Thursday, February 23, 2017

una planta reneix després de 32.000 anys sota el gel

Silene stenophylla - 32'000 Years-Old
A fi de no parlar cada any del mateix quan arriba el 23 de Febrer, avui m'agradaria recordar que fa cinc anys que, al National Geographic, publicaven (1) que un equip d'investigadors russos va reeixir a regenerar els teixits d'unes llavors de Silene stenophylla (2) que la datació per radiocarboni va confirmar que tenien 32.000 anys i van fer reviure la planta, que va acabar florint.

Als seguidors de la saga 'Ice Age: L'edat de gel' (3) i de l'increïble Scrat (4), potser els interessarà saber que un equip d'investigadors russos dirigit per David Gilichensky (5) va descobrir les llavors en 2007 a un antic cau d'hibernació d'uns esquirols de terra a Duvanny Yar, prop de la riba del riu Kolima (6).


Aquests esquirols van cavar la terra congelada per construir uns caus aproximadament de la mida d'una pilota de futbol. primer van posar les llavors sobre l'herba seca i després amagada en pells d'animals per fer una càmera d'emmagatzematge perfecta. Alguns d'aquests caus contenen més de 600.000 llavors i fruits que han estat congelats permanentment a una temperatura de -7 ° C, a 38 metres per sota de les capes de gel que contenen ossos de grans mamífers com mamuts, bisons, rinoceronts llanuts, cavalls i cérvols.

Cas que no estiguessis al corrent d'aquesta vella noticia i cas que hagi despertat el teu interès, no deixis de donar un cop d'ull a les referències que't passo a continuació per llegir detalls tant interessants com les tècniques seguides per la pol·linització de la planta ressuscitada per l'equip d'investigadors russos:
De là, une équipe de chercheurs de l'Académie des sciences de Russie, dirigée par David Gilinchisky et Svetlana Yashina, a pu prélever du tissu placentaire sur trois fruits immatures particulièrement bien conservés. Grâce à une culture en laboratoire, ils sont parvenus à obtenir de jeunes pousses de cette Silene stenophylla, devenue la plus ancienne plante à fleurs jamais ramenée à la vie. Après une année de soins attentifs, celle-ci leur donna même des fleurs. Et, en l'étudiant sous tous les angles, les chercheurs, qui viennent de publier les résultats de leurs travaux dans la revue américaine Proceedings of the national academy of science (PNAS), purent constater qu'elle avait des caractéristiques propres, différentes de sa descendance qui fleurit encore dans la Sibérie du XXIe siècle. 
Mais l'histoire ne s'arrête pas là ! Car, dans sa frénésie de stockage, l'écureuil avait sans le savoir absolument tout prévu. Dans sa cachette, les scientifiques ont également découvert du pollen de la même antique Silene stenophylla. Ils ont donc pu polliniser leur plant né en laboratoire, qui a ainsi donné des fruits. Une résurrection parfaite qui ne sera sans doute pas la dernière tant le permafrost recèle de micro-organismes qui ne demandent qu'à être réveillés. 
DURAND-PARENTI, Chloé: Une plante à fleurs ressuscitée... 32 000 ans plus tard, Le Point.fr, 21.02.2012

  1. KAUFMAN, Rachel: 32,000-Year-Old Plant Brought Back to Life—Oldest Yet, National Geographic, 23.02.2016. Veure també: WADE, Nicholas: Dead for 32,000 Years, an Arctic Plant Is Revived, New York Tines, 20.02.2012; IGNASSE, Joël: Une plante repousse 30.000 après, Sciences et Avenir, 21.02.2012 Scientists resurrect Ice Age plant after 30,000 years in deep freeze, The Telegraph, 21.02.2012; Une plante ressuscitée après 32.000 ans sous la glace, Slate.fr, 22.02.2012
  2. Wikipedia: Silene stenophylla
  3. Wikipedia: Ice Age: L'edat de gel
  4. See Scrat character on Ice Age Wiki
  5. David Gilichensky va morir dos dies després de la publicació de l'article del National Geographic: David Gilichinsky, In memoriam ... 
  6. Wikipedia: Kolima River 

No comments: