Tuesday, February 28, 2017

jean-christophe victor ens va deixar


Jean-Christophe Victor et le dessous des cartes par LePoint

El passat 28 de desembre ens va deixar amb 69 anys un tio que admirava: Jean-Christophe Victor. Un divulgador fenomenal que't vaig presentar en aquest blog a una entrada publicada el 21.09.2013: Una emissió TV basada en la cartografia ... Com el vídeo que acompanyava l'article ja està mort, avui he afegit un altre en aquest. Podria dir moltes coses sobre ell i les seves emissions a la TV, però deixaré que ho facin Delphine Papin et Frank Tetart que, al dia següent de la seva mort, publicaven un article a Le Monde: Jean-Christophe Victor, expert en géopolitique et créateur de l’émission « Le Dessous des cartes », est mort, del que't passo un petit extracte:
L’émission qui allait révolutionner le discours télévisuel sur la géopolitique est née en 1990, à l’heure de l’effondrement du monde communiste, au moment où les repères issus de la seconde guerre mondiale disparaissaient. A l’époque, l’idée de cet ethnologue et expert en relations internationales pouvait sembler un peu folle : s’appuyer sur des cartes, et uniquement sur elles, pour faire comprendre les ruptures et les bouleversements du monde. Trois principes guident sa démarche : l’importance de la géographie, car tout événement est influencé par le lieu où il se déroule, le poids de l’Histoire pour remettre le présent en perspective, et, enfin, l’idée que l’immédiat n’est pas forcément le plus important, pour mieux souligner les « tendances lourdes » selon ses termes.

Monday, February 27, 2017

l'afrique au coeur de la chine: 'africatown' à canton



Un reportage vieux d'à peu près deux ans. Je ne sais pas si le sujet est toujours d'actualité, mais je ne le connaissais pas en décembre 2016, lorsque j'ai vu l'émission sur le canal youtube de France24.

Canton, dans le sud de la Chine est la troisième ville la plus peuplée de la Chine, après Shanghai et Pékin.

Jean-Christophe BRISARD nous présente dans son reportage une vile où, depuis l'ouverture économique du pays, il y a de plus en plus d’étrangers. Et parmi eux de nombreux Africains. S’ils viennent y faire du commerce, ils peinent à s’intégrer à la société chinoise, encore empreinte de préjugés ancestraux à leur égard.

Sunday, February 26, 2017

Lausanne - 26.02.2017 - 07h10 AM

atmospheric escape: earth loses its atmosphere



Venus is losing its atmosphere (2)
.
El passat 26.12.2016, un email de la penya de TED m'informava d'aquesta conferència: Anjali Tripathi: Why Earth may someday look like Mars (1), enregistrada el Novembre del 2015 al TEDxBeaconStreet que va tenir lloc a la WilliamH.LincolnSchool de Brookline (USA, MA). Anjali Tripathi, del Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, fa una presentació pedagògica sobre el procés conegut com Atmospheric Escape (3), en el que ella s'ha especialitzat.

L'Atmospheric Escape és el fenomen que explica la pèrdua dels gasos atmosfèrics dels planetes vers l'espai exterior. En el cas de la Terra, cada hora s'escapen del planeta ~11'000 kg d'hidrogen i ~200 kg de Heli, un procés que, d'aquí uns milers de milions d'anys, podria acabar tenint com resultat que la terra abandonés el seu color blau i adoptés el color vermell amb el que coneixem Mart.

Entre tant, un article de La Vanguardia ens explicava que hom ha trobat a Lluna oxigen d'origen terrestre (4). Només al voltant de 90 tones mètriques a la Lluna, sobre un total de prop de 5 mil bilions de tones mètriques a la Terra. Es tracta de àtoms i molècules prop de la part superior de la nostra atmosfera que es mouen tan ràpid que superen l'atracció gravitacional de la Terra. Les partícules carregades poden accelerar-se a una velocitat encara major gràcies al camp magnètic del nostre planeta. Una vegada que aquests partícules deixen el nostre planeta, romanen a l'interior d'una regió en forma de llàgrima a l'espai que envolta la Terra anomenada magnetosfera (5) i finalment són bufades lluny del sol pel vent solar cap a l'espai interplanetari (6).


.
.
.
.
.
Però no ens hem de preocupar per això car, molt abans que l'hidrogen i l'heli deixin el nostre planeta, l'estrella Gliese 710 travessarà el núvol d'Oort (7) -al límit més exterior del sistema solar- en poc més d'un milió d'anys (8). A continuació, la seva massa interromprà el somni de milers de cometes que sortiran projectats en totes les direccions durant uns quants milions d'anys. Podria ser, en bèstia, més o menys el que sembla que va passar fa 70'000 anys, amb una estrella binària de dimensions molt més modestes coneguda com l'estrella de Scholz (9).

I mentre fa poc la premsa il·lusionava el personal amb la noticia de la descoberta d'un sistema planetari amb set móns que podrien ser similars a la Terra (10), una altra noticia molt més important passava en silenci. Es tracta de la confirmació sedimentària realitzada per un equip d'investigadors de la University of Wisconsin–Madison que sembla confirmar la teoria del caos aplicada a les òrbites dels planetes al voltant del Sol (11). Un fenomen que es produeix quan es produeix una anomalia gravitacional entre dos cossos, com passa quan un planeta durant la seva òrbita al voltant del Sol passa a una relativa proximitat d'un altre planeta. Aquestes petites -però regulars!- anomalies gravitacionals poden exercir canvis en l'orientació de l'eix de rotació d'un dels planetes amb relació al sol i, en conseqüència, canviar la quantitat de radiació solar que rep un planeta en una àrea determinada. Com i quant la radiació solar es reparteix sobre un planeta com la Terra un planeta determinarà el seu clima. I justament, l'anàlisi de les traces sedimentàries d'aquests canvis climàtics semblen confirmar les traces de la ressonància que es va produir fa 87 milions d'anys com a resultat de la proximitat de les òrbites de la Terra i Mart. Dit d'una altra manera, l'evidència geològica sembla confirmar la idea de que els planetes del nostre sistema solar no orbiten el Sol com un rellotge, com s'ha cregut des del segle XVII.


  1. Anjali Tripathi: Why Earth May Someday Look like Mars, Department of Astronomy, Harvard University, 21.12.2016 // BEALL, Abigail: Earth's escaping atmosphere could WIPE OUT life and transform our planet into a hostile Mars-like world, DailyMail-Mailonline, 21.12.2016
  2. Venus is slowly losing its atmosphere,  Dept. of Space and Climate Physics, University College London (UCL), 19.02.2015
  3. Wikipedia: Atmospheric Escape and Escape velocity // MinuteEarth: Our Atmosphere is Escaping!, Youtube, 17.05.2013
  4. La Luna recibe oxígeno de la Tierra desde hace millones de años, La Vanguardia, 30.01.2017
  5. Sobre l'esquerdament de la magnetosfera, en aquest blog, 25.01.2017
  6. Perkins, Sid: Earth is sending oxygen to the moon, ScienceMag.org, 30.01.2017
  7. Wikipedia: Núvol d'Oort
  8. DEMEERSMAN, Xavier: Gliese 710, l'étoile qui fonce vers notre Système solaire, Futura-Sciences, 29.12.2016 // Wikipedia: Gliese 710
  9. SACCO, Laurent: L'étoile de Scholz a frôlé le Soleil il y a 70.000 ans, Futura-Sciences, 19.02.2015
  10. Un sistema planetario con siete mundos similares a la Tierra, Investigación y Ciencia, 23.02.2017
  11. Evidence of chaotic solar system, The Watches, 23.02.2017

Thursday, February 23, 2017

una planta reneix després de 32.000 anys sota el gel

Silene stenophylla - 32'000 Years-Old
A fi de no parlar cada any del mateix quan arriba el 23 de Febrer, avui m'agradaria recordar que fa cinc anys que, al National Geographic, publicaven (1) que un equip d'investigadors russos va reeixir a regenerar els teixits d'unes llavors de Silene stenophylla (2) que la datació per radiocarboni va confirmar que tenien 32.000 anys i van fer reviure la planta, que va acabar florint.

Als seguidors de la saga 'Ice Age: L'edat de gel' (3) i de l'increïble Scrat (4), potser els interessarà saber que un equip d'investigadors russos dirigit per David Gilichensky (5) va descobrir les llavors en 2007 a un antic cau d'hibernació d'uns esquirols de terra a Duvanny Yar, prop de la riba del riu Kolima (6).


Aquests esquirols van cavar la terra congelada per construir uns caus aproximadament de la mida d'una pilota de futbol. primer van posar les llavors sobre l'herba seca i després amagada en pells d'animals per fer una càmera d'emmagatzematge perfecta. Alguns d'aquests caus contenen més de 600.000 llavors i fruits que han estat congelats permanentment a una temperatura de -7 ° C, a 38 metres per sota de les capes de gel que contenen ossos de grans mamífers com mamuts, bisons, rinoceronts llanuts, cavalls i cérvols.

Cas que no estiguessis al corrent d'aquesta vella noticia i cas que hagi despertat el teu interès, no deixis de donar un cop d'ull a les referències que't passo a continuació per llegir detalls tant interessants com les tècniques seguides per la pol·linització de la planta ressuscitada per l'equip d'investigadors russos:
De là, une équipe de chercheurs de l'Académie des sciences de Russie, dirigée par David Gilinchisky et Svetlana Yashina, a pu prélever du tissu placentaire sur trois fruits immatures particulièrement bien conservés. Grâce à une culture en laboratoire, ils sont parvenus à obtenir de jeunes pousses de cette Silene stenophylla, devenue la plus ancienne plante à fleurs jamais ramenée à la vie. Après une année de soins attentifs, celle-ci leur donna même des fleurs. Et, en l'étudiant sous tous les angles, les chercheurs, qui viennent de publier les résultats de leurs travaux dans la revue américaine Proceedings of the national academy of science (PNAS), purent constater qu'elle avait des caractéristiques propres, différentes de sa descendance qui fleurit encore dans la Sibérie du XXIe siècle. 
Mais l'histoire ne s'arrête pas là ! Car, dans sa frénésie de stockage, l'écureuil avait sans le savoir absolument tout prévu. Dans sa cachette, les scientifiques ont également découvert du pollen de la même antique Silene stenophylla. Ils ont donc pu polliniser leur plant né en laboratoire, qui a ainsi donné des fruits. Une résurrection parfaite qui ne sera sans doute pas la dernière tant le permafrost recèle de micro-organismes qui ne demandent qu'à être réveillés. 
DURAND-PARENTI, Chloé: Une plante à fleurs ressuscitée... 32 000 ans plus tard, Le Point.fr, 21.02.2012

  1. KAUFMAN, Rachel: 32,000-Year-Old Plant Brought Back to Life—Oldest Yet, National Geographic, 23.02.2016. Veure també: WADE, Nicholas: Dead for 32,000 Years, an Arctic Plant Is Revived, New York Tines, 20.02.2012; IGNASSE, Joël: Une plante repousse 30.000 après, Sciences et Avenir, 21.02.2012 Scientists resurrect Ice Age plant after 30,000 years in deep freeze, The Telegraph, 21.02.2012; Une plante ressuscitée après 32.000 ans sous la glace, Slate.fr, 22.02.2012
  2. Wikipedia: Silene stenophylla
  3. Wikipedia: Ice Age: L'edat de gel
  4. See Scrat character on Ice Age Wiki
  5. David Gilichensky va morir dos dies després de la publicació de l'article del National Geographic: David Gilichinsky, In memoriam ... 
  6. Wikipedia: Kolima River 

Wednesday, February 22, 2017

el món tal com és ...

Recordant una entrada que vaig publicar recentment: politically correct geography, però sense caure en la militància activa de la 'Organization of Cartographers for Social Equality' ni en el sensacionalisme de la penya de BuzzFeedBlue i el seu vídeo Maps That Prove You Don't Really Know Earth (gràficament acceptable, llàstima dels comentaris!), la penya de brightside.me va publicar l'estiu de l'any passat:  After You’ve Seen These Maps, Your Image of the World Will Never Be the Same Again!, una reduïda col·lecció de mapes que, junt amb el vídeo mencionat abans (i molts altres que trobaràs a youtube), ens ajuden a reconstruir la visió que tenim del món gràcies a la projecció de Mercator.  

Tuesday, February 21, 2017

make america great again! - ice road truckers


IRT - Home Page
.
.
Fa uns 10 dies que a TV Series - Power and Ice vèiem en una sèrie del canal canadenc History les condicions tercermundistes en què treballaven els empleats de tres companyies que s'ocupaven del manteniment de les línies elèctriques a Alaska. Avui, veient els vídeos d'aquesta altra sèrie de la mateixa cadena: Ice Road Truckers, i passat un mes de la investidura de Trump com president, crec que valdria la pena recordar-li l'estat en el que els seus predecessors han deixat les infraestructures del país. I que si el seu lema: Make America Great Again! anava en serio, podria començar a aplicar-lo invertint en carreteres i seguretat vial. No crec que ningú que hagi fet uns quants dies de carretera als USA pugui dir que no seria una bona idea.

Monday, February 20, 2017

notes sobre la integració a suïssa

Un dels grans problemes que tenim amb la imatge que donem a l'estranger és que la majoria de penya que informa sobre aquest país rarament es pren la molèstia d'aprendre res sobre ell. Un dels temes recurrents és el de la integració de la població estrangera. Per exemple, el que a molts pocs dels personatges que cobren com a periodistes per informar del que passa aquí se'ls hi passa pel cap és d'on ve la comunitat immigrant més important que té aquest país i quins son els seus problemes d'integració.

Es per això que't recomano llegir aquest article a l'edició en francès de SwissInfo: Face aux difficultés d’intégration, les Allemands quittent la Suisse, 16.02.2017
Prop de 300.000 alemanys viuen a Suïssa. Un estudi de 2015 de la Universitat de Viena volia saber com s'integren. Per prop del 40% Suïssa es va convertir en el seu segon país, mentre que prop del 40% no se sent molt o gens a casa i prop d'un terç creu que no són benvinguts, el que explicaria la caiguda de la immigració alemanya. L'article ens afegeix que des de l'any 2009, hi ha més alemanys que surten del país que nous alemanys hi arriben. Alguns diran que és per la recuperació econòmica i la pujada dels salaris a Alemanya, altres que és a causa de la nostàlgia per tornar a casa ... Pocs diran que la causa principal és el tema que l'article de manera més acurada que les estadístiques. Clar que l'article també ens diu que, paradoxalment, malgrat el llenguatge comú, els alemanys se senten més exclosos en Suïssa alemanya que a la part francòfona del país. Però millor et llegeixes l'article i ja me diràs el que'n penses.
Espera, no marxis. Perquè abans de caure en els típics tòpics sobre la pretesa xenofòbia de la població germànica d'aquest país, hauries de llegir aquest altre article publicat a l'edició en francès de SwissInfo: Entre Zurich et les Français, c’est du sérieux, 20.12.2016. 
Els francesos estimen Zürich, i Zürich comparteix aquest sentiment. En quatre anys, la immigració de francesos ha augmentat gairebé d'un 37%. Son francesos seduïts per aquesta ciutat i per les seves oportunitats de treball. Una seducció compartida pels suïssos alemanys, conquerits per l'encant francès (...). Lluny del rebuig i fins i tot el racisme antifrancès que descriuen alguns francesos que viuen a la frontera a l'oest de Suïssa (la Suïssa francòfona o Romande), els francesos que viuen a Zürich se senten ben acollits pels Suïssos alemanys: "Som més populars que els alemanys, sobretot perquè estem en inferioritat numèrica, i no som tant visibles". Si et mires les estadístiques de l'article veuràs que, molt inferior a la immigració alemanya, la immigració francesa també és inferior a la italiana, la portuguesa, la balcànica, la espanyola o l'austríaca. Curiosament, també veuràs que, contràriament al que vèiem a l'article precedent, la immigració alemanya a la ciutat de Zürich va augmentar entre 2012 i 2016. 
Un moment ... De què estan parlant?  Amb quines estadístiques han treballat els autors dels articles?  Què té d'important l'arribada d'un nombre reduït de francesos a Zürich perquè sigui noticia? Com es construeix una noticia? Com confiar en la veracitat del què llegim?  Unes que mai no hem de deixar de fer-nos quan llegim un article.

Sunday, February 19, 2017

serge marshennikov - delicate female oil portraits


Sergei Marshennikov@brightside.me
El passat mes de Novembre del 2016 brightside.me publicava aquest article: 20 Super Seductive Women as Depicted in the Paintings of a Talented Russian Artist. Mai no havia vist cap de les pintures a l'oli de Serge Marshennikov, i he de confessar-te que la visió d'aquestes va deixar-me sense paraules. Vaig interessar-me per la seva obra i vaig trobar altres quadres tant o més increïbles a les pàgines de la Drawing Academy.

Saturday, February 18, 2017

suisse - monnaies locales



Si vous habitez Genève, Lausanne ou Thonon, vous avez peut-être déjà vu circuler de drôles de billets, très colorés et bien épais: les Lémans. Cette monnaie locale lancée en 2015 entend favoriser le commerce de proximité et créer du lien. Les monnaies alternatives fleurissent à travers l’Europe depuis la crise de 2008. Pourquoi cet engouement? Est-ce le signe d’un nouveau rapport à l’argent, ou simplement une belle utopie?

Friday, February 17, 2017

east antarctica - 93,2°C on august 2010

Aquesta setmana he trobat a les meves notes un vell article publicat en 2013 per Michel Alberganti a Slate (1) que parlava de la presentació, al congrés del 2013 de la American Geophysical Union, per Ted Scambos, científic del National Snow and Ice Data Center (NSIDC) de la temperatura més baixa que mai ha estat enregistrada: - 93,2°C.

Aquesta mesura va ser realitzada per diversos satèl·lits, particularment l'últim Landsat 8, que va posar en òrbita per la NASA l'11 febrer 2013. Els investigadors van analitzar les dades dels darrers 32 anys de mesures i van arribar a la conclusió de que el valor més baix va ser de -93,2 ° C el 10.08.2010 a l'Antàrtida oriental. Aquesta temperatura supera el rècord anterior del 21 de juliol de 1983 a l'estació russa Vostok a la mateixa regió de l'Antàrtida oriental amb -89,2 ° C.

Aquests valors s'han de comparar amb els més baixos enregistrats a les regions habitades, com ara les ciutats russes Verkhoyansk i Oymyakon, a la Sibèria Oriental, on la temperatura va baixar a -67,8 ° C, als registres de 1892 i 1933.


  1. ALBERGANTI, Michel: La température la plus basse jamais enregistrée sur Terre: - 93,2°C, Slate.fr, 11.12.2013

Thursday, February 16, 2017

mercedes-benz winter experience (switzerland)


Un vell vídeo del 2014 sobre la presentació de la gama 4MATIC de Mercedes-Benz dins dels Driving Events de la marca a Suïssa i tests de conducció en situacions increïbles en un paisatge de carta postal.

Wednesday, February 15, 2017

commuting in switzerland


RTS - Gare de Genève, 29.02.2016
.
.
.
.
.
.
.
.
.
El passat 31.01.2017 l'Office fédéral de la statistique publicava el Relevé structurel du recensement fédéral de la population 2015: pendularité. Aquest report ens informa que la part dels ciutadans que treballen a casa ha passat del 7% al 10% entre 2010 i 2015. També ens recorda que el 70% dels actius suïssos treballen fora del seu municipi de residència (sense parlar però del gran nombre de treballadors frontalers). El fet és que molts d'aquests pendulaires (fr) o commuters (en) agafen el tren pels seus desplaçaments i que, a les hores punta, l'afluència de passatgers a les estacions i als trens, tenen molt poc a veure amb aquest vell vídeo publicitari dels CFF

Tuesday, February 14, 2017

hokkaido in winter


Naturestyle: Hokkaido Japan 4K from The Orchard on Vimeo.

El passat dissabte 11.02.2017 estàvem veient amb Lluïsa a Trek un episodi d'una sèrie al·lucinant de Jeremy Dubs i el seu equip: Nature Style - Hokkaido (Japan).

Una visió de l'hivern a aquesta illa del nord del Japó que no coneixia, el snowboarding creatiu, la simpatia i l'empatia d'aquest equip, el seu bon rollo i la descoberta d'un Japó inèdit, fan que et recomani de veure'l.


I en aquestes que m'he dit que volia saber més sobre l'hivern en aquesta illa i he caigut al damunt d'un vídeo al·lucinant del poble de gel al Llac Shikaribetsu Kotan al centre de Hokkaido. No t'ho perdis!


Monday, February 13, 2017

selfly - autonomous flying phone case camera


.
.
.
Fa un parell de setmanes vaig creuar-me amb un vell company de l'empresa. Li vaig demanar si encara s'encarregava de dibuixar plànols d'instal·lacions per les telecomunicacions d'empreses elèctriques i va dir-me que s'havia reciclat i que ara era pilot de drons per una filial de l'empresa on treballo. Vam petar la xerrada i, a un moment donat, vaig demanar-li què hi havia de nou en el món dels drons, i va parlar-me de Selfly, un aparell que pots portar encapsulat en un mòbil i pilotar-lo des d'aquest: Impressionant!  

Sunday, February 12, 2017

greenhouse gases: myths and facts

El passat 30 de Gener, MIT News publicava un article molt interessant (1). No tant perquè el seu contingut ens digués res de nou. Sinó perquè, d'una manera molt didàctica, ens recordava quelcom que tothom té una insana tendència a oblidar: el diòxid de carboni no és l'únic gas que genera l'efecte hivernacle que és un dels causants del canvi climàtic.

Quan escoltem parlar dels gasos d'efecte hivernacle immediatament pensem en el diòxid de carboni. Tenim raó quan ho fem, car es tracta del gas d'efecte hivernacle que produeix en l'actualitat el més gran i més ràpid impacte en el canvi climàtic de la Terra. Però no és l'únic (2), i no seria una bona idea oblidar-nos dels altres gasos que contribueixen a l'escalfament del planeta.

Els gasos d'efecte hivernacle

L'article ens parla dels clorofluorocarbonis (CFC) que, comparativament, tenen un efecte hivernacle 10.000 vegades més gran que el diòxid de carboni. Afortunadament van ser prohibits per un acord internacional anomenat el Protocol de Mont-real en 1987. No a causa del seu efecte hivernacle, sinó perquè eren la causa principal de la destrucció ràpida de la capa d'ozó que protegeix el planeta dels efectes cancerígens de la radiació ultraviolada.


El metà (component principal del gas natural) arriba just darrera del diòxid de carboni entre els gasos productors d'efecte hivernacle. Quan s'allibera a l'atmosfera, és aproximadament 100 vegades més potent que el diòxid de carboni, però la seva vida a l'atmosfera és molt més curta: al voltant d'una dècada, a diferència del temps de permanència de diòxid de carboni, que pot romandre a l'atmosfera durant segles. Però si es considera un període de sols 20 anys de mitjana, l'impacte del metà és aproximadament 72 vegades superior al del diòxid de carboni.

Algú ho havia de repetir algun dia! L'article ens recorda que el més important dels gasos d'efecte hivernacle és el vapor d'aigua, que contribueix més que qualsevol altre gas a l'escalfament de la Terra. Sols que, el comportament del vapor d'aigua depèn del clima, però no és el motor del canvi climàtic. A mesura que l'aire es torna més càlid pot contenir més vapor d'aigua, de manera que un clima més càlid condueix a més vapor en l'aire, proporcionant un efecte de retroalimentació que pot donar lloc a canvis dramàtics en els patrons de pluviometria. Però el vapor d'aigua és un esclau del canvi climàtic, no el seu director.

Què passaria si avui s'aturessin totes les emissions?

Potser que el més interessant de l'article es trobi però en un recordatori de Susan Solomon, professor al MIT: alguns dels efectes dels gasos d'efecte hivernacle poden persistir durant segles, fins i tot després que hagi desaparegut l'emissió dels gasos que inicialment el van desencadenar. En concret, l'expansió de l'aigua quan s'escalfa, combinada amb la fusió del gel polar i de les glaceres, pot donar lloc a un augment significatiu del nivell del mar que durarà segles, fins i tot si totes les emissions de gasos d'efecte hivernacle s'aturen per complet. Això es deu al fet que aquests gasos romandran a l'atmosfera i continuaran a atrapar la calor molt després que les seves emissions hagin sigut eliminades: un fet que de vegades s'oblida en les discussions sobre la mitigació del canvi climàtic. Si totes les emissions de diòxid de carboni s'eliminessin en 2050, Solomon i els co-autors de la seva línia de recerca van concloure que la meitat de les emissions encara estaria en l'aire 750 anys més tard, i seguirien escalfant del planeta.

Carbon capture and storage (CCS)

Potser seria el moment de deixar que els enginyers i les empreses elèctriques s'encarreguin d'explicar-li a Donald Trump què és la transició energètica (3) i que, en paral·lel amb el combat per la fi de les emissions, comencem a considerar que, finalment, les inversions en Carbon capture and storage (CCS) (4) no siguin una idea tant estúpida com l'han presentat fins ara la majoria dels grups ecologistes. Permetrien descarbonitzar l'atmosfera molt més ràpidament, i un reciclatge econòmicament interessant per les companyies petrolíferes i milers de geòlegs.

I què passa amb l'activitat solar?  

Ara imagina per un moment que els gasos d'efecte hivernacle no haguessin fet res d'altre sinó amplificar una activitat solar molt més alta que en el passat més recent. Imagina també que, entre 2030 i 2040, amb un pic el 2022, l'activitat solar baixés un 60% (5)

Potser no seria una mala idea guardar a l'atmosfera una quantitat raonable de gasos d'efecte hivernacle si es confirmen les hipòtesis d'un retorn del clima a les condicions pròpies del període conegut com el Mínim de Maunder (allò que alguns l'anomenen els temps preindustrials), en què l'observació de la pràctica desaparició de les taques solars de la superfície del Sol va coincidir amb el període més fred d'una Petita Edat de Gel (6) que sembla oblidada per tothom, malgrat que els museus d'Europa n'estan plens de pintures que la descriuen.


  1. Chandler, David L.: Explained: Greenhouse gases, MIT News, 30.01.2017
  2. Wikipedia: Gas amb efecte d'hivernacle
  3. Magill, Bobby:  The West’s biggest coal plant may be about to shut down, Grist, 28.01.2017
  4. Wikipedia: Carbon capture and storage (CCS)
  5. Prigg, Mark: Is a mini ICE AGE on the way? Scientists warn the sun will 'go to sleep' in 2030 and could cause temperatures to plummet, Dailymail.com, 10.07.2015
  6. Canvi climàtic: de què estem parlant en realitat? (4/5), en aquest blog, 24.02.3016

Friday, February 10, 2017

tv series - power and ice


Power and Ice - Home Page
Power and Ice és un programa del canal canadenc History que vaig veure per primera vegada a RMC Découverte en la seva versió en francès: Alaska: Les électriciens de l'extrême.

La versió en anglès ens presenta la sèrie com un homenatge als treballadors altament qualificats de tres companyies que lluiten pels contractes de manteniment de les línies elèctriques d'Alaska i la seva lluita quotidiana contra les baixes temperatures, les tempestes i la visibilitat nul.la per portar l'energia a les persones que depenen del seu treball per sobreviure en un clima tant hostil.

Just per no repetir els arguments ditiràmbics precedents, diguem que la versió en francès ve a dir el mateix.

Havent treballat durant anys amb la penya que s'ocupava del muntatge de línies elèctriques de molt alta tensió als Alps (ara ho fan a una altra companyia), jo estaria més aviat per subscriure un comentari que he trobat a IMDb sobre la sèrie. on es tracta a tots els seus participants d'incompetents entre altres coses. Et deixo fer-te una opinió veient el vídeo que he penjat en aquesta entrada i els altres que podràs trobar a youtube.  

Thursday, February 9, 2017

chasing ice (2012)


El 02.01.2017, el meu amic Sinfu va publicar al blog d'El Geograf Solitari un vídeo publicat al canal youtube d'Exposure Labs:  Chasing Ice, captures largest glacier calving ever filmed. Un vídeo brutal que recull un dels millors extractes d'un documental brutal del 2012, filmat arreu del món a uns paisatges d'una bellesa brutal, premiat arreu del món i que pots sobrevolar en aquest trailer: Chasing Ice. Official Trailer. Si llences una recerca a Google, trobaràs un munt de pàgines amb informació sobre el documental. Jo et proposo de començar per aquestes: Wikipedia, IMDb i, naturalment, la pàgina oficial de Chasing Ice.

James Balog era ja un reputat fotògraf americà especialitzat en la captura d'imatges que fiquen en evidència les relacions entre l'home i el medi ambient quan, a la primavera de 2005 i per encàrrec de National Geographic, es va dirigir a l'Àrtic per prendre unes imatges destinades a explicar el canvi climàtic. 

Tot i que Balog era un escèptic sobre la realitat del canvi climàtic, aquest primer viatge a l'Àrtic va canviar radicalment les seves conviccions. Mesos després de finalitzar la seva primera campanya de fotografies, va concebre l'expedició més audaç de la seva vida: L'Extreme Ice Survey i amb una banda de joves aventurers va començar a instal·lar 26 càmeres alimentades amb energia solar per prendre sèries de fotografies basades en la tècnica del time-lapse a glaceres situades a Groenlàndia, Islàndia, Alaska, els Alps i les Muntanyes Rocoses. Balog va necessitar milers de fotografies capturades durant molts anys abans de veure el resultat del seu treball. 

Un resultat d'una màgia inquietant, on varis anys de muntanyes de gel en moviment es comprimeixen en uns segons en aquest vídeo realitzat per Jeff Orlowski que ens fa testimonis de la seva desaparició.

Wednesday, February 8, 2017

joi ito: want to innovate? become a "now-ist"



Filmed March 2014 at TED2014. Joi Ito is the director of the MIT Media Lab

Vaig deixar la universitat 3 vegades, així que aprendre sobre l'educació és una cosa molt propera i estimada. Tot i que, per a mi, l'educació és el que altres fan per a tu i l'aprenentatge és el que fas tu mateix per a tu. I sento com si tractessin de fer-te memoritzar tota l'enciclopèdia abans de deixar-te sortir a jugar: i jo tinc Wikipedia al meu mòbil.



I sento com si assumissin que estaré sol al cim d'una muntanya, amb un llapis tractant de resoldre què fer, quan en realitat sempre estarem connectats, sempre tindrem amics, i sempre podrem usar Wikipedia quan el necessitem. 


El que cal aprendre, és com aprendre!

Tuesday, February 7, 2017

a new geographical tool: MAP


Avui m'agradaria compartir amb tu la versió subtitulada en anglès per la penya del SaltLakeUsersGroup d'un vídeo en francès de la penya de DécryptaGéo: MAP. Els autors d'aquest vídeo no tenen cap problema en confessar que s'han basat en la idea de Book, creat per la penya de leerestademoda.com

Sunday, February 5, 2017

a road that disappears underwater twice a day


Avui m'agradaria compartir amb tu aquestes imatges del Passage du Gois, una carretera francesa situada a la Baie de Bourgneuf, i que enllaça l'illa de Noirmoutier al continent. Aquesta carretera de més de 4 km només és accessible dos cops per dia, durant la marea baixa. I, en funció del coeficient de marea, en marea alta el nivell de l'aigua varia entre 1,30 metres i 4 metres d'alçada.

Saturday, February 4, 2017

lost in translation

De vegades el bilingüisme et pot jugar males passades. Sobretot quan confies a un traductor automàtic una frase en una llengua que coneixes i li demanes de traduir-la en una llengua de la que no tens la més mínima idea. Aquest article de la penya de Strambotic: Lost in translation: Las traducciones más descabelladas del inglés al español, presenta uns quants exemples. Però també pot passar que, a la recerca d'un nom original per a un negoci, la teva imatge de marca acabi fent la volta al món. Pots trobar uns bons exemples del que vull dir en un altra article de la penya de Strambotic: 20 negocios que se pasaron de frenada al elegir el nombre

Friday, February 3, 2017

bob (2009)


BOB from Jacob Frey on Vimeo.

Primer film d'animació en 3D de Jacob Frey, de qui ja vam veure el passat 5 de Gener el també genial: The Present. Bob va ser realitzat durant els estudis de Jacob Frey a la Filmakademie Baden-Wuerttemberg, i va tenir un gran èxit de públic al llarg dels més de 300 festivals per on va passar. 

L'idea del film és senzillament brillant i el seu final (has de veure'l fins el final, després dels crèdits!) és veritablement inesperat i més que divertit. 

No et perdis aquest curt! I si vols saber-ne més coses, passat per la seva web page i també per vimeo.

Thursday, February 2, 2017

Wednesday, February 1, 2017

why study geography?

Dues perles de Telemadrid (eleconomista.es 16.09.2015)
en venda a cafepress.com
Aviat farà tres anys, Conrad Jarman publicava un divertit article al Huff: Why Geography Is The Best Subject To Study At University ... Ever, on exposava la trista vida dels estudiants de geografia: menyspreats pels estudiants d'altres disciplines, que diuen d'ells que només valen per colorejar mapes, donar noms a les capitals dels països als concursos de la TV, etc. Acceptant la part de veritat que hi ha darrera d'aquestes critiques, Jarman, que va estudiar geografia a Durham, demostra amb fets que aquesta disciplina és la millor que qualsevol estudiant pot incloure al seu pla d'estudis. Et proposo de llegir aquest article remarcable.

Un punt que podria considerar-se negatiu és que estudiar Geografia no et garanteix que't contractin al Servei Cartogràfic de Telemadrid, clar.
Els membres del Servei Cartogràfic de CNN estaven de vacances? (Mirror, 08.10.2013