Tuesday, August 1, 2017

mokran solar power complex in iran

Euronews publicava ahir una notícia força interessant (1): la inauguració a la província de Kerman (2) de la planta solar més important d'Iran. Amb dues unitats de 10 MW hauria estat finançada amb 27 milions de USD per la "companyia suïssa" Durion Energy AG (3) i construïda sota la supervisió d'una "empresa alemanya": Adore Solar (4).

Com et deia, es tracta d'una notícia força interessant. Car, si ets d'aquells que consumeixes les informacions tal com te les donen, et quedaràs amb la idea que les empreses de Suïssa i d'Alemanya estan invertint fort en l'energia solar a Iran.

Si et passes per l'adreça de la "companyia suïssa" amb Google Street, segurament arribaràs a la conclusió que el vehicle de Google es va passar abans del trasllat de la societat. Si et passes per la seva webpage,  se't farà estrany de veure-la exclusivament redactada en alemany i no veure cap referència des de 2013. I a menys que llegeixis la notícia de la seva adquisició en 2016 per l'empresa xinesa Dynavolt (5) et costarà d'entendre on diable aquesta empresa, a priori tan insignificant, ha trobat 27 milions de USD per finançar el projecte iranià.

I si et passes per la webpage de la "companyia alemanya" que ha supervisat el projecte: Adore Solar Company (4) ... deixant de banda la bandera que trobaràs a la pàgina d'acollida, si utilitzes Google Street per buscar la seu de l'empresa, la trobaràs a una petita nau industrial en una zona rural ... 

No se'm fa gens estrany que la premsa iraniana destaqui la importància d'aquest "projecte internacional" (6). I amb la carrera que porten i els espònsors publicitaris del Golf i del Caucas que els financen, tampoc se'm fa gens estrany que Euronews publiqui la notícia seguint la mateixa línia propagandística. En tot cas, res sembla més lluny de la realitat que l'anunciada joint venture entre una "empresa suïssa" i una "empresa alemanya".

Just per acabar, crec que aquí tenim un nou exemple sobre la precaució amb què hem de prendre sempre qualsevol notícia publicada a la premsa, en especial aquelles notícies que vénen del Mig Orient. 


  1. Largest solar power plant in Iran opens, Euronews [en], 31.07.2017
  2. Wikipedia: Kerman [en] [fr] [ca]
  3. Durion Energy: Home Page, Company Headquarters at Düdingen (CH)
  4. Adore Solar Company: Home Page, CompanyHeadquarters at Murchin (D)
  5. Dynavolt Renewable Power Technology to acquire 55% stake in Durion Energy AG, ChinaGoAbroad, 26.04.2016
  6. Swiss-German Solar Venture Set for Launch in Kerman, Financial Tribune Daily (First Iranian English Economic Daily), 24.07.2017

No comments: