Tuesday, August 4, 2015

blocs erràtics

Avui m'agradaria parlar-te dels dos blocs erràtics que es troben al jardí que dona entrada a l'edifici on es troba l'empresa on treballo.

Un bloc erràtic (1) és un fragment de roca d'una talla relativament important que ha estat transportat per una glacera i que, en el moment de la fusió del glaç, ha acabat isolat i destacant per unes característiques geològiques i geomorfològiques que són pròpies de la seva zona d'origen, però diferents de les que són pròpies a la zona on ha acabat el seu viatge.

A Suïssa estan protegits per les legislacions cantonals. Fins el punt que, en el cas del conegut com Pierre Féline, es va haver de modificar el traçat previst de l'autopista entre Lausanne i Ginebra per assegurar la seva protecció (2). A Wikipedia pots trobar una llista no oficial amb alguns dels blocs erràtics més coneguts de Suïssa (3). I pel que fa a l'estat de Vaud, el seu inventari al catàleg de dades (4) de l'ASIT-VD (Association pour le système d'information du territoire vaudois).


  1. Wikipedia: bloc erràtic (francès) (català)
  2. La Pierre féline a détourné l'A1, La Côte, 05.03.2014.
    Veure també Daniel AUBERT: La protection des blocs erratiques dans le canton de Vaud, bulletin n° 301 des Laboratoires de Géologie, Minéralogie, Géophysique et du musée géologique de l'Université de Lausanne, 1989 ... la Pierre Féline, un bloc gigantesque, dont seul le sommet long de 25 m. et haut de 5, pointe au bord de l'autoroute Lausanne-Genève. Son nom provient peut-être de la présence du chat sauvage dans la forêt qui l'environne
  3. Wikipedia: Liste de blocs erratiques de la Suisse
  4. Administration cantonale vaudoise: Inventaire des blocs erratiques

No comments: