Girona) (4).

I, per tancar el post, m'agradaria proposar-te veure un video realitzat l'octubre del 2019, on veuràs la idea inicial del projecte i algunes de les tècniques que han deixat pas a tècniques més eficaces. I és que, com diem al pais on resideixo: Il n'y a que les imbéciles qui ne changent pas d'avis. Una frase que sempre m'agrada completar dient que: Il n'y a que les imbéciles qui ne font rien d'autre que changer tout le temps d'avis.

Planeses, Agricultura Regenerativa, YouTube, 10.06.2020


  1. Veure alguns dels posts dedicats a Javier Peña en aquest blog: enllaç
  2. Veure L'agricultura regenerativa: Catalunya, publicat l'11.02.2024
  3. Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals: Home page [en] [fr] [es] [ca] || Wikipedia
  4. Mas Planeses, agricultura regenerativa: Home page [en] [fr] [es] [ca]

Friday, August 16, 2024

vivir de acuerdo conmigo mismo

Canal Sur: Memorable reflexión de Jesús Quintero: "Quiero vivir de acuerdo conmigo mismo", YouTube, 04.10.2022


Avui m'agradaria compartir amb tu un dels monòlegs que més em van marcar d'un home pel qual sempre vaig sentir el més gran dels respectes: Jesús Quintero (1). Per aquells a qui per la seva edat no el van poder conèixer, però també per aquells que el van conèixer i l'han oblidat, dir que hi ha dos posts on parlo de les causes d'aquest gran respecte i us proposo visitar (2) (3).

Podria comentar la tempesta d'emocions que m'envaeix cada cop que sento el monòleg amb què he obert el post d'avui. Però seria tant com atribuir-me un protagonisme que només pertany al seu autor. Consell d'amic, no deixis de veure aquest vídeo quan trobis un moment.


  1. Wikipedia: Jesús Quintero [en] [fr] [es] [ca]
  2. Veure Sobre el periodisme - Jesús Quintero, publicat en aquest blog el 27.07.2022
  3. Veure L'analfabetisme funcional - José Saramago, publicat en aquest blog el 28.11.2023

Wednesday, August 14, 2024

línies elèctriques - recàrrega de bateries de drons

Drone Infrastructure Inspection and Interaction Group: Autonomous Overhead Powerline Recharging for Uninterrupted Drone Operations - ICRA 2024, YouTube, 01.02.2024


El passat 18.04.2024 vaig compartir amb tu un post on podies veure algunes de les tècniques de neteja del gel acumulat a les línies elèctriques d'alta tensió (1). Moltes d'aquestes tècniques estaven basades en la utilització de drons per a la seva realització.

Avui m'agradaria compartir amb tu un vídeo realitzat per l'equip del DIII (2) de la Syddansk Universitet (University of Southern Denmark, Odense). Un grup que té per objectiu la construcció de drons que puguin detectar i enganxar-se de manera segura a cables elèctrics amb la finalitat de recarregar les seves bateries i així augmentar la seva autonomia en la realització de tasques d'operacions d'inspecció i monitoratge de les línies elèctriques.

El dron està equipat amb un sistema de navegació i de percepció que li permet localitzar els cables de les línies elèctriques i apropar-se de manera segura per enganxar-s'hi a un d'ells. Un mecanisme enganxa el dron al cable de la línia elèctrica, i un circuit de control regula el camp magnètic dins d'un transformador per proporcionar una força de retenció suficient així com la recàrrega de la bateria.

Com pots veure al vídeo amb què he obert el post d'avui, el sistema s'ha avaluat en l'entorn d'una línia elèctrica trifàsica. Els operadors han fet volar els drons ininterrompudament, durant hores, de manera autònoma, gràcies a la recàrrega de les seves bateries, en diversos cicles de vol: aterratge, recàrrega i enlairament, validant una capacitat operativa gairebé il·limitada.

El procés de recàrrega dels drons no seria possible si la neteja del gel hagués obligat a desconnectar el corrent de les línies. Però obre una finestra de reducció increïble dels costs d'inspecció tèrmica i visual de les línies elèctriques per als seus operadors. 

Sempre que els drons no siguin atacats pels ocells, clar: YouTube està ple de vídeos amb aus atacant aquests enginys!


  1. Veure El gel i les línies d'alta tensió, publicat en aquest blog el 18.04.2024
  2. Drone Infrastructure Inspection and Interaction (Diii) Group: Home page

Thursday, August 1, 2024

fool me once (2024)

Netflix: Fool me once | Engaños | Tráiler oficial, YouTube, 10.01.2024


Tenia ganes de veure algun programa de TV abans d'anar a dormir. A causa de les olimpíades, les cadenes de TV que miro sovint havien canviat de programació. I, entre els centenars de cadenes del cable, no en vaig trobar una sola que emetés alguna cosa que em pogués interessar.

Recordant que feia unes setmanes havia lligat a la llista del meu perfil una sèrie que em va semblar que podria ser interessant, vaig començar a veure-la. Es tracta d'una sèrie que Netflix va començar a emetre el mes de gener d'enguany: Fool Me Once (1).

Havia retingut aquesta sèrie perquè deia estar basada en una novel·la amb el mateix nom del 1976 d'Harland Coben (2). Si la idea de veure una sèrie basada en un llibre d'un dels meus autors preferits em va seduir des del primer moment, he de confessar-te que la lectura d'una crítica que vaig llegir a la RTS em va desconcertar (3).

Si et dic que la crítica em va desconcertar, va ser sobretot per tot allò que l'autor denunciava que era diferent de la novel·la original: res de nou en gairebé totes les adaptacions, no? També pel fet que el crític advertís que tots els episodis de la sèrie tenen una acció trepidant plena de girs inesperats i afegís que els aficionats als thrillers gaudirien de la sèrie, perquè el suspens està molt present a tots els seus episodis.

Finalment, després d'haver dinamitat la sèrie perquè els personatges i la manera com vestien no eren els descrits a la novel·la de Coben, em va sorprendre molt que no mencionés quelcom que em va sorprendre des dels primers minuts del metratge del primer episodi: en una novel·la amb una acció basada als USA, l'acció de la sèrie no es desenvolupa a New York i a New Jersey. Els cotxes tenen el volant a la dreta i circulen per l'esquerra. I és què, el film està ambientat i rodat al Regne Unit (Manchester i altres indrets del nord-oest). A excepció dels flashbacks de les accions bèl·liques, que estan rodats a Almeria (Espanya) (4).

Entre els molts llibres que he llegit d'Harlan Coben, no es troba aquest. No puc doncs jutjar si el guió de la sèrie o els seus personatges segueixen fidelment el que hom pot trobar a la novel·la: tampoc sé si és important. Només puc dir-te que, malgrat alguns punts un xic confusos en l'argument, és una de les millors sèries que mai he vist. I crec que no es tracta una opinió personal car, es tracta de la setena sèrie més vista de tots els temps a Netflix, una sèrie que, un mes més tard de la seva emissió, ja havien vist més de 98 milions d'espectadors. Si tens l'oportunitat de veure-la, pots fer-me 5 cts per dir-me què t'ha semblat.


  1. Wikipedia: Fool Me Once (TV series) [en] [fr] [es] [ca]
  2. Wikipedia: Harlan Coben [en] [fr] [es] [ca]
  3. Philippe Congiusti: Avec "Double piège", le polar d'Harlan Coben se mue en série décevante sur Netflix, RTS, 17.01.2024
  4. Nick Dauk: Where was Fool Me Once filmed? The Netflix series locations to visit by train, 26.07.2024