Tuesday, May 24, 2016

genome engineering - CRISPR



scoop.it genetic engineering
Has escoltat parlar de l'enginyeria del genoma amb la tècnica CRISPR? Sinó és el cas, val la pena que comencis a interessar-te, perquè és una revolució brutal en el mon de l'enginyeria del genoma. Si et passes pel wiki [en] [es] [ca] veuràs que: Des de 2013, s'ha utilitzat per a l'edició de gens (afegint, interrompent o canviant les seqüències de gens específics) i per a la regulació gènica en diverses especies.

Administrant la proteïna CAS9 i els ARN guia apropiats a una cèl·lula, el genoma d'aquesta pot tallar-se als llocs desitjats i eliminar o reemplaçar certes funcions, o fins i tot introduir mutacions per estudiar els seus efectes. Les recents modificacions del sistema CRISPR / CAS9 permeten també actuar sobre la transcripció dels gens, modificant així només el seu nivell de funcionament, però no la seva informació genètica.

Gràcies a la seva difusió, s'ha convertit en quelcom de molt més fàcil, ràpid i barat un procés que fins ara solia ser difícil, lent i molt car. Els costos i la corba d'aprenentatge han baixat tant que ja hi han laboratoris que treballen en l'obertura de les seves aplicacions a l'agricultura. En realitat, 'ningú ha trobat encara cap terreny on aquesta tècnica no funcioni'.

Què tal si ara et mires aquest vidéo d'una conferència d'una de les co-autores de la tècnica o et llegeixes la seva transcripció a l'espanyol.


McMANUS, Emily (2016): What’s wrong with scientists trying to use CRISPR to fix everything. Ideas.TED.Com, 05.05.2016.

Nota: Sempre penjo els vídeos en anglès de TED amb subtítols en català o en espanyol. Es possible que no els vegis: en particular si ho fas des d'un smartphone -qualsevol que sigui el navegador- o des de Firefox o amb Opera des d'un PC Intel. Si és el cas, et recomano veure'ls des del teu ordinador amb Google Chrome o Microsoft Explorer o Edge.

No comments: