Monday, August 17, 2015

ghost towns



Dimarts passat, mentre seguia en temps real el trajecte d'un vol entre Vancouver i Zurich amb flightradar24, molt a prop del llac d'Athabasca (1) i ja a la província de Saskatchewan, vaig veure que l'avió passava molt a prop d'una ciutat de la que mai no havia escoltat parlar: Uranium City. Va guanyar-me la curiositat i vaig començar a buscar a Wikipedia.


Vaig descobrir que Uranium City és una ciutat fantasma, gairebé deshabitada, que es va crear el 1952 pel desplaçament dels treballadors de les mines d'urani de Beaverlodge des de la veïna població minera de El Dorado, ciutat amb la que estava connectada per una isolada Saskatchewan Highway 962. Tota la zona va quedar condemnada al despoblament i a l'abandonament amb el tancament de les mines l'any 1983. Va emocionar-me veure que tant els rars habitants que encara hi viuen (veure el vídeo Uranium City - Life After the Mine) com alguns dels emigrants que guarden la nostàlgia dels moments viscuts en aquella vila, intenten mantenir-la viva a internet en pàgines com ara uraniumcity-history.com.

Una altra de les coses que vaig descobrir és que les ciutats abandonades de la província de Saskatchewan donen per a una entrada especifica a Wikipedia: List of ghost towns in Saskatchewan, que també és accessible des dels enllaços de: Lists of ghost towns in Canada. I hom podria encara afegir una altra llista força interessant: List of unused highways in Canada.

Naturalment, el Canadà no monopolitza les ciutats o els pobles abandonats que hom pot trobar arreu del món. Aquest vídeo: 10 Abandoned Places Explained, ens presenta algunes de les més conegudes.



Pel que fa a l'estat espanyol, m'ha sorprès que la pàgina: List of ghost towns by country, només reculli pobles dels territoris de l'antiga Corona d'Aragó (amb una sola excepció) i que els que recull de la Catalunya Sud estiguin concentrats al voltant de El Pont de Suert. Es el que té el sistema de col·laboracions de Wikipedia: hi ha gent que contribueix desinteressadament i gent que no. De totes maneres, tots sabem que els pobles abandonats de l'estat espanyol s'han convertit al llarg dels anys en un gran negoci immobiliari que va molt més enllà dels pobles inventariats en aquesta pàgina del wiki (2).

Kangbashi district (Ordos, China)
empty 5 years after its construction
Però hi ha un lloc al món que va més enllà de tot l'imaginari que envolta les ciutats fantasmes: Xina. Seguint amb una experiència governamental per la construcció de noves ciutats sota l'òptica de la planificació comunista, l'actual model capitalista i la crisi del sector immobiliari ha tingut com conseqüència que ens trobem davant de ciutats fantasma que no han estat encara mai habitades (3).

Ciutats com Tianjin que, construïda com una rèplica de Manhattan (4), ha estat sacsejada per dos explosions descomunals que han volatilitzat les mercaderies emmagatzemades al seu port i aniquilat uns edificis que encara estaven per ocupar (5).

I tot i que n'hi han altres ciutats fantasma a Xina, la més coneguda és Ordos (Kangbashi) (6), situada a la Mongòlia Interior, en una regió on es troba 1/6 de les reserves de carbó del país, un carbó que va convertir antics funcionaris en milionaris de la nit al dia. Però res del que pugui afegir és tant il·lustratiu com donar un cop d'ull a aquesta galeria d'imatges publicada per Time (7) o aquest vídeo filmat en la clandestinitat per la penya de Vagabond Journey (8): China's Most Famous Ghost City: Ordos Kangbashi.


  1. Comparat als 580 km2 del llac Léman, el llac d'Athabasca té una superfície de 7'850 km2
  2. España está en venta: aldeas y pueblos abandonados desde 60.000 euros, El Confidencial, 18.09.2013
  3. Wade Shepard: The myth of China’s ghost cities, Reuters, 2204.2015
  4. China’s Manhattan Project Marred by Ghost Buildings, Bloomberg, 27.06.2014
  5. Tianjin 'A Ghost Town' After Explosions, Evacuations Amid Concern Over Chemicals In Air, International Business Times, 15.08.2015
  6. Yet Another Ghost Town in China Shows Extent of Regional Debt Crisis, Bloomberg, 21.05.2015.
    Signs of Life In China's Gleaming 'Ghost City' Of Ordos, HuffPost, 04.05.2015
    Ordos: The biggest ghost town in China, BBC News, 17.03.2012
  7. Ordos, China: A Modern Ghost TownMeant as home for one million people the Kangbashi district remains nearly empty five years after construction began, Time, Photo Gallery
  8. Wade Shepard: The Story of Ordos Kangbashi, China’s Most Famous Ghost City, Vagabond Journey, 24.08.2014

No comments: