Thursday, August 24, 2017

spanish government strikes again

source: Publico, 31.05.2017
El passat 23.08.2017 La Vanguardia publicava que segons dades provisionals publicades pel Ministeri d'Economia les exportacions espanyoles havien crescut espectacularment: un 10% més que en el mateix període del 2016! (1). Malauradament, el creixement de les exportacions havia quedat eclipsat per un creixement encara més important de les importacions: el 12%. En resum, el dèficit comercial espanyol s'hauria disparat en els sis primers mesos del 2017 en un 41% més que el registrat un any abans.

Segons el govern espanyol aquests resultats es deuen en gran mesura als costos de la importació de productes energètics: l'electricitat, el petroli i els seus derivats i el carbó, que van créixer durant els primers sis mesos del 2017 en valor d'un 52% interanual. El govern espanyol afegeix que, si no es tenen en compte aquestes importacions, el saldo comercial en els primers sis mesos de l'any és positiu: amb un superàvit de 262 milions, un 163% més que en el mateix període de l'any passat.

Jo em permetria afegir que és veritat que els preus dels productes energètics han pujat. De fet, era previsible, perquè mai abans no havien estat tan baixos com aquests darrers anys (tampoc el preu del crèdit o el del deute). Seguint el mateix raonament, quan els preus d'aquells productes eren molt més baixos que en l'actualitat (i ara mateix no es pot dir que siguin molt més alts del que ho van ser en anys passats), l'economia espanyola hauria d'haver estat creixent desenfrenadament. Tots sabem que no va ser el cas.   

Ens trobem doncs davant d'un govern que ha endeutat l'economia del país amb les seves inútils construccions faraòniques i que, paral·lelament, ha dinamitat el desenvolupament de noves tecnologies d'energia renovable, i al que sembla fer-li nosa l'existència de les antigues (2). Un govern que va apostar decididament per una energia produïda amb hidrocarburs importats, i que ara està reconeixent  implícita i explícitament que la seva aposta energètica està portant el país a la ruïna. Ara tocaria dir allò de que "a qualsevol altre país del món" ... però ja saps que no val la pena afegir res més.

De totes maneres no m'agradaria acabar aquest post sense agrair al govern espanyol la seva acció pedagògica contra el canvi climàtic i també sobre la seva doctrina de seguretat:
  • No necessitem al cosí meteoròleg del president del govern per saber que les emissions de C02 provocades per la combustió d'hidrocarburs tenen un impacte en la desertificació de grans zones del planeta, entre altres a l'estat espanyol. Aquesta desertificació té un impacte nefast en la seguretat dels seus habitants: sequeres, inundacions, migracions, ... També en l'economia del país.
  • Gràcies a la importació d'hidrocarburs i de l'exportació d'armes, el govern espanyol està contribuint a ficar en perill la seguretat dels ciutadans (3) transferint capitals i mitjans de mort que els terroristes finançats pels estats amics no dubtaran en utilitzar a Espanya o a qualsevol dels països del seu entorn econòmic o cultural.
  • Gràcies a la importació d'hidrocarburs i l'oposició a les energies renovables, el govern espanyol està ensorrant l'economia espanyola i el futur de les seves empreses i dels seus ciutadans.
source: Eurostat
.
.
Un últim apunt. Quan sentis dir als experts en energia que es passegen per les tertúlies que l'energia renovable és cara i et fiquin com exemple el preu de l'electricitat a Alemanya, punxa l'enllaç d'aquest gràfic: Electricity prices for household consumers, second half 2016 (EUR per kWh) i mira quin és el preu de l'energia a cada país de la UE deduint les taxes i l'IVA (VAT). I pensa en el sarcasme que pot representar que una part dels impostos que es paguen a Alemanya per l'electricitat puguin acabar destinant-se a Espanya per cobrir els seus dèficits.



  1. Óscar Muñoz (2017): La compra d’energia dispara el dèficit comercial un 40% el primer semestre, La Vanguardia, 23.08.2017
  2. Eduardo Bayona (2017): El Estado rescata en el Pirineo su segunda central eléctrica, Publico, 22.08.2017
  3. Miquel Puig (2017): Un triángulo siniestro. La medida más radical contra el terrorismo es acelerar la descarbonización de la economía, La Vanguardia, 23.08.2017

No comments: