Wednesday, July 27, 2022

sobre el periodisme - jesús quintero

betvbetv - Siempre ha habido analfabetos (Jesús Quintero).avi, YouTube, 22.04.2012


En aquests dies en què tant es parla a Twitter -molt menys als diaris més venuts (pots interpretar "més venuts" com prefereixis)- sobre la participació d'un cert periodisme en les clavegueres de l'estat, he recordat amb molta nostàlgia a un gran periodista: Jesús Quintero (1).

Sempre que tenia l'oportunitat de fer-ho, no deixava mai de veure el programa: El perro verde (2). Més tard vaig emigrar a Suïssa i no vaig poder seguir altres programes com ara El Loco de la Colina, Ratones Coloraos o El Gatopardo, més enllà dels extractes o, de vegades, les emissions que la gent penjava a YouTube.

Molts anys abans que les gravacions de Villarejo posessin en evidència una allau de crítiques dirigides a la porqueria mediàtica que no té cap altra finalitat que la d'idiotitzar a les masses, Jesús Quintero va publicar un monòleg: Siempre ha habido analfabetos. Es tracta del monòleg amb què he obert el post d'avui i del que Luís Ferrer i Balsebre (3) va fer un recordatori brillant a un article publicat l'abril del 2018 a La Voz de Galicia (4).

De Jesús Quintero m'atreia enormement el respecte que sempre va mostrar amb la gent que entrevistava. Gent amb la qual no compartia necessàriament ni la seva ideologia ni el seu estil de vida. Però a la que no jutjava. Just amb un ambient adequat, unes preguntes que suggerien i un silenci que ho deia tot, permetia als entrevistats expressar-se amb una llibertat que mai no havien tingut amb cap altre periodista. I a aquest, obtenir una imatge de l'entrevistat que cap altre periodista arribaria mai a tenir. En Jaume Garcia ho va descriure molt millor al comentari que va deixar a un vídeo que et proposo veure a continuació:
Fa 27 anys que faig ràdio, entre altres llocs quatre anys a Onda Cero. Al meu entendre, Quintero té raó. No és qüestió de nostàlgia, és qüestió d'ofici. Alsina és d'aquells periodistes que prefereixen escoltar-se a si mateixos abans que l'entrevistat, és incisiu, ataca l'entrevistat i no es permet el luxe d'escoltar-lo per fer aquesta pregunta que donarà la clau de l'entrevista. Quintero, en canvi, escolta, pregunta i calla, recondueix l'entrevista, desmunta l'entrevistat, l'obliga a parlar amb silencis. Quintero no fa entrevistes, aconsegueix confessions. L'entrevistat se sent còmode i parla, i en general, diu allò que mai no explicaria a Alsina. És així de senzill. Insisteixo, no és nostàlgia, és simple ofici.
El Confidencial - La viral discusión entre Alsina y Quintero, YouTube, 20.01.2017

Després de veure aquest darrer vídeo, no puc deixar de pensar en el primer. I que, malgrat que hi hagi gent que sàpiga llegir i escriure, malgrat que alguns d'ells tinguin fins i tot un programa de ràdio, els "analfabets" segueixen amb l'ambició de voler dominar el món: i alguns semblen creure que ja ho han fet!

Però fa tants anys que hi treballen, que alguna cosa em diu que és un combat que no guanyaran. I mentre els grups mediàtics segueixen abocant quantitats descomunals de diners per arribar al seu objectiu, altres seguiran escoltant i omplint estadis i sales de concert amb el rock dur de Marea o amb el d'una banda de punk rock andalusa: Reincidentes (5) (no et perdis el slam al final del vídeo!). Dos exemples entre centenars d'altres bandes d'arreu del món !

Marea - Como el viento de poniente, YouTube, 21.05.2011


Reincidentes TVOficial - Jartos de aguantar (Directo Awkan. Buenos Aires 2015), YouTube, 27.06.2016


  1. Jesús Quintero: Home page || Wikipedia [en] [fr] [es] [ca]
  2. Wikipedia: El perro verde
  3. La Voz de Galicia: Luis Ferrer i Balsebre
  4. Luis Ferrer i Balsebre: Nuevos analfabetos, La Voz de Galicia, 29.04.2018
  5. Reincidentes: Home page | ¡LA MÁQUINA SE MUEVE DE NUEVO! || Wikipedia [en] [fr] [es] [ca]

No comments: