Tuesday, August 25, 2015

suisse: pénurie de main d'oeuvre qualifiée?

El passat dimarts 18 agost, al bus i camí de la feina, vaig llegir a l'edició en paper de 20minutes.ch dos articles que van cridar la meva atenció.

El primer article, portava per títol: Talents difficiles à trouver, i tractava d'una enquesta realitzada per Manpower Suïssa a 750 empreses i que presentava com resultat que el 41% dels enquestats afirmava estar experimentant una penúria de talents, especialment pel que fa als treballadors qualificats (1).

Un altre diari que recollia la noticia, Le Temps (2), afegia que, segons l'estudi de Manpower Suïssa: els efectes de la penúria de treballadors qualificats s'han traduït, per un 64% dels empresaris enquestats, en una disminució de la capacitat per satisfer els clients, per un 49% en una baixa de la competitivitat i de la productivitat, per un 39% en un augment dels costos laborals (39%) i per un 30% en una disminució de la innovació i la creativitat.

El cas és que el resultat de l'enquesta de Manpower Suïssa contrasta amb una altra noticia publicada al 20minutes.ch de l'edició del mateix dia: Jeunes pros au top, on es parla de les 13 medalles guanyades pels aprenents suïssos al WorldSkills d'enguany a São Paulo que, a l'edició del mateix dia de 24heures.ch, es presentava així: fins i tot si Suïssa, per primera vegada, va perdre el seu lloc al podi de les nacions i va quedar en quarta posició a nivell mundial, continua essent la primera nació al rànquing dels països europeus (3).

Si segons The Global Competitiveness Report 2014-2015 (4) Suïssa és líder mundial en termes de competitivitat (4) i si els seus joves aprenents demostren, any rere any, que són els millors aprenents d'Europa i ocupen els primers llocs del món, just darrere dels països asiàtics, tinc una gran curiositat per saber quines empreses han estat entrevistades per Manpower Suïssa, quin és el seu camp d'activitat i quin és el perfil dels talents que busquen i que no arriben a trobar en un dels millors sistemes de formació professional del món (6).

Hi ha qui podria pensar que la resposta als resultats de l'estudi d'aquesta empresa de treball temporal es troba en la indigestió provocada pels resultats del referèndum "contre l'immigration de masse" i la reintroducció del sistema de quotes per la contractació d'estrangers, a fi de protegir els treballadors del país del dúmping salarial (5). Però és Manpower que, en els resultats del seu propi estudi, ens dona la resposta: menys d'un terç de les empreses enquestades no tenen encara cap estratègia de contractació, ni de formació ni de retenció dels talents. I gairebé la meitat es basen únicament en el seu atractiu per atreure'ls i conservar-los.

Treball temporal? Salaris baixos? Imatge de marca? ... No estarem parlant de McDonalds, Starbucks, Subway, o d'altres empreses del mateix tipus, oi?

En tot cas, crec que no és arriscat afirmar que, entre els clients de Manpower, no es troben segurament aquelles empreses que han fet que Suïssa sigui el primer país del món en termes de productivitat ni aquelles que, amb el seu esforç, contribueixen a que tinguem un dels sistemes d'aprenentatge que desperta més admiració (7).  


  1. Si et llegeixes el White Paper: 2015 Talent Shortage Survey de Manpower, podràs constatar que és possible que la teva idea sobre el que hom pot considerar com talents pot no ser exactament la mateixa que tenen en aquesta companyia de treball temporal.  
  2. Manpower s'alarme de la pénurie de main d'oeuvre qualifiée en Suisse, Le Temps, 18.08.2015
  3. La Suisse récolte 13 médailles au Championnat du monde des métier, Swiss-Skills.ch, 16.08.2015
    Le charpentier rate de peu le podium au Brésil, 24Heures.ch, 17.08.2015
  4. The Global Competitiveness Report 2014-2015 [1] [2]
  5. En Suisse, comment s'appliquera l'initiative sur l'immigration?, Le Monde, 10.02.2014
    Les Suisses votent contre «l'immigration de masse», Le Figaro, 09.02.2014
  6. formationprofessionnelleplus.ch
  7. Pour Hollande, «il y a un miracle suisse», 20minutes.ch, 16.04.2015

No comments: